Lång pasta

Spaghetti, spaghettini

Dessa sorter passar utmärkt ihop med finfördelade såser som inte är för rinniga som till exempel en Bolognese. Såsen sluter sig kring varje strå och smakupplevelsen blir större. De passar även bra till fisk och skaldjur som en härlig frutti di mare eller pasta alle vongole.

Pasta som slutar på ”ini” betyder att den är en mindre variant av originalpastan.

Bandpasta, den platta långpastan

Pappardelle, fettuccine, tagliatelle Mezzanelle, linguine

Här gäller i princip samma regel som för den runda långpastan, finfördelade såser som inte är för rinniga gillar bandpastan allra mest. De fungerar bra tillsammans med gräddiga och oljebaserade såser så som exempelvis pesto.

Pappardelle är en bredare variant av tagliatelle och även den bredaste bandpastan. Fettuccine kan man säga är ett mellanting mellan pappardelle och tagliatelle. En annan platt pasta är linguine som betyder små tungor på italienska. Linguine kan ersättas av den traditionella spaghettin för dig som gillar variation. Tagliatelle Mezzanelle är en extra tunn bandpasta med härligt gyllengul färg och spänstigt tuggmotstånd. Det beror på att den innehåller 6 ägg per kilo äggpasta i stället för det normala 3-4 ägg.

Bandpasta finns inte bara i olika bredd, längd och tjocklek utan även i olika färg. Den röda pastan har fått färg från tomat och den gröna från spenat.

Kort pasta

Rörpasta

Mezze maniche, Pennette rigate, tortiglioni, Mezze Penne

Kort pasta som är rörformade gör sig bäst i sallader, såser med stora bitar kött och grönsaker och tjockare såser.

Det finns både räfflade och släta varianter av penne. Den räfflade som kallas pennette rigate har fördelen att sås fastnar i skårorna.

Mezze Penne är tunnare än en traditionell penne och passar till släta såser med tomat eller krämiga med ost. Mezze maniche däremot är lite tjockare och större och lämpar sig till såser med lite större bitar av kött,

fisk eller grönsaker. Tortiglioni är en rörformad pasta som kommer bäst till sin rätt i rätter med mycket smak där såsen är baserad på svamp, ost eller grönsaker.

Snäckpasta

Radiatori

Dessa små pastaformer hänger gärna ihop med både rinniga och krämiga såser så du får alltid mycket smak i varje tugga.

Skruvad pasta

Fusilli bucati, strozzapreti, gemelli, fiori

Precis som den ihåliga och räfflade pastan är den skruvade suverän på att dra till sig sås. Det finns massa olika sorter som du kan variera mellan.  

Fusilli finns inte enbart som skruvad utan även som ihålig och heter då fusilli bucati. Den kallas även för ”såsälskarens pasta” på grund av sin fenomenala förmåga att fånga sås i både skårorna och det skruvade hålrummet.

Strozzapreti på italienska betyder ”präststrypare”. Namnet har den fått då bönderna förr serverade pastasorten när de bjöd in prästerna på bröllop, dop och begravning. De fattiga prästerna var så utsvultna att några åt tills de kvävdes.

Namnet ”gemelli” har inte ett lika dramatiskt ursprung utan betyder helt enkelt tvilling på italienska. Fiori är inte skruvad men däremot har den djupa skåror som lockar till sig sås.

Pasta med fullkorn

Fördelen med att välja fullkorn är att du får en pasta med mer näring och fibrer. Men en del upplever den som sträv i smaken. Testa att ha lite olivolja på, det ger en rundare smak.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.