Klassisk ragú bolognese
Vad tycker du?
Ragú bolognese är en sorts urmoder när det kommer till köttfärssåser. Den är till och med så viktig att ”Accademia Italiana della Cucina” har fastslagit ett recept som ska garantera något som kan tolkas som ett ursprungsrecept. Vad som särskiljer det från många andra köttfärssåsrecept är att vitlök och torkade örter som exempelvis oregano eller rosmarin lyser med sin frånvaro. Här är det de andra råvarorna som får ta plats och briljera med sina rena och mustiga smaker. En klassisk ragú bolognese serveras med tagliatelle och aldrig med spaghetti.
Receptet är framtaget i samarbete med Zeta.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Servera gärna med riven Parmigiano Reggiano.
I originalreceptet används 1 dl grädde om du använder torkad pasta.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (80)
(80)Vad tyckte du om receptet?
20 kommentarer
Magnus Edmundsson
Vad rekomenderar ni för vin till den här maten?
Anna Mellberg
Hej Magnus! Fråga på Systembolaget. De är mycket kunniga och det är en riktig skatt vi har- en butik med så många olika fantastiska drycker samt kunnig personal. Vi är glada att du hittat till ett av våra favoritrecept. Hälsningar vännerna på Zeta
Thomas
Har lagat detta rätt många ggr nu och det är ju underbart gott.
Grovmalen nötfärs är ju rätt svårt att hitta så jag brukar använda högrevsfärs som är vanligt nuförtiden. Funkar ju väldigt bra i och med att det ska koka så pass länge.
Karin
skrev nog fel förut – speck kan ersättas av rimmat rökt sidfläsk om man inte får tag på speck
Karin
Nog det recept jag sett som är mest likt det som jag har i en äldre italiensk kokbok (tänker framförallt på sellerin som oftast saknas i andra varianter). Men i ”mitt” recept ingår även kycklinglever och vitlök, men ingen mjölk (som inte passar så bra med vitlök).
För att inte riskera att steka lök och grönsaker för hårt brukar jag ta upp dem när färsen steks.
Det framgår inte om det ska vara färskt, rökt eller rimmat sidfläsk (färskt kan vara svårt att få tag på i Sverige om man inte som jag köper köttet direkt från bonden). Jag använder gärna speck eller pancetta, som kan bytas mot rimmat sidfläsk
Per-Anders
Jag tänkte tillaga denna rätt till vår ”gubbträff”. Jag har en fråga gällan servering. Blandas såsen och pasta innan servering eller serveras den separat.
MVH
Per-Anders
Anna Mellberg
Hej Per-Anders! I Italien serveras såsen blandad med pastan. Men naturligtvis gör man ju som man vill hemma hos sig. Smaklig måltid önskar vännerna på Zeta
LFDV
Gjorde denna till dagens familjehäng och det blev supergott. Första gången som jag lagar en maträtt med soffritto och det ska jag göra mer av!
Anna Mellberg
Hej! Åh så glada vi blir! Vi blev precis som du- helt besatta av sofritto när vi väl började sätta det i system. Grunden till allt gott helt enkelt! Hälsningar vännerna på Zeta
Fredrik
Är det 1 del grädde och 1 del mjölk receptet anger? jag kan inte riktigt bestämma mig för vad som sägs, kan ni förtydliga?
Anna Mellberg
Hej Fredrik. Det är 1 deciliter mjölk som ingår i grundreceptet. Enligt en tidigare version av det italienska receptet så kan man även ytterligare addera 1 deciliter grädde om såsen serveras med kokt torkad pasta. Använder du färsk pasta ska det alltså inte behövas extra grädde. Hoppas att det klarnar något nu. Gott Nytt År önskar Anna på Zeta
LA
Mycket gott, även om det inte är enligt bolognas regler så är brunello perfekt till.
Ted Willes
Kalas! Helt rätt!
Hans Ericstam
En riktig höjdare!
Kommer att utgå från detta recept fortsättningvis. Men jag kunde inte hålla mig utan tillsatte två finhackade vitlöksklyftor i soffritton. Kryddade även med oregano. Frångick således originalreceptet i valda delar men blev väldigt nöjd med resultatet
Anna Mellberg
Hej Hans! Så roligt att höra! Vi älskar att du sätter din egen prägel på maten, fortsätt så! Hälsningar vännerna på Zeta
Daniel
Har lagat denna två gånger nu och det är så fantastiskt gott! Hela familjen älskar den, även barnen.
Andra gången lät jag den stå i en slow cooker 4-5h och det blev 👌🤌🤌🤌
/Daniel
Anna Mellberg
Hej Daniel! Jättekul att höra, vi blir så glada! Vi önskar dig många långa och härliga måltider med familjen. Hälsningar från vännerna på Zeta
Ola
Vilken typ av köttfärs ska det vara enligt originalreceptet?
Anna Mellberg
Hej Ola! Grov nötfärs, tolkar vi det som! Lycka till i köket önskar Anna på Zeta
Isak
Fantastiskt recept. Nog den bästa bolongese jag nånsin lagat, extra härligt om man gör egen pasta också!