Recept Grynsallad med paprikasalsa & rostade grönsaker

Green kitchen Stories

Du behöver

1 frp Zeta 5 Gryner Ekologisk, 300 g

Rostade grönsaker

1 knippe morötter, gärna med blast

3 st röda knipplökar eller 2 st rödlökar

2 små zucchini

1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico

flingsalt

 

Paprika och olivsalsa

1 dl Zeta Paprika grillad, finhackade

1 dl Zeta Leccino-oliver urkärnade, finhackade

3 msk Zeta Kapris medelstora

5-6 stjälkar persilja och mynta

1/2 citron, saften

4 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato

 

Till servering

2-3 mellankokta ägg

1 frp smulad Zeta Fetaost, 150 g

1 dl hasselnötter, rostade och hackade

1/2 påse machèsallad, á 70 g

6 körsbärstomater i olika färger, halverade

1 knippe rädisor

 

Gör så här

Rostade grönsaker

Sätt ugnen på 200 grader och täck en plåt med bakplåtspapper.

Skala eller skrubba morötterna och ta bort det yttre skalet av löken.

Skär löken och rötterna på längden och skär zucchinin i tjocka klyftor.

Lägg grönsakerna på plåten. Ringla över olja och salt och rosta i ca 15–20 minuter.

 

Gryner

Häll ner grynerna i en stor kastrull med kokande vatten och salt. Låt puttra i ca 10 minuter. Häll av i ett durkslag när de kokat färdigt.

Paprika och olivsalsa

Gör salsan genom att finhacka grillad paprika, oliver, kapris och färska kryddor. Lägg i en skål, pressa över citron och ringla över olja.

Servering

Vänd ner det mesta av salsan i grynerna och spara det sista i en liten skål.

Smula ner det mesta av fetaosten i grynerna och hälften av hasselnötterna.

Rör om så att allting blandas.

Lägg grynerna underst och toppa med grillade grönsaker.

Lägg på sallad, tomater, rädisor och ägghalvor.

Smula över resten av fetaosten och hasselnötterna.

Ringla över lite extra smakrik olivolja och servera tillsammans med resten av salsan och lite surdegsbröd vid sidan av.