Italiensk pizzadeg

RÖSTA PÅ RECEPTET (710)

(710)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

>48 tim 5 ingredienser

Klassisk italiensk pizzadeg med lång jästid som ger en fin krispig pizzabotten.
Den här degen har dessutom en av våra kollegor bakat varje fredag i snart tre års tid- så receptet är väl beprövat. Jästmängden kan minskas till hälften om den ska jäsas mer än en dag i kylskåp. Ju högre jästmängd desto tydligare och skarpare smak vid långjäsning. Prova dig fram och se vad just du föredrar.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

pizzor
4 - 4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
4 dl
vatten
20 g
jäst
600 g
vetemjöl Tipo 00 eller Manitoba Cream
2 tsk
salt

Gör så här

Tips!

Det blir alltid mest exakt med viktmått, men vi har även provbakat med volymmått om det skulle behövas.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (710)

(710)

Vad tycker du?

76 kommentarer

Max

Heeej,

Blir det en bra deg även om man bara kör den 3 timmar 40 min i rumstemperatur och 22 timmar i kyl? Ska även använda en vedugn som kommer upp i 500 grader påverkar det degen något i och med detta?

Anna Mellberg

Hej Max! Ja, det fungerar säkert bra. Det är viktigt att du tar ut degen ur kylen i god tid innan du bakar ut den- så att jästen väcks till liv igen. Lycka till önskar Anna på Zeta

Marie

Kan man frysa degen och i vilket stadium kan man göra det i isåfall? Vet inte hur många vi blir imorgon, så tänkte göra dubbel satts. Eller är det bättre att göra pizzor och sedan frysa dem?
Mvh

Anna Mellberg

Hej Marie! Vi tycker att det är smidigast att frysa degen efter första jäsningen- och efter att de har formats till bollar. Sedan tar du ut dem ur frysen 3-4 timmar innan de ska bakas. Ibland kan det ta längre tid för att jästen ska väckas till liv- så tänk på att ta ut dem i god tid. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Wiktoria

Kan det fortfarande bli bra pizza om jag endast låter den jäsa i rumstemp i cirka 6 timmar och sen baka dem samma kväll? Har gjort så med andra pizzadegar med liknande proportioner men ni kanske har något bra tips

Anna Mellberg

Hej Wiktoria! Ja, absolut- den kommer bli bra- så gör vi ofta! Hälsningar vännerna på Zeta

David

Hej! Bra recept! Men svårt att inte knåda om mjölet ska blandas ordentligt med vattnet tycker jag. Har ni något tips?

Anna Mellberg

Hej David! Det är helt ok att ta i och blanda med händerna om det känns nödvändigt (vissa mjölsorter ger lite mer svårblandad deg har jag upptäckt- det kan till och med variera inom samma ”mjölmärke”) Fördelen med detta recept är att degen står och jäser i flera timmar vilket gör att glutentrådarna kan bildas fint utan intensiv knådning. Men som sagt, så blir det inte dåligt resultat om du knådar in mjölet. Glad Påsk önskar vännerna på Zeta

Ylva

Hej! Jag tänkte lite fel när jag satte degen, kommer inte ha tid att ha den i rumstemperatur i mer än fem timmar. Är det ok eller kommer det att gå åt skogen?

Anna Mellberg

Hej Ylva! Det funkar med 5 timmar också- inga problem! Lycka till önskar vännerna på Zeta

Madelene

Hej,
Tänkte göra denna pizzadeg ikväll men har bara torrjäst hemma. Hur mkt av torrjästen ska man använda?

Anna Mellberg

Hej Madelene! Tack för din fråga. Min erfarenhet är att det står på torrjästförpackningen hur mycket torrjäst som motsvarar färskjäst i gram. På en förpackning som jag har motsvarar 14 g torrjäst 50 g färsk jäst- men läs på din förpackning så att det blir rätt översatt. Lycka till med pizzabaket önskar vännerna på Zeta

Jennie

Hej!

Kan pizzadegen frysas och i vilket läge fryser man den i så fall?

Anna Mellberg

Hej Jennie!
Jag brukar jäsa degen en första gång och sedan frysa in den då jag gjort bollarna. Tänk på att degen ska få runt 2-3 timmar i rumstemperatur när den tinar så att den får chans att jäsa upp ordentligt. Lycka till hälsar vännerna på Zeta.

Emma

Kan jag blanda TIPO 00 och Manitoba Cream? Tänker att båda mjölsorter har fördelar som jag vill ha.

Mvh Emma

Anna Mellberg

Hej Emma! Det har jag inte testat, men det fungerar säkert! Hör gärna av dig och berätta hur det går. Hälsningar Anna på Zeta

Emma Swarup

Hej,
Måste jag ha degen i bollar vid kalljäsning? Kan jag bara sätta in hela bunken som den är i kylskåpet?
Mvh Emma

Sophie Berlin

Hej Emma,
Det är lätt att degen säckar ihop vid andra jäsningen, formar du till bollar så håller spänsten och du får finare och spänstigare pizzadeg.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Johanna

Ska testa detta recept. Kan man använda vanligt vetemjöl eller behöver man köpa det som anges i receptet?

Per G

Andra gången jag gör efter detta recept. Är det fler som har fina bollar som sedan säckar ihop sig och blir mer platta under kyljäsningen? Jag gör recept 5st som blir 4 bollar denna gång. Tyckte pizzorna blir för små annars, och var tvungen att ha lite väl tunn botten i mitten så det tyvärr på någon gick hål i. Förstår inte hur man kan få ihop 8 minipizzor av receptet.

Sophie Berlin

Hej Per,
Degen säckar ihop lite under kyljäsningen men det är ingen fara. Låt degen jäsa i rumstemperatur minst en timme igen efter att du tagit ut den ur kylen, då jäser den upp igen. Om man delar upp degen i 4 delar så blir de något mindre än vanliga ”pizzeria-pizzor” alternativt 8 små minipizzor om man föredrar det. Hoppas det blev lite klarare nu.
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta

Yvonne Steen

Hej!
Har precis gjort degen efter receptet men den verkar väldigt torr, går inte att röra ihop till en slät fin deg, står ju även i receptet att man inte får knåda degen. Hur ska degen vara? /yvonne

Sophie Berlin

Hejsan Yvonne,
Degen kan upplevas en aningens hård/torr, men efter jäsning har den perfekt konsistens.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Mahsa

Hej,
Jag har glömt bort degen och den fick jästa i rumstemperatur i ca 18 timmar😬. Den luktar mycket jäst. Är den fortfarande användbart eller ska jag slänga den?

Sophie Berlin

Hej Mahsa,
Du har påbörjat en surdeg men det är ingen fara att använda degen. Du får då istället en lite syrligare doft och smak på din pizzadeg. Det kan dock vara så att du behöver tillsätta mer mjöl om degen fått jäsa länge. Nästa gång om du vill sätta degen i god tid går det också bra att kalljäsa, dvs jäsa i kylskåp, det går utmärkt att göra över natten.
Lycka till med pizzabaket!
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Cecilia

Hej.

Är det vanlig jäst eller torrjäst som ni har i receptet?

Emma Olsson

Hejsan Cecilia,
Du kan använda både jäst och torrjäst. Oftast på förpackningen på torrjäst står det mått för hur mycket torrjäst du behöver för vanlig jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Lisa

Hej,
Råkade missa jäsningen i rumstemperatur och satte degen direkt i kyl att jäsa fram till fredag. Har ni/någon någon erfarenhet av hur degen blir då?
Tack på förhand

Emma Olsson

Hejsan Lisa,
Det som händer är att du kalljäser degen och det fungerar också. Vi hoppas att dina pizzorna blev väldigt goda!
Hälsningar, vännerna på Zeta

Cecilia

Succé! Bästa pizzadegen jag gjort! Så enkel men så god. Den fick ändå bara jäsa en timme i rumstemperatur och ett dygn i kylskåpet.

William

Det var nog en av dom sämsta recepten jag har använt, Degen funkar bra tills man ska Knåda degen då förekommer Rinnig deg och jag försökte tillsätta Mjöl och lite vatten men inget händer!

Ida

Hej!
Har jäst degen i 12h nu, den luktar något alkohol. Ska det vara så?

Martin

Hej.

Denna degen blir kanon – men min fråga är just jästen – dom flesta andra recepten innehåller ju 2-4 gram jäst – här 20 gram – varför? och vad gör det för skillnad?

Sedan om man skall frysa degen – skall man först låta den jäsa i kylen och sedan frysa – eller kan man frysa den på en gång efter man gjort bollarna??

Tack på förhand.

Emma Olsson

Hejsan Martin,
Grundrecept på Pizza innehåller som standard 20 gram jäst. Du kan frysa in degen efter att du låtit degen jäsa något.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Lars

Hej. Färsk jäst förmodar jag att ni menar.

Lars

Jonny Bjerkman

20 gr färsk jäst är lite drygt en tredjedels paket. Torrjäst brukar var i 15 gr påsar. Sålunda 4-5 gr torrjäst i receptet.

Emma Olsson

Hejsan Lars,
Ja det gör vi, men det går bra att använda torrjäst också. Läs dock på förpackningen för hur mycket torrjäst motsvarar färsk jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Kim

Efter degbollarna jäst 2-4 dagar, är det bara att baka ut till pizzor direkt eller ska degen vara i rumstemp ett tag innan?

Emma Olsson

Hejsan Kim,
Du kan börja kavla ut degen direkt! Men mitt tips är att låta degen ligga framme i cirka 30 minuter så att den blir lite varmare och därför lättare att kavla 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Shelley

Ska det vara olivolja i isf hur mycket?

Emma Olsson

Hej Shelly,
Ja, det är olivolja i receptet. Man ska smörja skålen och ha en liten del på pizzadegen. Vi har inte satt något mått på oljan då det endast ska vara lite för att smörja, men om vi skulle sätta ett mått skulle jag kunna säga ca tre till fyra matskedar med olivolja.
Hälsningar, Emma från Zeta.

Sensommarvecka med italienska smaker

Måndag
Måndag
Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök
Frasig fetaost med sallad och picklad rödlök
Tisdag
Tisdag
Sallad med kikärtor
Sallad med kikärtor
Onsdag
Onsdag
Snabb lasagne i stekpanna
Snabb lasagne i stekpanna
Torsdag
Torsdag
Lax i ugn med fetaost och oliver
Lax i ugn med fetaost och oliver
Fredag
Fredag
Pinsa med buffelburrata, citron och pistagenötter
Pinsa med buffelburrata, citron och pistagenötter
Lördag
Lördag
Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja
Pasta Pappardelle med långbakade tomater och persilja