Pizzadeg snabbjäst
Vad tycker du?
Enkelt recept på klassisk italiensk pizzadeg. Behöver bara jäsa i 35 minuter. Toppa pizzan med dina favoriter.
Receptet är framtaget i samarbete med Pi Le.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Sök på ”pizza” i receptbanken så får du mer inspiration på topping. Tänk på att grädda pizzan på hög temperatur (cirka 275 grader), gärna på pizzasten för att få en krispig botten. Håll koll på pizzan, när den fått fin färg och osten smält är den klar.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (1243)
(1243)Vad tyckte du om receptet?
90 kommentarer
Jonas
Sååå himla god pizzadeg! Detta kommer att göras om, många gånger!
Sussi
Bästa pizzadegen
Maria
Denna pizzadeg gör hemmapizza godare än köpepizza. Bara gör den!
Mad
Detta är ett magiskt gott recept på pizzadeg och båda gångerna vi provat så har jag tagit linfröolja istället…olivolja tenderar att ta slut. Vilken otrolig deg det blir! Både med färsk jäst och torr jäst, med fel olja….denna deg står sig. Tack Zeta!
Eskil
Toppen
Japheth Shewa
Sjukt bra!! Jag förstår inte varför det här receptet inte har 5 stjärnor
Clara
Hej, hur länge går det att förvara degen i kylskåpet?
Anna Mellberg
Vi skulle säga att det går bra i ett par dagar. Men tänk på att smaken blir lite mer pikant, bolla degen och låt den jäsa i rumstemperatur i minst 40 minuter innan du bakar ut. Hälsningar vännerna på Zeta
Micke
Bästa receptet jag hittat, ännu bättre med några små ändringar.
Halvera jästen för mindre jäst-smak.
Jäs den 20 min i bunken, bolla den i 4 bollar och jäs ytterligare 20min.
Baka ut den genom att töja den o inte kavel för att få en fantastisk smak och konsistens på degen!
Karre
Superbra pizzadegsrecept, rekommenderas!
Jessica
Kan man byta ut olivolja mot vanlig rapsolja?
Anna Mellberg
Hej Jessica! det går alldeles utmärkt! Lycka till med pizzan, hälsningar Zetas provkök
Erland
Kan man låta degen jäsa längre än det ni skriver?
Anna Mellberg
Hej Erland! Det beror lite på hur varmt degen står. Vet du att den ska jäsa längre än det vi rekommenderar så är det smart att ställa den relativt svalt. Lycka till önskar Zetas provkök.
Gun Ericsson
Hej Hej… undrar om det ska vara 50g jäst, ? Trodde att man ska ha mindre?……. Gun 🌸
Anna Mellberg
Hej Gun! Ja, i detta recept ska det vara hela 50 gram. Men det fungerar med mindre också förstås. Vill du snabbt få volym på degen så rekommenderar vi att du använder 50 gram. Hälsar vännerna på Zeta
Juliette
Hur länge tar det sammanlagt?
Anna Mellberg
Hej! Vi skulle uppskatta att det tar ca 1 timme med jäsning och bearbetning. Räkna gärna ihop tiden som uppges i receptet och uppskatta hur lång tid du tror att du tar på dig med att blanda ingredienserna för att uppskatta just din tidsåtgång. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Pillan
När jag tar ut en deg från frysen, ska den tina i påsen eller ska jag ta ut den?
Anna Mellberg
Hej Pillan! Om du fryst in bollarna i plastpåse är det smidigast, tycker vi att tina dem i en inoljad ugnsform med lite högre kanter som du kan täcka med plastfolie eller bakduk. Man kan också frysa in degbollarna i burkar (strl: 500 ml) och då går det bra att tina i burken, vi brukar lätta lite på locket som annars kan ”poppa” av jäsningen. Lycka till önskar Zetas provkök
Ann-Marie
Bästa receptet någonsin!! Gör fantastiska pizzabullar till picknick och evenemang. Såå god pizzadeg.
Gabriel Landin
Funkar det att frysa degen och sedan ta fram den och grädda?
Anna Mellberg
Hej Gabriel! Ja, det funkar! Men dela upp degen i bollar innan du fryser den och låt den jäsa upp när du tinat den. Lycka till hälsar vännerna på Zeta
Johanna
Blir alltid jättebra! Kör på pizzasten på grillen!
Didi koivisto
Pizzadegen blev helt perfekt! 👌 min pizza påminner om en panpizza vilket familjen tycker om 😊 tack för receptet 🙏🏻😊
Anna Mellberg
Hej Didi! Så kul att höra, och grattis familjen som har en så bra pizzabagare i dig! Hälsningar från Zetas provkök!
Jim
Körde enligt recept för 3 pizzor. Jag hade i 5dl mjöl. Jag tyckte att degen var lite för klibbig efter jäsning i 40min. Kanske behövs det 1 -1/12 dl mjöl till?
Körde maskin ca 10-12min.
Fick knåda i för hand efter jäsning men det blev bra ändå.
Anna Mellberg
Hej Jim! Vi är så glada att dina pizzor blev bra! Degen kan kännas olika beroende på vilket mjöl du använder. Man ska lita på känslan i händerna- och vi uppmanar alla att knåda i lite mjöl till om degen upplevs för kladdig. Det är bra att knåda i lite i taget. Hälsningar från Zetas provkök.
Ella
Hur mycket pizza blir det av en sats?
Anna Mellberg
Hej Ella! Det blir 3-4 pizzor av denna sats. Lycka till med pizzabakandet önskar vännerna på Zeta
Krille
Enkelt snabbt och gott! Rekommenderas varmt att göra!
Anna Mellberg
Så kul att höra, vi är så glada att du fick en god pizzastund. Hälsningar vännerna på Zeta
Feras
Vilken jäst ska man använda? Torr eller färsk? Om båda funkar, vilken är bäst om man ska jäsa ca 1 timme?
Anna Mellberg
Hej! Det fungerar bra med både färsk jäst och torrjäst. På torrjästförpackningen står det hur många gram av den som motsvarar färsk jäst. Jag tycker personligen att det fungerar lite bättre med färsk jäst om degen ska jäsa runt timmen. Lycka till med pizzabaket hälsar Anna på Zeta
Micke
Perfekt konsistens och smak!
Närmare original går ej hitta men ta lagom mjöl så degen blir flexibel och tunn.
Tack🙂
Linnéa Götesson
Wow!! väldigt uppskattat, det blir pizza ikväll igen. Idag har vi dessutom köpt en pizzaugn, så det kan inte bli fel.
Anna Mellberg
Hej Linnéa! Grattis till pizzaugnen! Så härligt att ni investerat i det, vi gissar att det kommer bli många härliga pizzakvällar hemma hos er i vår och sommar! Vi är så glada att ni gillar pizzadegen! Hälsningar från vännerna på Zeta
Max
Superbra recept! Jag har experimenterat med massor av pizzarecept och nu har jag hittat det bästa. Rekommenderar alla!
Anna Mellberg
Max, så himla kul att höra. Vi önskar dig en massa härliga pizzastunder framöver! Hälsningar vännerna på Zeta
Micke
Har gjort denna deg flera gånger och varit nöjd. Det jag undrar är nog mängden jäst man skall ha i detta recept. Jag har kollat på ett 20-tal andra liknande recept men ingen har denna mängd. Nästa deg jag gör så testar jag med hälften dvs 25g. Det är väl inte felskrivet i receptet?
Anna Mellberg
Hej Micke! Det här är ett recept som funnits på zeta.nu mycket länge och många av våra läsare är väldigt nöjda med resultatet de får när de bakar pizza med hjälp av det. Jag tror att det fungerar hur bra som helst att halvera jästmängden om du vill. Lycka till med pizzorna önskar Anna på Zeta
Micke
Pizzadegen blev perfekt med 25g och det blev ingen tydlig jästsmak som jag anade från orginalteceptet. Sedan kan jag tillägga att det blir kanon både med Tipo’00 och vanligt vetemjöl. Föredrar faktiskt vanligt Kungsörnen vetemjöl (ej special). Jag handknådar i 10min och jäser i 1tim. Det blir 3st stora pizzor 12” eller 4st 10” på detta recept. Bakar en och bollar resten och lägger dem på tallrik och fryser in. Efter ett par timmar så tar jag ut tallriken och vänder upp undersidan och spolar med ljummet vatten. Då lossnar degbollarna lätt. Sen kan man lägga samtliga i fryspåse utan klibb o kladd. Perfekt att ta ut påsen i rumstemp 3-4tim innan man ska börjar baka pizza. Degen jäser upp fint efter den tinat.
Litet tips från mig
Anna Mellberg
Hej Micke! Så kul att höra från dig igen! Jag blir så glad att du tar dig tid att skriva ner dina erfarenheter och tips! Och att du delar med dig av vad du gör i köket- nu får vi alla möjlighet att laga riktigt bra pizzor. Det är guld värt. Tack, från oss alla i Zetas provkök, vi hörs!
Adam
Aldeles utmärkt recept.
Enkel billig mat som kan bli så gott.
Bra ingredienser tillagade rätt och man njuter
Jasmin
Behöver man anpassa receptet på något särskilt vis om man använder pizzamjöl/proteinrikt mjöl? Typ mer eller mindre mjöl, eller minskad tid på köksassistenten?
Anna Mellberg
Hej Jasmin! Om jag använder Vetemjöl Special eller annat proteinrikt vetemjöl så brukar jag knåda det lite längre tid eller låta det jäsa något längre tid. Men jag tror också att du kommer få ett fullgott resultat om du följer receptet till punkt och pricka. Lycka till önskar Anna på Zeta
Fia
Har använt det här receptet flera gånger, kör 20 min med köksassistent. Funkar att den jäser en timme också. Bästa pizzadegreceptet vi prövat 🙂
Nathalie sjöstrand
Jag har gjort denna deg många gånger och den blir jättebra. Jag knådar den dock för hand i ca 5 min och sen låter jag den jäsa och det går minst lika bra. Tycker verkligen om Zeta:s recept 😊
Marcin
Gjorde det första gången och det blev superbra även om alla pizzor hade olika former 🫠
Cecilia
Jättebra pizzadeg!
Vi knådade i 15 min och jäste i 40.
Blev superfina pizzor.
Monica Lindberg
Toppenbra recept!
yvonne
Gjorde 2 pizzor, men använde jäst för söta degar. Hade bara den typen av jäst hemma. Körde degen i 10 minuter i köksassistenten och lät degen jäsa i 40 minuter. De blev jättegoda ++++
Susanne
Används jäst för söta degar i receptet?
Anna Mellberg
Hej Susanne! Det är inte en söt deg, därför använder vi ”vanlig” jäst. Lycka till önskar vännerna på Zeta
Gunvor
Bra deg, men ange 10 – 20 sekunder i köksmaskinen istället för minuter.
Annecharlotte
Det tar lite tid att bearbeta degen för att få elastisitet. Rådet att låta maskinen gå i 10 minuter minst, stämmer ju.
Låt maskinen göra jobbet!
Åsa
Hej! Kan man göra pizzadeg med vanliga degkrokar? Dvs utan en köksassistent? Och hur kan man förvara pizzadegen om man inte skall använda den direkt? I kylen eller skall den stå kvar på köksbänken i bunken under en handduk?
Anna Mellberg
Hej Åsa! Det går bra att använda vanliga degkrokar. Degen kan jäsas i kylskåp om det dröjer lång tid innan den ska gräddas. Men tänk på att ta ut den 1-2 timmar innan gräddning för att den ska komma igång med jäsningen ordentligt (den blir fluffigare då) Lycka till önskar vännerna på Zeta
Torr
Hej
Kan man frysa pizzadeg?
Peter
Yes! Går hur bra som helst att frysa. Låt den jäsa upp först. Sen är det bara att dela upp den och lägga in delarna i separata fryspåsar. Sen när det är dags så tar du fram påsarna och tina några timmar i rumsvarmt. Se till att den jäser upp lite grann innan du kavlar ut.
Charli Kasselbäck
Hej alla pizzabagare! Den här degen är ju suverän! Mitt tips är att inte kavla degen utan göra som en riktig neapolitansk bagare och göra bollar av degen som ni sedan jobbar ut med händerna från mitten och ut, spara kanter runt om så de kan få jäsa upp ordentligt i ugnen! Lycka till
Emma Olsson
Hej,
Det går jättebra att frysa in pizzadegen.
Hälsningar, Emma på Zeta
Jenny
Absolut de bästa receptet på pizzadeg! ⭐️
Lina F
Bra recept som lyckas varje gång!
Elina Olofsson
Prövade ta 25g jäst och en klick surdeg, det är helt otroligt hur bra den pizzan blev!! Kan verkligen rekommenderas 😍
Sophie Berlin
Hej Elina,
Vad kul att det fungerade så bra med surdeg!
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Janice Sjöström
Perfekt deg, så lyckad blev min allra första pizzadeg, nu kör jag bara på, tusen tack för receptet👏🏻👏🏻🍕
Cecilia
Perfekt deg! Supernöjd !
Mattias
Totalt värdelös. Följde receptet till punkt och pricka. Blev helt torr och smulig. Gick inte jobba med alls bara föll isär. Fick slänga alltihop.
Sophie Berlin
Hej Mattias,
Vad konstigt att det blev torrt och smuligt. Ration mellan mjöl och vatten är normal normal för pizza men kan behöva tillsättas mer mjöl vid utbakning.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Catharina Soovéer
Väldigt god deg, lätt att göra. Kan med fördel göras dagen innan och läggas in i plast i kylen. Blev mkt lättare att kavla ut då.
Filip
Riktigt gott recept förtjänar enkelt 5/5 stjärnor 😎😁
Sophie Berlin
Hej Filip,
Åh vad kul att du gillar receptet!
Bästa hälsningar, vännerna på Zeta
Tommy
Kan man göra denna pizzadeg dagen innan ???
John Andersson
Bästa pizza 🍕
Sophie Berlin
Hej Tommy,
Vi rekommenderar att göra degen samma dag men om du har tidsbrist kan du göra degen innan och kalljäsa över natten. Ta fram den och förvara i rumstemperatur minst 1 timme innan du bakar ut pizzorna.
Lycka till med pizzabaket önskar vännerna på Zeta!
Jonna
Jättebra recept, så smidigt och enkelt!
Har knådat för hand och tycker att även det funkar utmärkt
Anders
Bland de bästa recept jag använt till pizzadeg. Jag ersatte hälften av olivoljan med rapsolja samt hälften av sockret med honung.
Anna
Nåt fel på sidan. Vid startläge med 4 pers visar den 6,5 dl mjöl. Men om jag ändrar personer och sedan går tillbaka till 4 pers visar den 9 dl mjöl vilket är den mer rätta mängden. Bra recept annars! 👍🏼
Sophie Berlin
Hej Anders,
Kul att du gillar receptet! Det verkar vara nån bugg i systemet, vi ser över detta genast. Tack för uppmärksamheten!
Vänliga hälsningar, Sophie på Zeta
recept bra Annars .sanningen närmre är 9-8 9 .står som det i det är fel något så personer 4 förtireceptet recepttill mjöl dl 5,6 med lite för alldeles är Det
6,5 dl mjöl till receptet för 4 pers är alldeles för lite. 8-9 dl ligger närmre sanningen. Med 6,5 dl är degen så kladdig att det inte går att arbeta med den. Men annars bra recept.
Sophie Berlin
Hej!
Vi har nu ändrat på hemsidan med ett spann gällande mjölmängden.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Cecilia
Jättebra pizzadeg, men det behövs minst 7.5 dl mjöl och extra på bakbordet.
Sandra
Bästa pizzadegen jag gjort 🙂
Christina
Väldigt god pizzadeg. Jag gjorde 6 små pizzor med detta recept.
Natalie
Hej,
Kan ni inte bara skriva ut grader och hur lång tid pizzan ska gräddas i receptet?
Emma Olsson
Hejsan Natalie,
Beroende vilken topping du väljer kan tid i ugnen variera, därför skriver vi inte ut tid eller grader i självaste degrecepten. Men en generell regel är att ha ugnen på 275 grader och ta ut pizzan när osten smält.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Viola Nordström
Hej! Hur stora blir pizzorna?
Emma Olsson
Hejsan Viola,
Du bestämmer själv hur stora pizzorna blir, vår kollega som gör pizza varje fredag brukar få ihop ca 4 medelstora pizzor på detta recept.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Emma Olsson
Hejsan Linnea! Detta är endast ett recept på hur man gör pizzadeg. Går du in i vår receptbank och söker på ”pizza” kommer du få fram många recept med olika pizzor. I de recepten står det hur respektive pizza ska tillagas.