Pinsadeg
Vad tycker du?
Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt och enligt rykten uppfanns den i trakterna kring Rom i modern tid. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden men även ris och kikärtsmjölet bidrar med fyllighet till smaken. När degen bakas ut formas den till en oval som inte stretchas ut lika tunt som en pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza fast lägg gärna på chark efter tillagning.
Receptet är framtaget av Zeta.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (93)
(93)Vad tycker du?
31 kommentarer
Roger Sundberg
Hej, någon som testat att grädda i en pizzaugn, typ Ooni coda 16?
Med vänlig hälsning,
Roger
Anders
Hej,
Kan man ersätta kikärts- och rismjölet med vetemjöl?
Anna Mellberg
Hej Anders! Tack för din fråga. Då blir det enklast om du använder dig av våra recept på pizzadeg istället. Lycka till önskar Anna på Zeta
Eva Björk
Hur långe ska de bara i ugnen o vilken temperatur?
Anna Mellberg
Hej Eva! Om du klickar på länken längst ner i receptets intruktioner så får du all information om tillagning och även en massa andra bra tips på vad du kan lägga på din pinsa. Sätt ugnen på 270-300 grader. Grädda gärna på varm plåt eller pizzasten. Tillaga i ca 5 minuter eller tills osten smält och brödet fått fin färg. Lycka till önskar Anna på Zeta
Håkan
Är inte jäsningstiden i rumstemperatur lite lång? Eftersom det ska vara ljummet vatten är det lätt att den blir överjäst, sjunker ihop och luktar lite fränt. Kanske blanda med kallt vatten om den ska stå 8 timmar i rumstemperatur? Eller ännu mindre mängd jäst?
Anna Mellberg
Hej Håkan! Det går alldeles utmärkt att använda kallt vatten när den ska långjäsa- det går även att halvera jästmängden om den ska jäsa länge. Vi tycker att receptet fungerar fint som det är- men gillar att ni experimenterar fram flera versioner. Tack för att du hör av dig till oss! Hälsningar Anna på Zeta
Cecilia
Är så nyfiken på pinsa och skulle vilja servera det i vårt Café.
Kan man förgrädda pinsan och när man får en beställning så toppar man och in i ugnen? Eller blir den torr då? Har ni förslag hur jag ska planera? 🙂
Anna Mellberg
Hej Cecilia! Pinsan är delvis förgräddad, men måste in i ugnen för att bli klar. Det tar ungefär 7 minuter i ugnen med topping innan den är klar. Att förgrädda den igen och sedan toppa den gör att den blir i frasigaste/torraste laget- då den i praktiken blir gräddad 3 gånger. Jag skulle nog följa beskrivningen på förpackningen och låta det ta 7 minuter för bästa resultat. Hälsningar vännerna på Zeta
Annica Johansson
Hej. Det står på er Pinsa att den är bakat på surdeg men det är inte med i receptet. Vad kan man ha i då som ni rekommenderar för att det ska bli så lika som möjligt?
Anna Mellberg
Hej Annica! Jag är säker på att du kommer gilla vårt recept som det är- du jäser den degen relativt länge och smaken blir mustigt god. Annars kan du experimentera med olika typer av surdegar och addera det till receptet. Det är verkligen kul att utveckla recept på egen hand. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Helene söder
Värme på ugn och hur länge.
Anna Mellberg
Hej Helene!
Sista punkten i receptet är en länk till förslag på vad du kan lägga på din pinsa och hur länge den ska vara i ugnen. Bästa sättet är dock att hålla koll på pinsan. När osten smält och brödet fått en gyllenbrun färg är den klar. Glad sommar önskar Anna på Zeta
Lena Lundmark
Åt Pinsa i går och det var fantastiskt gott, bjöd mina vänner och dem blel lika förtjusta som jag.
Monica Johannesson
Hej! Ert recept låter spännande att prova nu när er färdiga pinsa är slut överallt i närliggande butiker!
I ert recept står att man vid andra jäsningen lägger bullarna på plåt och sen in i kyl, jag undrar hur man kan göra om man bara har en liten kyl där inte en plåt går in?
Nån annan idé?
Tack!
Anna Mellberg
Hej Monica!
Du kan (som andra jäsning) låta degbollarna jäsa ett par timmar i rumstemperatur strax innan gräddningen. Det har jag gjort och det blev ett gott resultat. Lycka till önskar Anna på Zeta
Anna-Charlotta Haglund
Receptet innehåller flera brister som bl.a. ugnstemperatur, gräddningstid?
Mia
Nej, receptet fortsätter i den blå länken ovanför
– se recept pinsa med…
Där står temperatur osv🤗
Annika
Ugnsvärme till denna är 270-300 grader och inne ca 5 min. Tiden beror på ugnen, men hål koll på pinsans färg.
Om ni läser hela receptet och trycker längst ned på ”se pinsa med burrata” så hittar ni allt!
Anna Mellberg
Hej! Det här är ett recept på hur degen ska göras. Länken längst ner i receptet tar dig till ett recept med förslag på vad du kan lägga på din pinsa, ugnstemperatur och hur länge du ska ha din pinsa i ugnen. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Marianne Boström
Har alltid bakat pizza på ”fri hand” liknande detta recept, skillnaden märks inte! Och äntligen enl ert recept ska pizzabotten vara tjockare! Jag lägger gärna på god prosciutto crudo och ost efter gräddning!
Ann-Sofie
Åt pinsa för första gången igår och så gott det var. Kan man göra pinsa i egen pizzaugn?
Anna Mellberg
Hej Ann-Sofie! Det går bra! Pinsa är ju ett mellanting mellan pizza och focaccia kan man säga. Dessa ”bröd” gräddas ju på samma sätt. Vi har pizzastenar i våra vanliga ugnar här hos oss på Zeta och även det fungerar hur bra som helst att grädda pinsan på. Lycka till hälsar vännerna på Zeta
Maria
Stämmer måtten?
Anna Mellberg
Hej Maria! Måtten ska stämma, jag har bakat efter detta recept många gånger. Degen kan upplevas torr när den först blandas ihop, men efter jäsning har den fått perfekt konsistens. Prova! Lycka till önskar vännerna på Zeta
Pilla
Vad har ni för topping på?
Ge gärna några exempel
Man gräddar precis som en pizza?
Sophie Berlin
Hej Pilla,
Ja precis, du gräddar Pinsa på samma sätt som pizza. Toppa med liknande toppings som för pizza men lägg gärna på chark och örter efter gräddning.
Tips på toppings:
Mascarpone, rosmarin, mozzarella och parmesanost
Tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika
Mascarpone, Zeta pesto piccante, salami och basilika/bladpersilja
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta
Anna Ivarsson
Hej!
Åt pinsa för första gången idag, underbart gott!!!
Går det att frysa degen..?
Vänliga hälsningar Anna Ivarsson
Sophie Berlin
Hej Anna,
Kul att du gillar Pinsa, vi är också helt Pinsatokiga här just nu. 🙂
Om du vill frysa degen skulle vi rekommendera att du formar degarna platta och fryser in. Då tinar de fortare efter att du tagit ut dem i frysen. Eftersom pinsadegen kalljäser i kyl skulle vi ända rekommendera att baka de från kyl istället för frys för bästa resultat.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Josefine Persson
Kul med recept på den godaste pinsan. Detta ska jag testa inför mitt 40 års-firande som närmar sig. Tror ni att det går att förgrädda dem och lägga i kyl för att göra dem klara till själva festen? Eller frysa in som färdigbakade?
Mvh Josefine
Anna Mellberg
Hej Josefine! Så himla kul att du hittat vårt pinsarecept! Det är en av våra favoritrecept här i Zetas receptgrupp. Jag tror inte att det är en bra idé att förvara färdiggräddad pinsa i kylen. Jag skulle nog grädda och frysa in bottnarna istället. Men tänk på att pinsan smakar absolut allra bäst nygräddad. Lycka till och stort grattis på födelsedagen! Hälsningar Anna på Zeta