Hemgjord pasta
Vad tycker du?
Hemgjord pasta med ägg, durumvetemjöl och olivolja. Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.
Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Om du upplever att pastadegen blir för torr och smulig addera lite vatten, cirka 1/2 tsk.
52 kommentarer
RÖSTA PÅ RECEPTET (781)
(781)Stefan
Hej,
Det står ”Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.”. Gissar att degen även är anpassad till ravioli? Eller behöver mängd i ingredienserna justeras för det?
Sophie Berlin
Hej Stefan,
Visst kan du även göra ravioli på degen. Jag skulle rekommendera att öka på en halv sats då det kan krävas mer deg för ravioli. Får du deg över går det utmärkt att frysa och ta fram vid senare tillfälle.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta
Lotta
Ett bra recept!
Men jag bytte ut olivoljan emot en citronolja av bra kvalité.
Blev jättegod pasta till laxgratäng 🙂
Victor
Blir lika bra, varje gång. Använder 00-mjöl för att lyxa till det. Brukar göra hel sats, och frysa in i portioner om två. Klarar sig bra länge (åtminstone en månad) och känns som nygjorda efter tining.
Anki
Hur många personer är receptet till?
Emma Olsson
Hejsan Anki,
Receptet är gjort för att räcka till fyra portioner, men kan också räcka till sex portioner.
Hälsningar, vännerna på Zeta
D
Svinbra 10/10
IOP
Jag tog vanliga hönsägg. Det gick jättebra.
Päivi
Om man ska göra lasagneplator hur många blir detta receptet
Emma Olsson
Hejsan Päivi,
Oljan är endast till för stekning, det bör räcka med cirka två matskedar.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Anki
När man gjort pastan ska den direkt i kokande vatten eller?
Emma Olsson
Hejsan Anki,
Ja, men degen går också att frysa in 🙂
Hälsningar, vännerna på Zeta
Mia Kj
Superbra recept! Har aldrig tidigare gjort egen pasta då alla säger att det är svårt men inte med det här receptet!
Emma
Är det bara att ta hälften av allt om man vill göra för 2 personer?
Haris Cehajic
Degen var klibbig tills jag insåg att jag hade glömt olivoljan! Min första pastadeg. Blir bättre framöver. Blir spännande att se hur det blir när jag ska göra Lasagne !
Selma
Superbra recept! Pastan blev super!!
Kunde dock stå ungefär koktid i receptet:)
Marianne Larsson
Första gången jag gör egen pasta.
Så smidigt att göra trots avsaknad av pastamaskin, men med en bra kavel.
Kommer givetvis att göra fler gånger!
Bra recept!
Harry
Mycket enkelt och gott recept har gjort det flera gånger och blir lika nöjd varje gång. När det gäller koktiden så är det bara att smaka hur al dente man vill ha sin pasta.
Maria
Testat detta recept 2 gånger hittills, kommer göra det igen! Så lätt att få till en perfekt pastadeg. Supernöjd 🙂
Ps. Brukar koka max tre min, men tycker alltid det är bäst att smaka pastan eftersom så den blir precis som jag vill ha den (har gjort tagliatelle)
Nadjs
Bra pasta recept. Lätt och smidig med fåningredienser. Minus är att det står inte hur länge den ska kokas.
Karter
hur länge ska pastan koka sen?
Emma Olsson
Hejsan Karter,
Det beror på vad du ska göra för pasta form och storlek på pasta. Min rekommendation är att koka pastan i max 3 minuter, annars finns det risk att pastan blir överkokt.
Hälsningar , Emma från Zeta
susanne lundberg
Superbra recept! (Funkade ju jättebra m fullkorns dunkel oxå😁)
ALIZIA
Detta pastarecpt är legendariskt och är supesmidigt!!!Igår så gjprde jag pasta för första gången i mitt liv och då andvände jag det här receptet och det gick superbra och smakade licka bra. Jag rekomenderar värkligen detta recept!!!
Julian
TILL HUR MÅNGA ÄR RECEPTET
Lukas
Räcker gott och väl till 4 personer, kanske 5 beroende på vad du gör för rätt.
Thea
Hej Julian detta recept brukar räcka till 5ca personer
Ellak
Standard om inget står är att ett recept är till 4 personer. Vilket bordfe vara fallet här också.
Helene
4 portioner
Emma Olsson
Hejsan Julian,
Receptet är skapat för 4 portioner 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Helena
Supergod pasta som håller ihop fint och smakar förträffligt
Mario
God pasta som är enkel att göra. Bör kanske tilläggas att man kan pudra pastan med mjöl efter man gjort önskad sort så att den inte klibbar ihop innan man lägger den i vattnet.
Therese
Hur länge kan pastan ligga innan man kokar den? Kan de ligga flera timmar eller ska den kokas direkt efter att den formats?
Emma Olsson
Hej Therese,
Det går bra att förbereda pastadegen redan dagen innan. För att sedan servera dagen efter 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Blenda
Det var väldigt gott men det tog inte 45 minuter…vet inte om det beror på att jag ställde mig och gjorde detta mitt i natten meeen det var mycket trevligt. Det gick jättebra att bara kavla ut degen med en kavel men nästa gång ska jag göra det lite noggrannare.
Saga
Det blev så gott❤️
Tova
Kan man använda vanligt vetemjöl?
Emma Olsson
Hej Tova,
Ja det kan fungera- men resultatet blir bättre med durumvetemjöl eftersom det innehåller mer protein och ger pastadegen en annan (hårdare) karaktär.
Hälsningar, Emma från Zeta
Mia
Kan man inte blanda all i en assistent?
Emma Olsson
Hej Mia,
Det kan man göra om man vill. Men tänk på att knäcka ett ägg i taget och knåda degen efter lite grann med händerna.
Hälsningar, Emma från Zeta
Petter
Hej. I brist på pastamaskin, går det att göra spaghetti med en vanlig potatispress (typ vitlökspress men större), eller blir det för tungt?
jonas ode
hej
har svårt att tro att det skulle funka med tanke på degens konsistens och ”tuffhet” men testa gärna och svara på denna kommentar hur det gick och om det funkade, alltid roligt att höra innovativa lösningar på problem som jag personligen skulle tro är rätt vanliga.
MvH Jonas
Fredrik
Det ser jag som ett mycket tufft jobb, tror inte det skulle bli så bra faktiskt.
Ta en kavel, och kavla ut degen till ca 1 mm tjock. Skär sedan 0,5-1 cm remsor. Rätt ner i kokande vatten, 2-4 min. Njut 😀
Emma Olsson
Hej Petter,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig! Att använda en potatispress var kreativt. Dock tror jag att pastan får en alldeles för ruggad yta vilket kommer kan göra att pastan går sönder när du kokar den. Men du kan alltid prova 🙂 Annars skulle jag rekommendera att kavla ut degen och skära pappardelle-pasta med en vanlig kniv.
Hälsningar, Emma från Zeta
Ebba
Hur många gram pasta deg blir det av 1 sats?
Emma Olsson
Hej Ebba,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss! En sats pasta deg räcker till 4 portioner, man brukar räkna med att 100 g pasta räcker till en person.
Hälsningar, Emma från Zeta
Noah
Hur många gör man pasta för med 1 sats?
Emma Olsson
Hej Noah,
En sats brukar räcka till 4 portioner 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Madeleine
Måste man förkoka denna om man skall laga lasagne? Isåfall, hur länge?
Emma Olsson
Hej Madeleine,
Det går bra att förkoka pastan om man vill, pastan ska i då endast koka i ca 2 minuter. Men du behöver inte utan kan lägga i pastan som den är 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Per
Koktid ?
Emma Olsson
Hej Per,
Färsk pasta ska endast värmas under kortare tid. Lägg pastan i kokande vatten med salt. Låt pastan ligga i vattnet i knappt en till två minuter.
Hälsningar, Emma från Zeta