Risotto Milanese, Saffransrisotto

Risotto Milanese är vackert solgul med smak av saffran. Klassisk italiensk risotto som serveras traditionellt till rätten Ossobuco.

Tillagning

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Öppna inköpslista
Klar
Tillvägagångssätt

Skala och finhacka löken.

Fräs den mjuk, utan att den tar färg, i rikligt med olivolja.

Använd gärna en tjockbottnad kastrull.

Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt.

Det tar 1–3 minuter beroende på mängden ris.

Häll på vinet och låt det ånga bort helt.

Tillsätt den varma buljongen. (Buljongen måste vara varm, annars avstannar kokningen.) Börja med 5–6 dl, så att riset täcks med ca 2 cm buljong.

Sänk värmen något.

Risotton skall koka lugnt och regelbundet och behöver röras om ofta.

Rör sakta tills riset absorberat buljongen, tillsätt sedan 1–2 dl buljong i taget. (Det tar 17–20 minuter från det att du börjat hälla på buljong tills risotton är klar.) Rör ut saffran i 3 msk av buljongen och tillsätt det efter ca 10 minuters kokning.

Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten.

Se till att risotton är lös när osten tillsätts.

Osten gör risotton fastare. (Om du tillsätter ett par matskedar god olivolja tillsammans med osten får du ännu bättre krämighet).

Färdig risotto skall vara krämig och en aning lös med tydligt tuggmotstånd i riskornen.

Smaka av försiktigt med salt och nymalen svartpeppar.

Stäng

Inköpslista

Stäng
  • Tips Risotto Milanese serveras traditionellt till Ossobuco. Risottobiffar Om du får risotto kvar. Forma den till små biffar eller bollar. Dubbelpanera i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Stek i olivolja. Servera gärna på en bädd av rucola. Gott som tilltugg eller tillbehör.

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.