Pinsadeg
Vad tycker du?
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet till smaken. När degen bakas ut formas den till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza fast lägg gärna på chark efter tillagning.
Receptet är framtaget av Zeta.
8 kommentarer
RÖSTA PÅ RECEPTET (22)
(22)Ann-Sofie
Åt pinsa för första gången igår och så gott det var. Kan man göra pinsa i egen pizzaugn?
Anna Mellberg
Hej Ann-Sofie! Det går bra! Pinsa är ju ett mellanting mellan pizza och focaccia kan man säga. Dessa ”bröd” gräddas ju på samma sätt. Vi har pizzastenar i våra vanliga ugnar här hos oss på Zeta och även det fungerar hur bra som helst att grädda pinsan på. Lycka till hälsar vännerna på Zeta
Maria
Stämmer måtten?
Anna Mellberg
Hej Maria! Måtten ska stämma, jag har bakat efter detta recept många gånger. Degen kan upplevas torr när den först blandas ihop, men efter jäsning har den fått perfekt konsistens. Prova! Lycka till önskar vännerna på Zeta
Pilla
Vad har ni för topping på?
Ge gärna några exempel
Man gräddar precis som en pizza?
Sophie Berlin
Hej Pilla,
Ja precis, du gräddar Pinsa på samma sätt som pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza men lägg gärna på chark och örter efter gräddning.
Tips på toppings:
Mascarpone, rosmarin, mozzarella och parmesanost
Tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika
Mascarpone, Zeta pesto piccante, salami och basilika/bladpersilja
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta
Anna Ivarsson
Hej!
Åt pinsa för första gången idag, underbart gott!!!
Går det att frysa degen..?
Vänliga hälsningar Anna Ivarsson
Sophie Berlin
Hej Anna,
Kul att du gillar Pinsa, vi är också helt Pinsatokiga här just nu. 🙂
Om du vill frysa degen skulle vi rekommendera att du formar degarna platta och fryser in. Då tinar de fortare efter att du tagit ut dem i frysen. Eftersom pinsadegen kalljäser i kyl skulle vi ända rekommendera att baka de från kyl istället för frys för bästa resultat.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta