Recept från Zeta. Citronmarängpaj med kikärtsmaräng_li

Citronpaj med kikärtsmaräng

Italiensk dessertpaj med citronkrämsfyllning toppad med härligt fluffig maräng.

Vila i kylen (pajskalet)
Tillagning

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 dl Zeta Rapsolja

    Zeta Rapsolja

    Läs mer
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • Saft av fyra stora citroner 200 g
  • Skal av 2 citroner
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg
  • 2 äggulor äggulor
  • 1 gelatinblad
  • 1 dl mascarpone
  • 2 msk Zeta Rapsolja

    Zeta Rapsolja

    Läs mer
  • 1 äggvita till pensling
Öppna inköpslista
Klar
Tillvägagångssätt

Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajskalet så det blir en smidig deg.

Plasta in och låt vila kylen i 60 min.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till 3 mm tjocklek och klä en 24 cm pajform.

Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca 15 min.

Pensla hela botten och kantens insida med uppvispad äggvita.

Fyllningen

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Riv skalet av citronerna och pressa ur så mycket saft som möjligt ner i en kastrull.

Blanda ner socker, ägg, äggulor och urskrapad vaniljstång och sjud under uppsikt och omrörning tills det tjocknar.

Krama ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen.

Vispa ner mascarpone så det blandas jämnt.

Häll i oljan och vispa upp snabbt.

Häll fyllningen i pajskalet och ställ att svalna och stelna till.

Marängen

Sila bort kikärtorna och häll allt spad i en bunke.

Vispa upp på hög effekt till ett vitt skum.

Fortsätt vispa och häll sakta ner sockret, vaniljextraktet och citronsaften.

Vispa tills marängen blivit blank och fin.

Fyll en spritspåse och dekorera den avsvalnade pajen i fint mönster!

Stäng

Inköpslista

Stäng

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.