Italiensk pizzadeg

RÖSTA PÅ RECEPTET (373)

(373)

RÖSTA PÅ RECEPTET (373)

(373)

Vad tycker du?

>48 tim
Zeta 50 år
Zeta 50 år

I år fyller vi 50 år! Missa inte allt som händer under vårt jubileum

Fira med oss

Klassisk italiensk pizzadeg med lång jästid som ger en fin krispig pizzabotten.
Den här degen har dessutom en av våra kollegor bakat varje fredag i snart tre års tid- så receptet är väl beprövat. Jästmängden kan minskas till hälften om den ska jäsas mer än en dag i kylskåp. Ju högre jästmängd desto tydligare och skarpare smak vid långjäsning. Prova dig fram och se vad just du föredrar.

Zeta 50 år
Zeta 50 år

I år fyller vi 50 år! Missa inte allt som händer under vårt jubileum

Fira med oss

Ingredienser

pizzor
4 - 4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
4 dl
vatten
20 g
jäst
600 g
vetemjöl Tipo 00 eller Manitoba Cream
2 tsk
salt

Gör så här

Tips!

Det blir alltid mest exakt med viktmått, men vi har även provbakat med volymmått om det skulle behövas.

Lämna ett svar till Arne Avbryt svar

Ida

Hej!
Har jäst degen i 12h nu, den luktar något alkohol. Ska det vara så?

Martin

Hej.

Denna degen blir kanon – men min fråga är just jästen – dom flesta andra recepten innehåller ju 2-4 gram jäst – här 20 gram – varför? och vad gör det för skillnad?

Sedan om man skall frysa degen – skall man först låta den jäsa i kylen och sedan frysa – eller kan man frysa den på en gång efter man gjort bollarna??

Tack på förhand.

Emma Olsson

Hejsan Martin,
Grundrecept på Pizza innehåller som standard 20 gram jäst. Du kan frysa in degen efter att du låtit degen jäsa något.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Lars

Hej. Färsk jäst förmodar jag att ni menar.

Lars

Jonny Bjerkman

20 gr färsk jäst är lite drygt en tredjedels paket. Torrjäst brukar var i 15 gr påsar. Sålunda 4-5 gr torrjäst i receptet.

Emma Olsson

Hejsan Lars,
Ja det gör vi, men det går bra att använda torrjäst också. Läs dock på förpackningen för hur mycket torrjäst motsvarar färsk jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Kim

Efter degbollarna jäst 2-4 dagar, är det bara att baka ut till pizzor direkt eller ska degen vara i rumstemp ett tag innan?

Emma Olsson

Hejsan Kim,
Du kan börja kavla ut degen direkt! Men mitt tips är att låta degen ligga framme i cirka 30 minuter så att den blir lite varmare och därför lättare att kavla 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Shelley

Ska det vara olivolja i isf hur mycket?

Emma Olsson

Hej Shelly,
Ja, det är olivolja i receptet. Man ska smörja skålen och ha en liten del på pizzadegen. Vi har inte satt något mått på oljan då det endast ska vara lite för att smörja, men om vi skulle sätta ett mått skulle jag kunna säga ca tre till fyra matskedar med olivolja.
Hälsningar, Emma från Zeta.

Bli inspirerad av Zeta

En 50-årig smakresa

I år firar vi 50 år av goda smakupplevelser.

Besök Zetas jubileumssajt
Spaghetti med ugnsbakad fetaost och tomater

Spaghetti med ugnsbakad fetaost

Enkelt och supergott recept på den ljuvligt goda och krämiga "TikTok-pastan" som alla pratar om.

Recept

Hej då konservburken!

Från och med vecka 15 kommer alla våra bönor i tetra, en förpackning som bidrar med 52 procent lägre CO2-avtryck än en konservburk. Smaken är dock densamma och lika god som alltid.

Läs mer

Följ oss på våra sociala kanaler

isabella morrone

Isabellas italienska kök

Enkelt och gott för hela familjen! Lär dig laga fantastiska italienska maträtter.

Isabellas italienska kök på köket.se Var med och tävla om matlagning med Isabella

Animal welfare

Zeta animal-welfare märkning betyder att varan kommer från en gård med djurvälfärdsprogram. Det innebär att kraven är tuffare än EUs lagstiftning.

Läs mer om animal welfare

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.