Bönor laddar kroppen efter träning

Kan nyttigt också vara gott? Javisst, åtminstone när Desirée Jaks och Olle Broström, två nyckelspelare i Sveriges Juniorkocklandslag, lagar mat med bönor.

Efter hård träning står immunförsvaret vidöppet som ett fönster, men äter man någonting snabbt efteråt så stängs det. Frågan är bara vad. Butikshyllorna svämmar över av hälsoprodukter, men många gånger är de dyra, fulla av onödigt mycket socker och kanske inte alls så nyttiga.

Bönor rena dundermaten

Som alltid gäller det att veta vad man stoppar i sig. Ett livsmedel som på senare tid seglat upp som rena dundermaten är bönor. Men smaken då? En ren delikatess när Desirée Jaks och Olle Broström, två unga stjärnkockar och viktiga deltagare i Sveriges Juniorkocklandslag, tar fram nya, moderna recept i tiden.

Fiberrik, utan onödiga tillsatser, bästa återhämtningsmaten men också ett gott snacks – så sammanfattar Desirée och Olle nöjt sitt raw-food-recept på bönbars.

-Nyttigt måste också smaka gott för mat ska sprida glädje. Basen i vår proteinbar är svarta bönor. Andra ingredienser är banan, havregryn, solrosfrön, tranbär, mandel, kanel och pistagenötter. Och fundera inte så mycket på att bönbaren penslas med choklad. Mängden choklad per portion blir liten och chokladens kakaohalt är hög, säger Desirée och Olle.

Mättar länge

En annan klassiker i träningssammanhang är gröt, något som smaklökarna sällan jublar över. Tills nu.

-Jag utgick från en traditionell havregrynsgröt, la till canellinibönor och bestämde mig för att koka alltsammans i äppeljuice blandat med vatten. Rostade macadamianötter, blåbär och rivet äpple på toppen frestar ögat och bidrar med en härlig krispighet. Det är man värd efter träning, säger Desirée.

Rent allmänt tycker Desirée och Olle att det är dags att bredda användningsområdena för bönor som både är fiberrika och mättar länge.

-Var inte så försiktig. Prova dem till exempel i smoothies eller bröd. De som vill dra ner på köttätandet och äta bönor till middag i stället behöver inte heller oroa sig, även om de tränar mycket. En middag med bönor ger fullvärdigt protein så länge bönorna kombineras med gryner, pasta, bröd eller ris. Och så gör man ju ofta, påpekar Olle.

Är bra för immunförsvaret

Förutom att bönor är billig mat, är hälsofördelarna många. Bakterierna i tarmen är en viktig del av immunförsvaret, och de fullkomligt älskar bönor. När tarmbakterierna kalasar på kostfibrerna som finns i bönor, sänks hungerhormonet i kroppen medan mättnadshormonet ökar. En bra sak.

-Bönor bidrar även till en bättre blodsockerbalans i kroppen, och det verkar sitta i mellan elva till fjorton timmar efter det att man ätit bönor, berättar Desirée.

-Genom att äta varierat och gärna olika sorters fiber kan man gynna goda tarmbakterier och på så sätt stärka immunförsvaret. Att det samtidigt smakar gott gör ju ingenting, avslutar Olle.

Läs Petter Mennings veckomeny

Läs mer om bönor och forskning här 

 

Ekologiska bönor

Bönor är basen i medelhavsköket och en självklarhet på de flesta italienska middagsbord, i soppor och grytor, i sallad och som tillbehör.

Zeta & Sveriges Juniorkocklandslag

Sedan flera år stödjer Di Luca & Di Luca, det italienska matvaruföretaget med varumärket Zeta, Sveriges Juniorkocklandslag. Ambitionen är att uppmuntra unga, passionerade matlagare för att främja kreativ och innovativ matlagning i Sverige. De som blir utvalda till Juniorkocklandslaget fortsätter sina ordinarie arbeten på olika restauranger runt om i Sverige, men blir också en del av laget som ska representera Sverige vid Culinary Olympics i Tyskland samt i World Cup i Luxemburg.