Pinsadeg

RÖSTA PÅ RECEPTET (112)

(112)

Vad tycker du?

>48 tim 7 ingredienser

Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet till smaken. När degen bakas ut formas den till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza fast lägg gärna på chark efter tillagning.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
390 g
vatten
20 g
jäst
12 g
salt
500 g
vetemjöl, Manitoba cream eller Vetemjöl special
50 g
rismjöl
50 g
kikärtsmjöl

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (112)

(112)

Vad tyckte du om receptet?

42 kommentarer

Eva

Hej! Hittar inte temperatur på ugnen och hur länge den ska gräddas?

Anna Mellberg

Hej Eva! Om du klickar på länken längst ner i receptets instruktioner så får du både tips på vad du kan lägga på din pinsa och hur länge den ska vara i ugnen. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Peter Hartog kock och matkreatör

Nu har jag läst hela receptet och ALLA recensioner. Det verkar som att ni klipper bort en del,eller kanske inte tar upp alla som är lite negativa. ”Vi kan kalla det Rysk censur” Vi får se om den här kommer med??
Ständige frågan. Hur många grader i ugnen och hur länge. Ska det vara så svårt att svara på det i svaret.
Utan att hänvisa till något som inte finns.

Anna Mellberg

Hej Peter! Jag är verkligen ledsen att du upplever det så, för det finns information. Det är absolut inte min mening att försöka undanhålla något, det ligger inte för mig och det skulle vi inte tjäna något på, vi vill ju att ni ska tycka om våra produkter och kunna njuta av fantastiska måltider. Under instruktionerna- den sista punkten som är en länk, är får du tips på vad du ska lägga på din pinsa och hur länge du ska grädda den. Vi har valt att dela upp det så för att recepten på våra pizzadegar och pinsadegar skulle bli så otroligt långa om olika toppings och såser stod med i deg-receptet också. Hoppas att du hittar till informationen nu. Vem vet- jag kanske lägger in lite extra information i degreceptet, så att du får en måndag med guldkant. Men länken har alltid funnits där och kommer finnas där framöver. Hälsningar Anna på Zeta

Tove

Hej!
Jag ska förbereda deg för mig och 9 andra. Tio portioner.
I receptet står det att man ska dela upp degen i 4 och lägga på plåt. Gör jag för för 10, delas degen då upp i 10 istället?
Kan jag lägga den delade degen i skålar istället för på plåt då min kyl inte har rum för en hel plåt?

Anna Mellberg

Hej Tove! Ja, om du ska göra 10 pinsor så anpassar du receptet till 10 port och delar upp degen i 10 bollar. Det fungerar utmärkt att jäsa dem i skålar. Lycka till, hälsar Zetas provkök.

Anne Lindström

Otroligt gott, mustig smak, bakade min på surdegsgrund istf. jäst.
Perfekt att grädda utan att pinsan får för mycket färg, frysa in och ta fram när man blir sugen på ”pinsa-pizza”
Grädda i ugnen toppad med tomatsås/burrata/brie och mozzarella tills osten smält och fått lite färg.
Ta ut och toppa med Zetas antipasti, ruccola, några droppar olivolja, basilikablad och riven parmesan( samt flingsalt och nymalen svartpeppar)
Magiskt gott!

Joppe

Jag har använt detta receptet flera gånger och är lika nöjd varje gång.
Jag tycker det blir lite matigare och mer smak i själva degen.

Anna Mellberg

Hej Joppe! Vi håller med dig! det blir en lite mer intressant smak med de olika mjölsorterna. Vi önskar dig många långa och goda pinsamåltider, hälsningar Zetas provkök

Marie

Hej!
Jag älskar degen men min vän äter inte gluten. Hur byter jag ut vetemjöl, Manitoba cream eller Vetemjöl special till glutenfritt?
Hälsningar,
Marie

Anna Mellberg

Hej Marie! I vår receptdatatabas hittar du ett recept på glutenfri pizzadeg, vi föreslår att du använd det i stället. Lycka till i köket önskar Zetas provkök

Jenny

Hej! Skulle så gärna vilja veta vad rismjöl och kikärtsmjöl gör för receptet!
Har inte det hemma men köper gärna in det. Varför använder man det? Vill gärna veta för att avgöra vilka andra situationer som jag kan använda det i.
Bakar jätte mycket så kul att förstå. Mvh

Anna Mellberg

Hej Jenny! Rismjöl och kikärtsmjöl tillsätts pinsadegen för att ge den en annan smak än pizzadeg, som oftast görs på enbart vetemjöl. Hälsningar vännerna i Zetas provkök

Roger Sundberg

Hej, någon som testat att grädda i en pizzaugn, typ Ooni coda 16?

Med vänlig hälsning,
Roger

Anders

Hej,
Kan man ersätta kikärts- och rismjölet med vetemjöl?

Anna Mellberg

Hej Anders! Tack för din fråga. Då blir det enklast om du använder dig av våra recept på pizzadeg istället. Lycka till önskar Anna på Zeta

Eva Björk

Hur långe ska de bara i ugnen o vilken temperatur?

Anna Mellberg

Hej Eva! Om du klickar på länken längst ner i receptets intruktioner så får du all information om tillagning och även en massa andra bra tips på vad du kan lägga på din pinsa. Sätt ugnen på 270-300 grader. Grädda gärna på varm plåt eller pizzasten. Tillaga i ca 5 minuter eller tills osten smält och brödet fått fin färg. Lycka till önskar Anna på Zeta

Håkan

Är inte jäsningstiden i rumstemperatur lite lång? Eftersom det ska vara ljummet vatten är det lätt att den blir överjäst, sjunker ihop och luktar lite fränt. Kanske blanda med kallt vatten om den ska stå 8 timmar i rumstemperatur? Eller ännu mindre mängd jäst?

Anna Mellberg

Hej Håkan! Det går alldeles utmärkt att använda kallt vatten när den ska långjäsa- det går även att halvera jästmängden om den ska jäsa länge. Vi tycker att receptet fungerar fint som det är- men gillar att ni experimenterar fram flera versioner. Tack för att du hör av dig till oss! Hälsningar Anna på Zeta

Annica Johansson

Hej. Det står på er Pinsa att den är bakat på surdeg men det är inte med i receptet. Vad kan man ha i då som ni rekommenderar för att det ska bli så lika som möjligt?

Anna Mellberg

Hej Annica! Jag är säker på att du kommer gilla vårt recept som det är- du jäser den degen relativt länge och smaken blir mustigt god. Annars kan du experimentera med olika typer av surdegar och addera det till receptet. Det är verkligen kul att utveckla recept på egen hand. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Helene söder

Värme på ugn och hur länge.

Anna Mellberg

Hej Helene!
Sista punkten i receptet är en länk till förslag på vad du kan lägga på din pinsa och hur länge den ska vara i ugnen. Bästa sättet är dock att hålla koll på pinsan. När osten smält och brödet fått en gyllenbrun färg är den klar. Glad sommar önskar Anna på Zeta

Lena Lundmark

Åt Pinsa i går och det var fantastiskt gott, bjöd mina vänner och dem blel lika förtjusta som jag.

Monica Johannesson

Hej! Ert recept låter spännande att prova nu när er färdiga pinsa är slut överallt i närliggande butiker!
I ert recept står att man vid andra jäsningen lägger bullarna på plåt och sen in i kyl, jag undrar hur man kan göra om man bara har en liten kyl där inte en plåt går in?
Nån annan idé?
Tack!

Anna Mellberg

Hej Monica!
Du kan (som andra jäsning) låta degbollarna jäsa ett par timmar i rumstemperatur strax innan gräddningen. Det har jag gjort och det blev ett gott resultat. Lycka till önskar Anna på Zeta

Anna-Charlotta Haglund

Receptet innehåller flera brister som bl.a. ugnstemperatur, gräddningstid?

Mia

Nej, receptet fortsätter i den blå länken ovanför
– se recept pinsa med…
Där står temperatur osv🤗

Annika

Ugnsvärme till denna är 270-300 grader och inne ca 5 min. Tiden beror på ugnen, men hål koll på pinsans färg.
Om ni läser hela receptet och trycker längst ned på ”se pinsa med burrata” så hittar ni allt!

Anna Mellberg

Hej! Det här är ett recept på hur degen ska göras. Länken längst ner i receptet tar dig till ett recept med förslag på vad du kan lägga på din pinsa, ugnstemperatur och hur länge du ska ha din pinsa i ugnen. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Marianne Boström

Har alltid bakat pizza på ”fri hand” liknande detta recept, skillnaden märks inte! Och äntligen enl ert recept ska pizzabotten vara tjockare! Jag lägger gärna på god prosciutto crudo och ost efter gräddning!

Ann-Sofie

Åt pinsa för första gången igår och så gott det var. Kan man göra pinsa i egen pizzaugn?

Anna Mellberg

Hej Ann-Sofie! Det går bra! Pinsa är ju ett mellanting mellan pizza och focaccia kan man säga. Dessa ”bröd” gräddas ju på samma sätt. Vi har pizzastenar i våra vanliga ugnar här hos oss på Zeta och även det fungerar hur bra som helst att grädda pinsan på. Lycka till hälsar vännerna på Zeta

Maria

Stämmer måtten?

Anna Mellberg

Hej Maria! Måtten ska stämma, jag har bakat efter detta recept många gånger. Degen kan upplevas torr när den först blandas ihop, men efter jäsning har den fått perfekt konsistens. Prova! Lycka till önskar vännerna på Zeta

Pilla

Vad har ni för topping på?
Ge gärna några exempel
Man gräddar precis som en pizza?

Sophie Berlin

Hej Pilla,
Ja precis, du gräddar Pinsa på samma sätt som pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza men lägg gärna på chark och örter efter gräddning.

Tips på toppings:
Mascarpone, rosmarin, mozzarella och parmesanost
Tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika
Mascarpone, Zeta pesto piccante, salami och basilika/bladpersilja

Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Anna Ivarsson

Hej!
Åt pinsa för första gången idag, underbart gott!!!
Går det att frysa degen..?
Vänliga hälsningar Anna Ivarsson

Sophie Berlin

Hej Anna,
Kul att du gillar Pinsa, vi är också helt Pinsatokiga här just nu. 🙂
Om du vill frysa degen skulle vi rekommendera att du formar degarna platta och fryser in. Då tinar de fortare efter att du tagit ut dem i frysen. Eftersom pinsadegen kalljäser i kyl skulle vi ända rekommendera att baka de från kyl istället för frys för bästa resultat.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Josefine Persson

Kul med recept på den godaste pinsan. Detta ska jag testa inför mitt 40 års-firande som närmar sig. Tror ni att det går att förgrädda dem och lägga i kyl för att göra dem klara till själva festen? Eller frysa in som färdigbakade?
Mvh Josefine

Anna Mellberg

Hej Josefine! Så himla kul att du hittat vårt pinsarecept! Det är en av våra favoritrecept här i Zetas receptgrupp. Jag tror inte att det är en bra idé att förvara färdiggräddad pinsa i kylen. Jag skulle nog grädda och frysa in bottnarna istället. Men tänk på att pinsan smakar absolut allra bäst nygräddad. Lycka till och stort grattis på födelsedagen! Hälsningar Anna på Zeta