BreOliv – Frågor & svar

BreOliv

Vilken olivolja används till BreOliv?

Det är enbart extra jungfruolivolja som används till BreOliv. Olivoljan kommer från Spanien eftersom producenten finns där.

Kan man steka och baka med BreOliv?

Det går utmärkt att steka och baka med BreOliv. Eftersom BreOliv innehåller lite vatten, signalerar den precis som smör och margarin när det är dags att börja steka. Då har fettet slutat bubbla och fräsa.

Varför kostar BreOliv mer än andra matfetter?

BreOliv baseras på fettet från två frukter. Redan oliver är en dyr råvara i jämförelse med exempelvis raps, och fettet från shea är ännu dyrare än olivoljan och sheafrukterna plockas dessutom för hand. När man vill ha bra mat på bordet går det inte att ta genvägar och urholka råvarans värde. Till ett paket BreOliv behövs olivolja som motsvarar knappt 1 liter (800 g) oliver.

Hur länge håller sig en öppnad BreOliv i kylskåp?

BreOliv håller i upp till sex månader om den förvaras och hanteras korrekt.

Shea kommer från en ”nöt”. Innebär det att nötallergiker inte kan äta BreOliv?

Sheanöten är ingen nöt trots namnet och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot finns det, precis som för alla livsmedel, personer som är allergiska mot just sheanöt.

Varför är det vatten i BreOliv och hur blandas det med oljan?

För smakens skull tillsätts lite salt i BreOliv. Saltet löses i lite vatten för att kunna blandas i produkten. I de flesta fetter blandas vatten med olja med hjälp av emulgeringsmedel, men BreOliv innehåller så lite vatten att olivoljan och sheafettet går att blanda ihop utan tillsatser.

Varför är det sheafett i BreOliv?

Olivoljan i BreOliv blandas med lite sheafett för att få en fast konsistens. Sheafett har nämligen fast konsistens i rumstemperatur.  Sheafrukten är inte särskilt känd i Sverige, men i Afrika har fettet från kärnorna använts i matlagning under tusentals år. Trädet växer fritt på savannen, utan gödning eller kemiska bekämpningsmedel, och är en viktig inkomstkälla för många kvinnor.

Från vilket land kommer sheafettet?

Sheafettet som används i BreOliv kommer från Ghana och Senegal i Afrika. För att stödja en rättvis och hållbar verksamhet kring sheafrukten, har Di Luca & Di Luca gått med i GSA, Global Shea Alliance. Läs mer om deras verksamhet på www.globalshea.com

Hur växer och odlas sheafrukten?

I ett brett band tvärs över Afrika, från Senegal i väster till Sudan i öster växer sheaträdet. Trädet kan leva i 200 år och bär som mest frukt efter 40-50 år. Frukten har ungefär samma form som en liten mangofrukt. Inuti finns en kärna, och det är från den sheafettet utvinns. Alla sheafrukter plockas för hand, därefter tas den brunröda kärnan ur och torkas. Det är ett arbete som till stor del utförs av kvinnor och är en viktig inkomstkälla under en period när inte så många andra grödor skördas.

Varför är inte BreOliv nyckelhålsmärkt?

BreOliv är inte nyckelhålsmärket eftersom fetthalten är över 90 procent. Värt att notera är att Livsmedelsverkets nya kostråd inte fokuserar på vilken mängd fett man ska äta, utan vilken kvalitet fettet har. Vi bör öka intaget av omättat fett, och sänka intaget av mättat fett.

Inga träffar

Vi kunde inte hitta något som matchar din sökning. Pröva gärna med andra sökord.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.