Pinsadeg

RÖSTA PÅ RECEPTET (22)

(22)

RÖSTA PÅ RECEPTET (22)

(22)

Vad tycker du?

>48 tim
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet till smaken. När degen bakas ut formas den till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza fast lägg gärna på chark efter tillagning.

Receptet är framtaget av Zeta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
390 g
vatten
20 g
jäst
12 g
salt
500 g
vetemjöl, Manitoba cream eller Vetemjöl special
50 g
rismjöl
50 g
kikärtsmjöl

Gör så här

8 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (22)

(22)
Tack!

Ann-Sofie

Åt pinsa för första gången igår och så gott det var. Kan man göra pinsa i egen pizzaugn?

Anna Mellberg

Hej Ann-Sofie! Det går bra! Pinsa är ju ett mellanting mellan pizza och focaccia kan man säga. Dessa ”bröd” gräddas ju på samma sätt. Vi har pizzastenar i våra vanliga ugnar här hos oss på Zeta och även det fungerar hur bra som helst att grädda pinsan på. Lycka till hälsar vännerna på Zeta

Maria

Stämmer måtten?

Anna Mellberg

Hej Maria! Måtten ska stämma, jag har bakat efter detta recept många gånger. Degen kan upplevas torr när den först blandas ihop, men efter jäsning har den fått perfekt konsistens. Prova! Lycka till önskar vännerna på Zeta

Pilla

Vad har ni för topping på?
Ge gärna några exempel
Man gräddar precis som en pizza?

Sophie Berlin

Hej Pilla,
Ja precis, du gräddar Pinsa på samma sätt som pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza men lägg gärna på chark och örter efter gräddning.

Tips på toppings:
Mascarpone, rosmarin, mozzarella och parmesanost
Tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika
Mascarpone, Zeta pesto piccante, salami och basilika/bladpersilja

Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Anna Ivarsson

Hej!
Åt pinsa för första gången idag, underbart gott!!!
Går det att frysa degen..?
Vänliga hälsningar Anna Ivarsson

Sophie Berlin

Hej Anna,
Kul att du gillar Pinsa, vi är också helt Pinsatokiga här just nu. 🙂
Om du vill frysa degen skulle vi rekommendera att du formar degarna platta och fryser in. Då tinar de fortare efter att du tagit ut dem i frysen. Eftersom pinsadegen kalljäser i kyl skulle vi ända rekommendera att baka de från kyl istället för frys för bästa resultat.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco