Italiensk paj

RÖSTA PÅ RECEPTET (408)

(408)

Vad tycker du?

1tim 35min 5 ingredienser

Festlig paj med klassiska italienska smaker som mozzarella, parmesan, tomat och basilika. Och ett litet gästspel av Grekland med en härligt varm och krämig fetaost. En rätt som passar utmärkt till fest eller varför inte till en helt vanlig vardag som behöver livas upp.

Receptet är framtaget i samarbete med Zeta.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Pajdeg
1 1/2 dl
grahamsmjöl
1 1/2 dl
vetemjöl
1/2 tsk
salt
0,75 dl
vatten kallt
Fyllning
1
vitlöksklyfta
3
ägg
1 påse
färsk bladspenat (70g) strimlad
1 1/2 dl
vatten
salt
svarpeppar nymalen
Topping
2
plommontomater
ca 10
basilikablad

Gör så här

Tips!

Tips! Servera gärna med prosciutto eller någon annan italiensk lufttorkad skinka.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (408)

(408)

Vad tyckte du om receptet?

24 kommentarer

Lämna ett svar till Pia Avbryt svar

Katarina

Hej! Är pajen beräknad till 4 portioner? Ska laga till 25 pers… blir många pajer.. Önskar snabbt svar. Tack på förhand! Vänligen Katarina

Anna Mellberg

Hej Katarina! Ja, den ska vara beräknad till ca 4 portioner. Du kan se antalet portioner ovanför ingredienslistan. Lycka till med pajbakandet, hälsningar vännerna på Zeta

Tina

God! Gjorde den dagen innan och värmde på lite lätt innan toppingen lades på. Passar på buffébordet.

Annika

Pajdegen är jättegod!
Jag bytte ut spenaten mot basilika och la i lite hackade oliver också. Blev väldigt bra. 😊

Elin

Hej!

Går det bra att utesluta de soltorkade tomaterna/ finns det något bra alterntiv som inte är tomat?

Anna Mellberg

Hej Elin! Vi tycker att tomaterna verkligen ger det lilla extra med sin fantastiska sötma och balanserade syra. Men om de måste uteslutas av någon anledning så kan vi tänka oss att Zeta grillad och strimlad paprika kan fungera som alternativ. Hälsningar från Zetas provkök

Anna

Ska göra 10 st pajen men en av dom måste vara glutenfri. Kan ni hjälpa mig med hur jag kan omvandla denna degen till glutenfri?

Anna Mellberg

Hej Anna! Vi har inte tagit fram något glutenfritt pajskalsrecept ännu så vårt råd till dig blir att köpa ett färdigt glutenfritt pajskal eller färdig glutenfri smördeg och fylla det med fyllningen från detta recept. Hälsningar från vännerna på Zeta

Markus

1dl vatten och 1dl olja i pajdegen, stämmer det?
Vanligtvis har man 1-2 msk vatten.
Blir det inte en väldigt lös pajdeg med 2 dl vätska?

Anna Mellberg

Hej Markus! Ja, du har helt rätt i att pajdegen blir lösare än en vanlig pajdeg. Vi har provlagat den nu ett antal gånger och kommit fram till att ändra mängderna olja och vatten till 0,75 dl olja och 0,75 dl vatten. Degen är fortfarande relativt lös, men skalet blir bra! Tänk på att pajskal som görs på olja blir lite mer ”brödlikt” än de pajskal som bakas på smör. Lycka till i köket önskar vännerna på Zeta

Anna

Hej. Mycket god paj. Jag dekorerade den även med parmaskinka.
Kan man göra den i långapanna? Och isåfall är det samma tid?

Anna Mellberg

Hej Anna! Vi har inte testat att göra den i långpanna, så vi vet inte hur lång gräddningstiden är. Men håll koll på den under gräddningen, när den har fått fin färg kan du ta ut den och skaka lite på den- då ser du om den har ”stannat” eller om den fortfarande är för lös. Är den för lös får den stå inne ett tag till- du kan lägga ett ark aluminiumfolier över om du inte vill att den ska får för mycket färg. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Kerstin Olsson

Skall man servera någon sås till och isåfall vilken?

Agne

Behöver man både grahamsmjöl och vetemjöl?

Sophie Berlin

Hej!
Grahamsmjölet ger textur och smak men om du inte har det hemma så går det även bra att bara baka med vetemjöl.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Emma Olsson

Hejsan Kerstin,
Vi rekommenderar att servera pesto till som sås 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta

Lotta

Hej,
Kan man blanda äggen med ricottan och vattnet?
Tänker att det annars blir som en omelett runt fetaosten m m
Med vänlig hälsning, Lotta

Sophie Berlin

Hej Lotta,
Det går absolut bra att blanda ägg, ricotta och vatten. Vi har nu ändrat i receptet. Tack för din synpunkt!
Bästa hälsningar,
Vännerna på Zeta

Olivia

Hej! Kan man äta den här pajen kall eller är dom godast varm? 🙂