Melanzane alla parmigiana

RÖSTA PÅ RECEPTET (500)

(500)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

1tim 30min 12 ingredienser

Melanzane alla parmigiana är en traditionell italiensk rätt som kombinerar friterade eller ugnsbakade aubergineskivor med mustig tomat- och ostsmak. Lager-på-lager-stilen av denna rätt ger en perfekt balans mellan krämighet, sälta och sötma. En smakexplosion för dina smaklökar!

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

portioner
4 - 6
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
2
stora auberginer
1 1/2 msk
salt
4
vitlöksklyftor
2 frp
krossade tomater
1 dl
Matlagningsvin Vitt (eller vanligt vitt vin)
salt
nymalen svartpeppar
1 kruka
basilika, de plockade bladen
2 frp
Mozzarella Di Bufala Campana, skivade ( á 125 g)

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (500)

(500)

Vad tycker du?

28 kommentarer

Lämna ett svar till Sophie Berlin Avbryt svar

Joakim

Kanonbra smak! Men….. Den blev väldigt blöt. Finns ju inget som direkt binder ihop det. Några tips?

Anna Mellberg

Hej Joakim! Verkligen tråkigt att höra att din melanzane blev för blöt. Det är såklart en smaksak hur ”rinnig” man vill ha den- men här har jag samlat ihop mina bästa tips för att få en mer koncentrerad gratäng. Jag tänker att det kan vara flera orsaker till att din melanzane blev för ”blöt”. Du kan testa att låta de saltade aubergineskivorna ligga och dra något längre (+10-15 min) och vara mycket noga med att torka av vätskan och saltet innan de används. Även tomatsåsen kan du koka ner ytterligare, låt den småputtra alt sjuda i 10 minuter till. Du kan också skiva upp buffelmozzarellan och torka av skivorna lätt med hushållspapper. Hoppas att dessa tips hjälper dig att få en mer fast melanzane. Lycka till i köket och hoppas att du blir riktigt nöjd med måltiden nästa gång, hälsar Anna på Zeta

Johan m. Skägget

Härlig upplevelse! Men jag har ett överskott av squash så det använde jag, liksom egna tomater, purjolök, basilika och vitlök från grönsakslandet. Vitt vin sakades så lite granskotts-vinäger, också min egen… Men använder Zetas olivolja förstås. Mycket gott och uppskattat av familjen! Det här receptet tar jag till mina favoriter.

Anna Mellberg

Hej Johan! Vi blir så glada att höra detta! Roligt att du experimenterar i köket och sätter din egen prägel på recepten och tack för att du berättar det. Hälsningar vännerna på Zeta

Sara

Den här är så himla god! Jag lägger ibland till köttfärs också men den är perfekt att bjuda vegetarianer på som den är. Jag brukar ha i rött vin och låter såsen koka ihop länge så den blir tjock innan allt läggs ihop.

Katarina

Mycket god! Svårt att få ”grillad yta” på 225 grader så jag höjde till 250 grader.

Marcus

1 1/5 matsked salt gjorde att allt blev för salt för att äta, vet inte om jag gjorde något tokigt, men följde bara receptet.

Birgitta Nilsson

Hej Marcus!
Saltet är till för att dra ut vätska ur auberginerna. Kan du ha glömt den delen av receptet när du ska torka av dem salt och vätska?

Johanna

Jag tror att den mängden salt är det man strör över auberginerna först när de ska vätska av. Det torkar man sedan av med hushållspapper innan de bakas i ugn.

Anna Mellberg

Hej Marcus! Så tråkigt att höra att det blev för salt. Vi tror att vi vet vad som gick fel. Saltet ska noga torkas av från aubergineskivorna innan de tillagas. Huvudsyftet med saltningen är att det ska dra ur överflödig vätska från auberginen. Tänk på att lite salt alltid smaksätter skivorna, så var även sparsam då du saltar tomatsåsen- då blir sältan jämnare i rätten som helhet. Ge receptet en chans till- det är himmelskt gott och en stor favorit här hos oss. Trevlig helg önskar vännerna på Zeta

Marianne

Vad göra om man inte tål minsta vitlök?

Anna Mellberg

Hej Marianne! Uteslut vitlöken. Det finns en massa andra ingredienser i detta recept som har fantastiska smaker. Om du tål ”vanlig” lök kan du hacka och steka en liten gul lök som du låter koka med i tomatsåsen. Hur du än gör kommer du säkert tycka om rätten utan vitlök. Lycka till önskar vännerna på Zeta.

Lena Wendt

I receptet står det 2 frp krossade tomater. I tillagningen står det att man skall tillsätta tomater som man mosar med en gaffel???

Sophie Berlin

Hej Lena,
Receptet var lite otydligt skrivet, nu är det uppdaterat.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Elin

Så gott och perfekt matlådemat, blev bara godare dag två och tre. Jag hade kokta belugalinser till, blev väldigt gott.

Assia Mitevs

Fantastiskt gott! 🌟🌟🌟🌟🌟
Har blivit en favorit förrätt hemma hos oss:) Vänner som har ätit den rätten frågar alltid ”Kan inte du göra den där med auberginer och parmesan…?”
Jag tycker bara att det är lite för mycket tomater och brukar minska mängden.

Dennis

Det blev gott men saknar tuggmotstånd. Allt blir lite väl geggigt för min smak. Nästa gång ska jag ha i 1cm skivor av zucchini då den håller sin krispighet ganska så bra i denna typ av mat. Rekomenderar även att steka gul lök med vitlöken för att få upp sötman lite i tomatsåsen.

Antipasti - Småplock på italienska

Torta fritta – friterat bröd
Torta fritta – friterat bröd
Torta fritta är ett friterat bröd som är vanligt i norra Italien där...
Torta fritta är ett friterat bröd som...
Antipastispett
Antipastispett
Antipasti med en blandning av italienska smaker. Går enkelt att förbereda på assiett...
Antipasti med en blandning av italienska smaker....
Bruschetta alla caprese
Bruschetta alla caprese
Vitt surdegsbröd med mozzarella, basilika och tomat - en vitlöksdoftande enkel sensation!
Vitt surdegsbröd med mozzarella, basilika och tomat...
Tryffelsalami med parmesankräm
Tryffelsalami med parmesankräm
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på 10 min. Ett perfekt drinktilltugg eller...
Tryffelsalami och parmesankräm rör du ihop på...
Italienska charkuterier
Italienska charkuterier
Italienska charkuterier och småplock som passar utmärkt som del av en buffé eller...
Italienska charkuterier och småplock som passar utmärkt...