Hemgjord pasta

RÖSTA PÅ RECEPTET (888)

(888)

RÖSTA PÅ RECEPTET (888)

(888)

Vad tycker du?

45min
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Hemgjord pasta med ägg, durumvetemjöl och olivolja. Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.

Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ingredienser

5 dl
durumvete
4
ekologiska ägg

Gör så här

Tips!

Om du upplever att pastadegen blir för torr och smulig addera lite vatten, cirka 1/2 tsk.

52 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (888)

(888)
Tack!

Joel

Hej

Jättebra recept, jag har använt det säkert 10 ggr. Hur som helst undrar jag hur länge du kan ha pastadegen i kylen innan du måste kavla den?

Sophie Berlin

Hej Joel,
Underbart kul att du gillar vårt pastarecept! Degen håller några dagar i kyl, viktigt är att du plastar in den ordentligt så den inte torkar ut.
Ciao! Vännerna på Zeta

Jan

Hej, jag brukar ta 4 dl durumvetemjöl och 1 dl fin vetemjöl + 1 normalägg (rumstempererat) för varje dl mjöl. Knåda knåda knåda i 10 min (Har du en matberedare och är funktionsnedsatt så går det utmärkt att förbehandla blandingen så). Sen kör jag igenom pasta maskinen på läge 1 (masticering) 2 – 3 ggr. Delar i 4 bollar, in i plastpåse så får degen vila i kylskåpet i 30 – 40 min. (nu ör det dags att städa och ta ett glas gott vin). Mycket viktigt att man använder Zeta topkvalitets jungfruoljor annars kan hela degen skära sig eller så absorberas inte oljan och degen blir omöjlig att valsa. Jag har aldrig salt i kokvattnet (3 – 4 min storm kok = al dente) men vid av-silningen strös liberalt med Zeta olivolja, flingsalt och luftvänder pastan innan omedelbar tillredning med tillbehör eller direkt på djup tallrik. *Masticering ger en smidig och len deg och inga smuliga kanter. Ha en god pastadag 🙂

Sophie Berlin

Hej Jan,
Du kan din pasta du – härligt och tack för fina ord! 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Sophie Berlin

Hej Andreas,
Ja självklart ska pastan kokas först, och då i rikligt med saltat vatten. 🙂
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Stefan

Hej,
Det står ”Kan formas till spaghetti, tagliatelle eller pappardelle.”. Gissar att degen även är anpassad till ravioli? Eller behöver mängd i ingredienserna justeras för det?

Sophie Berlin

Hej Stefan,
Visst kan du även göra ravioli på degen. Jag skulle rekommendera att öka på en halv sats då det kan krävas mer deg för ravioli. Får du deg över går det utmärkt att frysa och ta fram vid senare tillfälle.
Lycka till!
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Lotta

Ett bra recept!
Men jag bytte ut olivoljan emot en citronolja av bra kvalité.
Blev jättegod pasta till laxgratäng 🙂

Victor

Blir lika bra, varje gång. Använder 00-mjöl för att lyxa till det. Brukar göra hel sats, och frysa in i portioner om två. Klarar sig bra länge (åtminstone en månad) och känns som nygjorda efter tining.

Mia Kj

Superbra recept! Har aldrig tidigare gjort egen pasta då alla säger att det är svårt men inte med det här receptet!

Haris Cehajic

Degen var klibbig tills jag insåg att jag hade glömt olivoljan! Min första pastadeg. Blir bättre framöver. Blir spännande att se hur det blir när jag ska göra Lasagne !

Marianne Larsson

Första gången jag gör egen pasta.
Så smidigt att göra trots avsaknad av pastamaskin, men med en bra kavel.
Kommer givetvis att göra fler gånger!
Bra recept!

Harry

Mycket enkelt och gott recept har gjort det flera gånger och blir lika nöjd varje gång. När det gäller koktiden så är det bara att smaka hur al dente man vill ha sin pasta.

Maria

Testat detta recept 2 gånger hittills, kommer göra det igen! Så lätt att få till en perfekt pastadeg. Supernöjd 🙂

Ps. Brukar koka max tre min, men tycker alltid det är bäst att smaka pastan eftersom så den blir precis som jag vill ha den (har gjort tagliatelle)

Nadjs

Bra pasta recept. Lätt och smidig med fåningredienser. Minus är att det står inte hur länge den ska kokas.

ALIZIA

Detta pastarecept är legendariskt och är supersmidigt!!!Igår så gjorde jag pasta för första gången i mitt liv och då använder jag det här receptet och det gick superbra och smakade lika bra. Jag rekommenderar verkligen detta recept!!!

Julian

TILL HUR MÅNGA ÄR RECEPTET

Mario

God pasta som är enkel att göra. Bör kanske tilläggas att man kan pudra pastan med mjöl efter man gjort önskad sort så att den inte klibbar ihop innan man lägger den i vattnet.

Blenda

Det var väldigt gott men det tog inte 45 minuter…vet inte om det beror på att jag ställde mig och gjorde detta mitt i natten meeen det var mycket trevligt. Det gick jättebra att bara kavla ut degen med en kavel men nästa gång ska jag göra det lite noggrannare.

Petter

Hej. I brist på pastamaskin, går det att göra spaghetti med en vanlig potatispress (typ vitlökspress men större), eller blir det för tungt?

jonas ode

hej
har svårt att tro att det skulle funka med tanke på degens konsistens och ”tuffhet” men testa gärna och svara på denna kommentar hur det gick och om det funkade, alltid roligt att höra innovativa lösningar på problem som jag personligen skulle tro är rätt vanliga.

MvH Jonas

Emma Olsson

Hej Petter,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig! Att använda en potatispress var kreativt. Dock tror jag att pastan får en alldeles för ruggad yta vilket kommer kan göra att pastan går sönder när du kokar den. Men du kan alltid prova 🙂 Annars skulle jag rekommendera att kavla ut degen och skära pappardelle-pasta med en vanlig kniv.
Hälsningar, Emma från Zeta

Madeleine

Måste man förkoka denna om man skall laga lasagne? Isåfall, hur länge?

Emma Olsson

Hej Madeleine,
Det går bra att förkoka pastan om man vill, pastan ska i då endast koka i ca 2 minuter. Men du behöver inte utan kan lägga i pastan som den är 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Klassisk italiensk höstmiddag

Höstgryta
Höstgryta
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Italiensk kalvgryta Spezzatino
Klassisk pasta
Klassisk pasta
Bolognese med pasta tagliatelle
Bolognese med pasta tagliatelle
Risotto
Risotto
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Klassiskt italienskt långkok
Klassiskt italienskt långkok
Ossobuco
Ossobuco