Spaghetti utgör en hörnpelare i den italienska måltiden och i den italienska matkulturen. En dag utan pasta är för många helt otänkbar. Om det sen är skruvar, rör eller spaghetti, pasta bakad med ägg eller utan, fylld eller ofylld, med en krämig sås eller en sås baserad på tomater spelar mindre roll. Det beror på det geografiska läget och lokala traditioner.

Recept på spaghetti Puttanesca

Pastan i måltiden

I den traditionella italienska måltiden utgör pastan primi piatti, alltså den egentliga första tallriken eller rätten. Man inleder med antipasti, vilket betyder föremåltiden, för att sedan avnjuta en god pasta innan huvudrätten som kallas secondi piati.Pastan utgör därför en ganska liten portion, när den på det här sättet är en del i hel måltid

Vi svenskar, som verkligen är ett pastaälskande folk, konsumerar hela 9 1/2 kilo torr pasta varje år. Med det är trots allt ändå blygsamt jämfört meden årsförbrukning på 26 kilo i södra Italien!

Koka pasta som i Italien 

Koka pastan så att den behåller sin spänst och smak, det som kallas al dente. Att koktiden för pasta anges i intervaller beror på både form och tjocklek. Bästa tipset är att smaka ofta för att få det tuggmotstånd just du gillar. 

Fyll en stor kastrull med vatten, beräkna 1 liter per 100 gram pasta. Mycket vatten gör att pastan inte klibbar ihop. Dessutom avstannar inte kokningen när du lägger i den kalla pastan vilket ger ett jämnare resultat.  

Salta när vattnet kokat upp, annars tar uppkoket längre tid. Räkna med en halv matsked (10 g) per liter vatten för att få precis rätt sälta.  

Rör i pastan emellanåt så att den inte klibbar ihop.  

Koka pastan 1 minut kortare än vad som står på paketet för att få precis rätt tuggmotstånd, det som italienarna kallar ”al dente”. Under tiden pastan blandas med varm sås fortsätter den nämligen att mjukna något.  

Servera pasta

Gör klart såsen medan pastan kokar. Klassisk, italiensk pastasås är ofta baserad på tomater, vitlök, oliver och kapris som får fräsa i olivolja. Enkelt och gott och tar på sin höjd 15 minuter att svänga ihop. Här är en god tomatsås bara ett knapptryck bort. (länk) 

Häll pastan i durkslag, men ta undan lite vatten i en kopp innan dess. Lägg tillbaka pastan i kastrullen, tillsätt vatten efter önskemål och ringla olivolja över. Vattnet tillsammans med olivoljan gör pastan mindre torr så att den lättare blandar sig med såsen. I pastavattnet finns dessutom stärkelse som bidrar till att såsen får en krämigare konsistens.  

Rör ihop sås och pasta med hjälp av två trägafflar. Pasta i Italien serveras aldrig var för sig utan blandas alltid omsorgsfullt. Låt dra i någon minut och servera, gärna på ett stort fat.  

Varför inte äta pastan på italienskt vis i djupa, värmda tallrikar och ringla en god olivolja över? Låt var och en förse sig med  nyriven parmesan efter tycke och smak. Buon appetito!  

Känn igen en bra spaghetti

Den är mer vit än gul i färgen.

Då är spaghettin bakad på Kronosvete som också ger det rätta tuggmotståndet.

Spaghettin behåller spänsten måltiden igenom.

Då är proteinhalten hög, något som också ger goda kokegenskaper.

Klicka här och inspireras av hundratals recept på pasta