Recept från zeta.nu Fröfralla med grillad halloumi och karamelliserad lök

Halloumi – den magiska osten

Halloumi är den cypriotiska osten som man kan både steka, grilla och äta som den är. Hemligheten bakom den goda, gnissliga osten är att den efter den ystats kokas i flera timmar.

En ost med tradition

Traditionen att tillverka Halloumi går att datera långt bakåt i tiden. Redan på 1200-talet konserverade får- och getbönderna sina djurs mjölk genom att ysta den goda osten.
Den traditionella Halloumin är gjord just på får- och getmjölk eftersom inga andra mjölkdjur fanns på ön Cypern. Först på 1950-talet kom kossorna till ön och med det ökade tillgången på mjölk. Då började man blanda i komjölk. Idag är Halloumi som är tillverkad av ko- får- och getmjölk den allra vanligaste varianten.

Fördelningen mellan de olika mjölktyperna varierar efter tillgång på mjölk. Halloumi som är tillverkad tidigt på våren innehåller mer av får- och getmjölk, osten blir då mörkare i sin färg. Senare på säsongen, då fårens och getternas mjölk börjar sina, innehåller Halloumiosten mer komjölk och får då ljusare färg.

Det finns också ostar som tillverkas på samma eller liknade sätt som Halloumiosten men som inte innehåller får- eller getmjölk. Osten är då vitare och kallas inte Halloumi.
Halloumi är i det flesta av världens länder ett skyddat varumärke, det innebär att äkta Halloumi endast får tillverkas på Cypern av mjölk som producerats på ön. Cypern har en pågående ansökan om att ursprungsskydda Halloumi inom EU, så kallat P.D.O. (Protected Designation of Orgin).

Zetas Halloumi innehåller ungefär 70 % komjölk, 20 % getmjölk och 10 % fårmjölk.