Recept Bönburgare
Du behöver
2 pkt Zeta Kidneybönor Ekologiska 380 g
2 vitlöksklyftor rivna
1/2 gul lök hackad
1 ägg
1 tsk oregano
1 tsk salt
Nymalen svartpeppar
1/2 dl potatismjöl
Tomatsalsa
3 tomater urgröpta och tärnade
1 kruka färsk basilika plockade blad
2 msk Zeta Kapris små
Salt och nymalen svartpeppar
Parmesanaioli
3 vitlöksklyftor med skalet kvar
1 äggula
1 msk Zeta Rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
2 1/2 dl Zeta Rapsolja
1 dl Zeta Parmigiano Reggiano 20 mån Ekologisk
Nymalen svartpeppar och salt
Tillbehör
4 skivor surdegsbröd stekt i olivolja
Gör så här
Börja med såserna.
Blanda tomattärningarna med basilika, kapris, olivolja, salt och svartpeppar.
Värm ugnen till 175°C.
Lägg vitlöksklyftorna till aiolin på ett fat och sätt in i ugnen i ca 20 minuter så att de blir mjuka.
Skala och pressa vitlöken i en bunke, tillsätt äggula, vinäger och senap.
Rör i rapsolja under konstant vispning, först droppvis sen med en jämn stråle, salta och peppra.
Häll av och skölj bönorna i ett durkslag.
Lägg dem i en matberedare tillsammans med lök, vitlök och ägg.
Mixa till en grov smet, blanda i oregano, potatismjöl, salt och peppar.
Forma till cirka 8 burgare och pensla med olivolja.
Stek eller grilla (använd gärna ett grillnät) i 2-3 minuter på varje sida.
Servera med stekt eller rostat surdegsbröd och de båda såserna.