Nya tider för svenska mackor

Nu är det nya tider för svenska mackor, för äntligen går det att bre olivoljans härliga smak och fina egenskaper direkt på favoritbrödet. BreOliv är ett helt vegetabiliskt fett med bara fyra ingredienser. Läs hur det gick till när BreOliv blev både bredbar och underbar.

För Fernando Di Luca har det aldrig varit någon tvekan om att olivolja inte bara är god, utan också nyttig. Länge har han missionerat kring olivoljans alla hälsofördelar, och på vägen upptäckt att mackan för svenskarna är lika oumbärlig som olivoljan för italienarna.

-Det gjorde att jag fick en idé. Tänk om man kunde göra en naturligt bredbar olivolja utan vare sig palmolja eller onödiga tillsatser. Det vore ett sätt att bygga en bro mellan två världar, där medelhavskökets nyttiga och smakrika olivolja möter nordens uppfinningsrika macktradition, säger Fernando förtjust.

Artikeln i DN från år 2000 om olika smörgåsmargarin som inspirerade Fernando.

Inga tillsatser

Idén visade sig svårare än väntat att förverkliga, men arton år senare lanseras äntligen BreOliv -ett helt nytt fett på marknaden.

-När jag upptäckte fettet från sheafrukten som växer vilt i Afrika kom vi äntligen i mål utan att behöva använda vare sig palmolja eller onödiga tillsatser. Sheafettet är nämligen fast i rumstemperatur. Genom att blanda det med kallpressad olivolja fick BreOliv den konsistens jag letade efter – lagom krämig och mjuk direkt från kylskåpet och så smälte den i munnen på precis rätt sätt, berättar Fernando.

Tänk på hjärtat

Utöver fett från två frukter, shea och oliv, innehåller BreOliv endast lite vatten och salt. Inget mer.

-Saltet behövs för smakens skull, och för att saltet ska kunna lösas i produkten blandas det med lite vatten. Oljan så används till BreOliv är alltid extra jungfruolivolja som har den finaste smaken och är naturligt rik på enkelomättat fett och E-vitamin, berättar Fernando.

BreOliv består till 72 procent av olivolja och 18 procent sheafett. Det gör att den totala fettsammansättningen domineras av enkelomättat fett, en bra sak.

-Forskningen visar att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar när man byter mättat fett mot omättat. Många kanske tänker att smörgåsfettet inte spelar någon roll, men 10 procent av det dagliga fettintaget kommer från fett som används på mackan. Med BreOliv kan man på ett enkelt sätt minska på det mättade fettet redan till frukost, säger Fernando.

Bredbar och underbar

Den goda smaken är ytterligare ett skäl till att byta frukostvanor. Precis som en mild, god jungfruolivolja är smaken på BreOliv fräsch med en vegetarisk underton av gräs, gröna äpplen och päron.

-Prova den gärna ihop med avokado, tomat och lite färska örter, eller plocka fram din favoritost eller skinka. BreOliv ger också en härlig krämighet till olika röror och är ett bra alternativ när man inte vill använda animaliska mejeriprodukter, avslutar Fernando.

Läs mer om sheafrukten

Varför ska man byta ut sitt vanliga fett mot BreOliv