Pinsa
Vad är Pinsa? Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt som enligt rykten uppfanns av en bagare i trakterna kring Rom i början av 2000-talet. Namnet pinsa kommer från ordet pinsare som betyder nypa på italienska. Vilket kan härledas till att degen inte kavlas ut utan trycks och nyps ut då den ska formas.
Vad är skillnaden mellan pinsa och pizza?
Det är framförallt formen. Pinsan bakas alltid ut till en oval form. När den bakas ut stretchas den inte ut lika tunt som en pizza. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden. Vissa recept på pinsadeg innehåller förutom vetemjöl också exempelvis rismjöl, kikärtsmjöl eller sojamjöl och även det bidrar till en mer mustig smak.

Vad kan man ha för olika toppings på pinsa
Det går enkelt att variera pinsa efter tycke och smak och toppings på pinsa kan kombineras i det oändliga. Nedan har vi samlat våra bästa varianter.
Här kan du även inspireras av alla Zetas recept på pinsa
Pinsa Rossa
Klassisk variant med tomatsås och mozzarella som bas. Toppas ofta med italienska charkuterier som exempelvis Prosciutto di Parma, prosciutto cotto, mortadella eller Salame Pepperoni. Strösslas med örter som basilika eller oregano.
Pinsa Bianca
Utan tomatsås och i stället används exempelvis mascarpone, kronärtskockcreme eller svampcreme och mozzarella som bas.
Pinsa som efterrätt
Nötcreme som bas och toppas med jordgubbar och basilika
Vaniljmascarpone som bas och toppas med blåbär, hallon och citronzest
Klassiska
Klassiska italienska smaker som tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika
Tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika
Lyxiga
Kronärtskockscreme, löjrom, dill och mascarpone
Svampcreme med tryffel, prosciutto di parma, champinjoner och örter
Vegetariska
Kronärtskockscreme, mozzarella, grönkål och burrata
Mini Pinsa med pesto, burrata och pinjenötter | Recept – Zeta
Heta
Tomatsås med chili, mozzarella och färska tomater
Tomatsås med Nduja, mozzarella och burrata
Tomatsås, het salami tex Salamino Pepperoni, mozzarella och örter
Säsongsanpassade
Jul: Kronärtskockscreme, mozzarella, julprosciutto, senapscreme, grönkål och granatäpple
Påsk: Citronolja, kronärtskockscreme, rödlök, oliver och timjan
Midsommar: Vaniljmascarpone, hallon, blåbär och citron
Oväntade toppings
Kronärtskockscreme, mozzarella tunt skivad potatis, knaperstekt salsiccia, rosmarin
Kronärtskockscreme, sparris, rödlök och stracciatella eller burrata
Pinsa som macka
Perfekt att ta med sig på utflykten eller till en härlig lunch eller brunch.
Italiensk macka med mini-pinsa

Olika typer av pinsa
- Zetas pinsa är lagom som en måltid för en person eller passar fint att skära upp i mindre bitar för plockmat eller bröd till en soppa. Läs mer om Zetas pinsa här
- Zetas Glutenfria pinsa hittar du i frysdisken och kan toppas som en vanlig pinsa. Läs mer om Zetas glutenfria pinsa här
- Mini-pinsa – perfekt som mellanmål eller som en mindre lunch eller middag. Läs mer om Zetas mini-pinsa här
- Vill du baka egen pinsadeg hittar du receptet här

Pinsasås
Zeta har tre olika pinsasåser; Classico, ’Nduja och Chili. Alla är tomatbaserade såser att toppa din pinsa eller pizza med. Det syditalienska kökets mest klassiska kombinationer. Påsen innehåller 90 gram och räcker till en lite större pinsa eller pizza eller till två lite mindre. Den kan också användas som pastasås. Läs mer om pinsasåser här
Hur tillagas pinsa?
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ gärna in en pizzasten eller en plåt. Gräddas pinsan på heta ytor ger det en krispigare botten.
Skär mozzarella i mindre bitar och låt dem ligga mellan hushållspapper i några minuter så att överflödig vätska försvinner från osten.
Bred tomatsås på pinsan.
Strössla över riven parmesan. Lägg på bitar av mozzarella.
Grädda i cirka 7 minuter eller tills mozzarellan smält och brödet fått fin färg.
Toppa pinsan med tunt skivad chark som tex lufttorkad skinka eller salami och färska örter