Recept Lasagne
Du behöver
12 lasagneplattor
Köttfärssås
400 g nötfärs
4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
1 gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
1 liten bit morot finhackad
1 liten bit rotselleri finhackad
2 msk Ardita Tomatpuré
1 dl vitt vin
1 burk Zeta Plommontomater (á 400g) hackade
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
salt
socker
svartpeppar
Ostsås
8 dl mjölk
4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
4 msk vetemjöl
2 dl Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån
riven
salt
1 dl Zeta Parmigiano Reggiano 22 mån till gratinering
Gör så här
Stek nötfärs på hög värme i olivolja i en gryta tills färsen är genomstekt.
Tillsätt sedan lök, vitlök, morot och selleri.
Stek ytterligare 1 minut.
Lägg i tomatpuré, vitt vin och tomater.
Låt koka upp och lägg i buljongtärning, vatten och örter och låt puttra 45 minuter–1 timme under lock.
Rör regelbundet och späd eventuellt med lite vatten.
Smaka av med salt, strösocker och svartpeppar.
Värm mjölken i en kastrull.
Värm olivoljan i en annan kastrull och vispa i mjölet.
Häll på den varma mjölken under vispning och låt såsen koka några minuter.
Dra såsen från värmen och rör i osten och smaka av med salt.
Häll lite av ostsåsen i botten på en ugnssäker form.
Lägg på ett lager lasagneplattor och sedan köttfärssås.
Fortsätt varva sås, plattor och köttfärssås.
Avsluta med plattor, ostsås och strö över rikligt med riven parmesanost.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader ca 45 minuter, tills plattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg.