örtröra med breoliv och svamp på rågsurdegsbröd

Surdegsmacka med svamp & BreOliv örtröra

Härlig och smakrik lunchmacka som har ett lager BreOliv örtröra och sedan toppas med varm svamp, linser och grönkål. Extra god med hembakt bröd och egenplockad svamp så klart! Den här mackan är vegansk, men skulle också bli god med hyvlad parmesan på toppen.

Tillagning mackan (exkl brödet)

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

Öppna inköpslista
Klar
Tillvägagångssätt
Svampmackan med örtröra (se brödet nedan)

Skär fyra skivor bröd. Antingen ett gott köpt surdegsbröd eller enligt receptet.

Gör örtröran genom att hacka kapris och persilja och röra ihop med BreOliv i en skål.

Rensa och hacka svampen grovt. Skala vitlöken och krossa den med skaftet på en kniv.

Värm en stor panna med olivolja på medelvärme.

Lägg i svamp och vitlök och låt fräsa i ett par minuter. Häll sedan i vitvinsvinäger.

Hacka grönkål och skölj linserna och vänd ner dem i pannan. Låt fräsa tills grönkålen mjuknat.

Smaka av med salt och peppar.

Skär ett par skivor bröd och bre på ett lager örtröra. Toppa med svampblandningen och lite färsk svartpeppar.

Rågsurdegsbröd i gryta

Det här är ett enklare recept som bakas i gryta för att få en knaprig skorpa och mjukt inre. Rör ihop surdeg, vatten och salt i en stor bunke och de två mjölsorterna i en annan bunke.

Hacka oliverna grovt.

Vänd ner mjöl och oliver i vätskan och använd en träsked för att röra ihop till en kladdig deg. Strö över extra mjöl vid behov. Degen är klar när den går att forma till en klibbig boll.

Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 12 timmar.

Vänd ut den kladdiga degen på ett mjölat bakbord. Strö över extra mjöl och dra och vänd degen över sig själv ett par gånger. Den ska vara klibbig men håll samman.

Mjöla en jäskorg eller skål och lägg i degen med den släta sidan nedåt.

Låt jäsa i ytterligare två timmar.

Sätt under tiden ugnen på 250 grader och stoppa in en ugnssäker gryta med lock.

Använd grytlappar för att ta ut den varma grytan, strö över ett tunt lager mjöl och vänd försiktigt ner degen i grytan.

Sätt på locket och låt baka i 30 minuter. Ta sedan av locket, sänk värmen till 230 grader i ca 20 minuter till.

Brödet är klart när det har en fin skorpa och låter ihåligt när man knackar på det.

Låt stå och svalna innan du skär upp brödet så bevaras saftigheten bättre.

Stäng

Inköpslista

Stäng

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.