Varma och kalla gryner i sallad

En sallad med gryner kan serveras både varm och kall, som ensamrätt eller tillbehör. Enklaste lösningen är egentligen att djupdyka i kylskåpet, se vad du hittar och gillar och blanda med en av Zetas grynblandningar. Skulle det bli något över håller de flesta salladerna 3-4 dagar i kylskåp. Har du blandat grynen med grönkål kan du även steka upp salladen och snabbt få en helt ny rätt till middag.

Grön och skön hamburgare

Vem säger att det måste vara nötfärs i hamburgaren? Fresta smaklökarna med en vegoburgare gjord på Zeta Fullkornsbulgur & Quinoa, ekologiska kikärtor och färsk svamp i stället. De stekta hamburgarna är också ett fantastiskt smörgåspålägg för de som vill äta mer vegetariskt.

I soppa eller gryta

Släng i en näve gryner i soppan eller grytan – det är ett både gott och billigt sätt att dryga ut middagsmaten. Grynerna är dessutom fullmatade med kostfibrer och proteiner som ger lång mättnadskänsla och skönt tuggmotstånd. Koka gärna en påse gryn att ha i kylen och komplettera veckans måltider med. Ett  lätt sätt att äta mer hälsosamt.

Gryner till frukost

Fil och flingor varje morgon? Prova ljuvlig kanel- och apelsindoftande gröt med gryner och morötter som bas. Eller gör en laktosfri smoothie gjord på söta jordgubbar, avokado och så gryn förstås. Zetas grynblandningar är också fina att baka med. Pröva till exempel Zeta Fullkornsbulgur & Quinoa i gyllengult sötpotatisbröd. Lika god nyrostad till frukost som till middagssoppan.

Chokladbollar på gryner

Njut med gott samvete av något sött efter maten. En gudomlig chokladkaka med svarta bönor överraskar både smaklökarna och gästerna, likaså fiberrika nöt- och chokladbollar  gjorda på Zeta Fullkornsbulgur & Quinoa, varsamt smaksatta av hasselnötssmör, kakao och några nypor havssalt. Bollarna håller sig i en vecka i kylskåp och upp till 2 månader i frysen, om det nu skulle bli några över.

Bästa picknickmaten

Gryner är robust mat som tål det mesta vilket gör den till perfekt picknick-mat. En sallad med matiga gryn går fort att tillaga, trivs i sällskap men nästan vilka andra råvaror som helst, ger energi för hela dagen och är lätt att äta ute i det fria med tallriken i knäet. Prova till exempel Green Kitchen Stories recept där grynen blandats med pesto, citron och olivolja som bas. Tillsammans med ugnsbakade jordärtskockor och tunt skivad polkabeta blir det en fröjd för både öga och gom.