Recept från Zeta. Mini Pinsa med chili och burrata

Pinsa

Vad är Pinsa? Pinsa kan bäst beskrivas som ett mellanting mellan pizza och focaccia. Det är en relativt ny italiensk maträtt som enligt rykten uppfanns av en bagare i trakterna kring Rom i början av 2000-talet. Namnet pinsa kommer från ordet pinsare som betyder nypa på italienska. Vilket kan härledas till att degen inte kavlas ut utan trycks och nyps ut då den ska formas. 

Vad är skillnaden mellan pinsa och pizza?

Det är framförallt formen. Pinsan bakas alltid ut till en oval form. När den bakas ut stretchas den inte ut lika tunt som en pizza. Degen får en rustik och mustig smak av den långa jästiden. Vissa recept på pinsadeg innehåller förutom vetemjöl också exempelvis rismjöl, kikärtsmjöl eller sojamjöl och även det bidrar till en mer mustig smak. 

Recept från Zeta. Pinsa med tomatsås och Pinsa med grönkål och burrata.
Recept från Zeta. Pinsa med tomatsås och Pinsa med grönkål och burrata.

Vad kan man ha för olika toppings på pinsa

Det går enkelt att variera pinsa efter tycke och smak och toppings på pinsa kan kombineras i det oändliga. Nedan har vi samlat våra bästa varianter.

Här kan du även inspireras av alla Zetas recept på pinsa 

Pinsa Rossa

Klassisk variant med tomatsås och mozzarella som bas. Toppas ofta med italienska charkuterier som exempelvis Prosciutto di Parma, prosciutto cotto, mortadella eller Salame Pepperoni. Strösslas med örter som basilika eller oregano. 

Pinsa Bianca

Utan tomatsås och i stället används exempelvis mascarpone, kronärtskockcreme eller svampcreme och mozzarella som bas. 

Pinsa som efterrätt

Nötcreme som bas och toppas med jordgubbar och basilika 

Vaniljmascarpone som bas och toppas med blåbär, hallon och citronzest 

Klassiska

Klassiska italienska smaker som tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika

Tomatsås, mozzarella, prosciutto och basilika

Lyxiga

Kronärtskockscreme, löjrom, dill och mascarpone 

Svampcreme med tryffel, prosciutto di parma, champinjoner och örter 

Vegetariska

Kronärtskockscreme, mozzarella, grönkål och burrata 

Mini Pinsa med pesto, burrata och pinjenötter | Recept – Zeta

Heta

Tomatsås med chili, mozzarella och färska tomater 

Tomatsås med Nduja, mozzarella och burrata 

Tomatsås, het salami tex Salamino Pepperoni, mozzarella och örter 

Säsongsanpassade

Jul: Kronärtskockscreme, mozzarella, julprosciutto, senapscreme, grönkål och granatäpple 

Påsk: Citronolja, kronärtskockscreme, rödlök, oliver och timjan 

Midsommar: Vaniljmascarpone, hallon, blåbär och citron 

Oväntade toppings

Kronärtskockscreme, mozzarella tunt skivad potatis, knaperstekt salsiccia, rosmarin 

Kronärtskockscreme, sparris, rödlök och stracciatella eller burrata 

Pinsa som macka

Perfekt att ta med sig på utflykten eller till en härlig lunch eller brunch.

Italiensk macka med mini-pinsa

Macka med Minipinsa

Olika typer av pinsa

Pinsafamiljen växer

Pinsasås

Zeta har tre olika pinsasåser; Classico, ’Nduja och Chili. Alla är tomatbaserade såser att toppa din pinsa eller pizza med. Det syditalienska kökets mest klassiska kombinationer. Påsen innehåller 90 gram och räcker till en lite större pinsa eller pizza eller till två lite mindre. Den kan också användas som pastasås. Läs mer om pinsasåser här

Hur tillagas pinsa?

Sätt ugnen på 250 grader. Ställ gärna in en pizzasten eller en plåt. Gräddas pinsan på heta ytor ger det en krispigare botten. 

Skär mozzarella i mindre bitar och låt dem ligga mellan hushållspapper i några minuter så att överflödig vätska försvinner från osten. 

Bred tomatsås på pinsan. 

Strössla över riven parmesan. Lägg på bitar av mozzarella. 

Grädda i cirka 7 minuter eller tills mozzarellan smält och brödet fått fin färg. 

Toppa pinsan med tunt skivad chark som tex lufttorkad skinka eller salami och färska örter