Bakad-feta-med-basilika

Fetaost – den grekiska stoltheten

Få saker är så förknippade med den grekiska maten som fetaosten. Den umamitäta, salta lite syrliga vitosten är mångas favorit. Den görs på fårmjölk oftast blandad med lite getmjölk, men föredrar man en mildare variant så finns salladsosten tillverkad av komjölk.

Feta – den ursprungsskyddade osten

Fetaosten är sedan oktober 2007 ett av EU:s ursprungsskyddade livsmedel. SUB (Skyddad Ursprungsbeteckning) eller på engelska P.D.O. (Protected Designation of Orgin) innebär att ost som bär namnet Feta måste vara producerad och packad i Grekland och framställd i enlighet med det traditionella receptet.

En traditionell fetaost är gjord på enbart fårmjölk. Men enligt regelverket är det tillåtet att blanda med getmjölk. Man har bestämt att mjölksammansättningen ska vara minst 70 procent pastöriserad fårmjölk och resten pastöriserad getmjölk, men det kan alltså vara 100 procent fårmjölk. Löpen kan antingen vara animaliskt löpe eller ystenzym. Havssalt är det enda som får tillsättas. Osten ska lagras i minst 2 månader, fetthalten ska vara 23 procent och vattenhalten inte överstiga 56 procent.  Zetas Fetaost innehåller 85 procent fårmjölk och 15 procent getmjölk.

EU har tagit fram en märkning som sitter på alla livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning, så även på Fetaosten.

Allt är inte feta…

En populär variant av fetaosten är den så kallade salladsosten, tillverkad på samma sätt som fetaosten men endast av komjölk. Salladsosten är mildare i sin smak och samtidigt lite billigare eftersom tillgången på komjölk är större än tillgången på får- och getmjölk.