Lax med bräserad fänkål och parmesansås

Ugnsbakad lax med fin vinbräserad fänkål och parmesansås. Passar såväl till vardag som fest.

Tillagningstid

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • Bräserad fänkål
  • 2 fänkål, skurna i klyftor
  • 4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

    Zeta Extra jungfruolivolja Classico

    Läs mer
  • 1/2 gul lök, nedskuren
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 3-4 kvistar timjan
  • 2 dl vitt vin
  • saft av 1/2 citron
  • 5 dl vatten
  • salt
  • persilja, hackad
Öppna inköpslista
Klar
Tillvägagångssätt

Lägg laxen på en plåt eller ugnsfast form.

Gnid in oljan och krydda med lite salt.

Strö över parmesanosten så att det täcker laxen.

Baka i ugn på 175 grader ca 20 minuter.

Bryn fänkålen i olivolja någon minut.

Lägg i lök, vitlök, timjan och blanda.

Häll på vitt vin, citronsaftvatten och krydda med lite salt.

Sätt på lock och låt sjuda ca 20 minuter.

Ta av locket sista 5 minuterna.

Sila av buljongen till såsen och koka ihop tills 2½ dl återstår.

Strö persilja över fänkålen innan servering.

Sås: Lägg båda ostarna i en mixer och häll på buljongen.

Mixa till en slät sås, smaka av och servera till laxen och fänkålen.

Stäng

Inköpslista

Stäng

Fler goda recept för:

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.