Hemgjord pasta

RÖSTA PÅ RECEPTET (1254)

(1254)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

45min 3 ingredienser

Hemgjord pasta med ägg, durumvetemjöl och olivolja. Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.

Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.

Ingredienser

5 dl
durumvete
4
ekologiska ägg

Gör så här

Tips!

Om du upplever att pastadegen blir för torr och smulig addera lite vatten, cirka 1/2 tsk.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (1254)

(1254)

Vad tycker du?

83 kommentarer

Estrid

Hur många personer är receptet beräknat till? Vilka mängder ska jag ta om jag vill göra till 1 person?

Anna Mellberg

Hej Estrid! Receptet är beräknat till 4-6 portioner. Jag skulle halvera receptet, för att få en ordentlig deg att arbeta med. Använder du inte hela degen så kan du frysa in den bit som blir över och ta fram nästa gång du vill göra din egen pasta. Lycka till önskar Anna på Zeta

Sofia

Så otroligt bra recept. Har gjort det flera gånger. Jag har bara gjort ravioli och använt halva mängden av receptet. Behövt addera lite vatten för att få degen att gå ihop.

Anna Mellberg

Hej Sofia! Vi blir så glada att höra detta! Det är ju både roligt och gott att göra egen pasta! Hälsningar vännerna på Zeta

Anne-Marie

Koktid?

Anna Mellberg

Hej Anne Marie! Tack för din fråga. Ca 1-2 minuter är ett bra riktmärke. Koktiden beror lite på hu tunt kavlad degen är och om du låtit den torka pastan något. Jag har förtydligat det i receptet nu. Smaka av och se vad du föredrar. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Hugo Derninger

Jag har lite problem med att pastan klibbar ihop sig. Och jag täcker pastan
i mjöl och rör runt men den klibbar ihop.
Vad kan jag göra för att pastan inte ska klibba ihop?

Hälsningar, Hugo.

Per

Du ska inte röra utan knåda.
Du får tillsätta mer mjöl försiktigt och knåda knåda knåda.
Receptet är lite dåligt skrivet då ägg kan variera väldigt mycket i vikt.
Recept skall alltid skrivas i vikt.
Jag fick tex ta sex ägg idag för att degen överhuvudtaget skulle gå ihop

Mats Billgren

Till hur många är detta recept.
Detta är inte min bakgata men vill lära mig🤩🤩

Anna Mellberg

Hej Mats! Receptet räcker till ca 4-6 portioner. Det är verkligen jättekul och väldigt gott at göra egen pasta, så det måste du bara göra. Återkom gärna och berätta hur det blev. Lycka till!

Peter

Hej.

Om jag direkt vill använda pastan i en sås, kan jag då låta den endast koka några minuter med den (nästan) färdiga såsen?

Cecilia Olsen

Bra recept, men jag kör 2,5 dl vetemjöl och 2,5 dl mannagryn, 4 ägg och lite olja. Blir superbra! Durumvete är fasen dyrt!

Algot

Hej jag undrade över en sak, jag skulle göra en dubbel sats av denna deg till en familje middag men degen smälter bara ihop, och den blir inte liksom ”hård” som det brukar. Finns det en orsak till detta som någon känner till?

Camilla

Hej
Kan man använda vanligt vetemjöl när man gör pastadeg?

Anna Mellberg

Hej Camilla! Det blir bäst om du använder durumvetemjöl i detta recept. Om du vill använda vanligt mjöl rekommenderar vi dig att leta efter ett recept som är utformat efter det. Lycka till önskar vännerna på Zeta

susanne

hur många portinoner blir detta

Christel

Tänkte göra pastan idag och koka i morgon. Hur förvara tills i morgon så det inte klibbar ihop osv ?

Anna Mellberg

Hej! Vi brukar lägga pastan i knyten på mjölade brickor. Se till att pastan blir ordentligt mjölad så att den inte klibbar ihop alltför mycket. Vill du täcka den kan du lägga ett bakplåtspapper över. Den kan också hängas upp för torkning- men det är något skrymmande och få har den möjligheten i sitt kök. Lycka till hälsar vännerna på Zeta

Björn

När jag format till pastaformen jag vill ha (näst sista steget), hur länge kan jag vänta innan jag bör koka den? Tänkte förbereda en middag så långt det går och skönt om man kan ha pastan klar strax innan gästerna kommer.

Anna Mellberg

Hej Björn! Om du täcker över pastan med en handduk så håller den sig fuktig längre. Jag brukar strö över lite mjöl och sära på pastan så att de inte trasslar ihop sig alltför mycket. Lycka till hälsar Anna på Zeta

Anders

Hej
Kanonrecept. Om man nu kan göra pasta på fler än ett sätt? Hmm…nej. Jo, brukar ta lite salt i också, särskilt när jag gör Lasagne då jag inte kokar pastaplattorna innan, de blir ju kokta i ugnen ändå. Tips till lasagne, gör inte för tjocka plattor, då blir det väldigt mycket pasta i lasagnen. En av mina italienska vänner rekommenderar att bara göra pastan på äggulor…tycker inte det blir någon större skillnad och det går ju åt väldigt många gulor då, typ 8 till ovan recept. Lite onödigt kan jag tycka.
/Anders

Joel

Hej

Jättebra recept, jag har använt det säkert 10 ggr. Hur som helst undrar jag hur länge du kan ha pastadegen i kylen innan du måste kavla den?

Sophie Berlin

Hej Joel,
Underbart kul att du gillar vårt pastarecept! Degen håller några dagar i kyl, viktigt är att du plastar in den ordentligt så den inte torkar ut.
Ciao! Vännerna på Zeta

Jan

Hej, jag brukar ta 4 dl durumvetemjöl och 1 dl fin vetemjöl + 1 normalägg (rumstempererat) för varje dl mjöl. Knåda knåda knåda i 10 min (Har du en matberedare och är funktionsnedsatt så går det utmärkt att förbehandla blandingen så). Sen kör jag igenom pasta maskinen på läge 1 (masticering) 2 – 3 ggr. Delar i 4 bollar, in i plastpåse så får degen vila i kylskåpet i 30 – 40 min. (nu ör det dags att städa och ta ett glas gott vin). Mycket viktigt att man använder Zeta topkvalitets jungfruoljor annars kan hela degen skära sig eller så absorberas inte oljan och degen blir omöjlig att valsa. Jag har aldrig salt i kokvattnet (3 – 4 min storm kok = al dente) men vid av-silningen strös liberalt med Zeta olivolja, flingsalt och luftvänder pastan innan omedelbar tillredning med tillbehör eller direkt på djup tallrik. *Masticering ger en smidig och len deg och inga smuliga kanter. Ha en god pastadag 🙂

Sophie Berlin

Hej Jan,
Du kan din pasta du – härligt och tack för fina ord! 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Sophie Berlin

Hej Andreas,
Ja självklart ska pastan kokas först, och då i rikligt med saltat vatten. 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Stefan

Hej,
Det står ”Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.”. Gissar att degen även är anpassad till ravioli? Eller behöver mängd i ingredienserna justeras för det?

Sophie Berlin

Hej Stefan,
Visst kan du även göra ravioli på degen. Jag skulle rekommendera att öka på en halv sats då det kan krävas mer deg för ravioli. Får du deg över går det utmärkt att frysa och ta fram vid senare tillfälle.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Lotta

Ett bra recept!
Men jag bytte ut olivoljan emot en citronolja av bra kvalité.
Blev jättegod pasta till laxgratäng 🙂

Victor

Blir lika bra, varje gång. Använder 00-mjöl för att lyxa till det. Brukar göra hel sats, och frysa in i portioner om två. Klarar sig bra länge (åtminstone en månad) och känns som nygjorda efter tining.

Mia Kj

Superbra recept! Har aldrig tidigare gjort egen pasta då alla säger att det är svårt men inte med det här receptet!

Haris Cehajic

Degen var klibbig tills jag insåg att jag hade glömt olivoljan! Min första pastadeg. Blir bättre framöver. Blir spännande att se hur det blir när jag ska göra Lasagne !

Marianne Larsson

Första gången jag gör egen pasta.
Så smidigt att göra trots avsaknad av pastamaskin, men med en bra kavel.
Kommer givetvis att göra fler gånger!
Bra recept!

Harry

Mycket enkelt och gott recept har gjort det flera gånger och blir lika nöjd varje gång. När det gäller koktiden så är det bara att smaka hur al dente man vill ha sin pasta.

Maria

Testat detta recept 2 gånger hittills, kommer göra det igen! Så lätt att få till en perfekt pastadeg. Supernöjd 🙂

Ps. Brukar koka max tre min, men tycker alltid det är bäst att smaka pastan eftersom så den blir precis som jag vill ha den (har gjort tagliatelle)

Nadjs

Bra pasta recept. Lätt och smidig med fåningredienser. Minus är att det står inte hur länge den ska kokas.

ALIZIA

Detta pastarecept är legendariskt och är supersmidigt!!!Igår så gjorde jag pasta för första gången i mitt liv och då använder jag det här receptet och det gick superbra och smakade lika bra. Jag rekommenderar verkligen detta recept!!!

Julian

TILL HUR MÅNGA ÄR RECEPTET

Mario

God pasta som är enkel att göra. Bör kanske tilläggas att man kan pudra pastan med mjöl efter man gjort önskad sort så att den inte klibbar ihop innan man lägger den i vattnet.

Blenda

Det var väldigt gott men det tog inte 45 minuter…vet inte om det beror på att jag ställde mig och gjorde detta mitt i natten meeen det var mycket trevligt. Det gick jättebra att bara kavla ut degen med en kavel men nästa gång ska jag göra det lite noggrannare.

Petter

Hej. I brist på pastamaskin, går det att göra spaghetti med en vanlig potatispress (typ vitlökspress men större), eller blir det för tungt?

jonas ode

hej
har svårt att tro att det skulle funka med tanke på degens konsistens och ”tuffhet” men testa gärna och svara på denna kommentar hur det gick och om det funkade, alltid roligt att höra innovativa lösningar på problem som jag personligen skulle tro är rätt vanliga.

MvH Jonas

Emma Olsson

Hej Petter,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig! Att använda en potatispress var kreativt. Dock tror jag att pastan får en alldeles för ruggad yta vilket kommer kan göra att pastan går sönder när du kokar den. Men du kan alltid prova 🙂 Annars skulle jag rekommendera att kavla ut degen och skära pappardelle-pasta med en vanlig kniv.
Hälsningar, Emma från Zeta

Madeleine

Måste man förkoka denna om man skall laga lasagne? Isåfall, hur länge?

Emma Olsson

Hej Madeleine,
Det går bra att förkoka pastan om man vill, pastan ska i då endast koka i ca 2 minuter. Men du behöver inte utan kan lägga i pastan som den är 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco