Recept Bönburgare

Du behöver

2 pkt Zeta Kidneybönor Ekologiska 380 g

2 vitlöksklyftor rivna

1/2 gul lök hackad

1 ägg

1 tsk oregano

1 tsk salt

Nymalen svartpeppar

1/2 dl potatismjöl

 

Tomatsalsa

3 tomater urgröpta och tärnade

1 kruka färsk basilika plockade blad

2 msk Zeta Kapris små

Salt och nymalen svartpeppar

 

Parmesanaioli

3 vitlöksklyftor med skalet kvar

1 äggula

1 msk Zeta Rödvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

2 1/2 dl Zeta Rapsolja

1 dl Zeta Parmigiano Reggiano 20 mån Ekologisk

Nymalen svartpeppar och salt

 

Tillbehör

4 skivor surdegsbröd stekt i olivolja

 

Gör så här

Börja med såserna.

Blanda tomattärningarna med basilika, kapris, olivolja, salt och svartpeppar.

Värm ugnen till 175°C.

Lägg vitlöksklyftorna till aiolin på ett fat och sätt in i ugnen i ca 20 minuter så att de blir mjuka.

Skala och pressa vitlöken i en bunke, tillsätt äggula, vinäger och senap.

Rör i rapsolja under konstant vispning, först droppvis sen med en jämn stråle, salta och peppra.

Häll av och skölj bönorna i ett durkslag.

Lägg dem i en matberedare tillsammans med lök, vitlök och ägg.

Mixa till en grov smet, blanda i oregano, potatismjöl, salt och peppar.

Forma till cirka 8 burgare och pensla med olivolja.

Stek eller grilla (använd gärna ett grillnät) i 2-3 minuter på varje sida.

Servera med stekt eller rostat surdegsbröd och de båda såserna.