Däremot ska man undvika bland annat färskostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk. Livsmedelsverket ger följande rekommendationer:

Ostguide

Välj ost som:

Hårdost, som grevé, herrgård och prästost.

Parmesanost, både gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk.

Smältost och annan bredbard ost i tub eller plastask, gjord på pastöriserad mjölk.

Fetaost gjord på pastöriserad mjölk.

Mozzarella, ricotta, halloumi – nyförpackade.

All ost som hettas upp tills det bubblar, till exempel i såser och gratänger.

 

Undvik ost

Mögelost, exempelvis brie, camembert, gorgonzola, chevré, även om den är gjord på pastöriserad mjölk.

Kittost, till exempel vacherol, taleggio och munster även om den är gjord på pastöriserad mjölk.

Färskost och annan mjukost gjord på opastöriserad mjölk.

Feta ost gjord på opastöriserad mjölk.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.