matsvinn

Matsvinn

En tredjedel av all världens mat slängs. Det största matsvinnet sker hemma. En anledning är att vi har höga krav på hur maten ska se ut för att vi ska tycka att den är aptitlig men också att vi inte förvarar den rätt och att vi missförstår märkningen på förpackningen. Det är alltid allra bäst om matsvinnet inte uppstår. Det gör vi genom att planera våra inköp, rätt hantering och förvaring av maten och att vi börjar lita på våra sinnen igen. 

Vad är skillnaden på matsvinn och matavfall? 

Matsvinn är mat som producerats för att ätas eller drickas, men som av någon anledning istället hamnar i soporna. Matavfall är sådant som inte var tänkt att ätas/drickas tex bananskal, fiskben, äppelskruttar och kaffesump. Äppelskruttar och potatisskal (matavfall) och mat som blivit oätlig av olika orsaker kommer alltid finnas i hemmet. Så det är bra att ha speciella kärl för det, sk kompostpåsar. Då återanvänds avfallet som tex biogas.  

Tänk på att det alltid är bäst, ur alla synvinklar, att se till att mat som kan ätas verkligen äts upp! 

Förvaring 

Förvarar du maten rätt så minskar matsvinnet. På förpackningen finns det information om hur just det livsmedlet bäst förvaras.  

Rätt temperatur i kylen och frysen 

Håll riktigt kallt i kylen. 4 grader C är bra temperatur i kylskåpet och frysen – 18 grader C.   

Märkning att hålla koll på

märkning Livsmedelsverket
Källa: Livsmedelsverket

Bäst före 

Bäst före märkningen är inte en märkning som säger att produkten är oätlig efter att datumet passerat. Den talar om att den inte kan garanteras vara lika god, lika spänstig, krispig, lika utseendemässigt tilltalande och lika smakrik efter bäst före datumet. Så här gäller det att lita på sina sinnen. Titta, lukta och smaka!  

Sista förbrukningsdag 

Sista förbrukningsdag används på livsmedel som lätt angrips av mikroorganismer (bakterier, mögel etc). Den här märkningen talar om att produkten inte är säker att användas efter att datumet passerat. Ät upp, laga till eller frys in maten senast på sista förbrukningsdag för att minska matsvinn. 

Inköpsplanering 

Planera dina inköp! Kolla kylen, frysen och skafferiet innan du går till affären. Gör en shoppinglista och försök att hålla dig till den i affären. Köp gärna produkter med kort bäst föredatum/sista förbrukningsdatum om du planerar att äta det inom kort.   

Våra bästa tips för minskat matsvinn 

  • Använd vår receptdatabas- och sök på de ingredienser som du har hemma i kylen. 
  • Har du halvfulla burkar i kylen, överbliven kokt pasta, små bitar ost. Ingredienssök i vår receptdatabas på zeta.nu Du kommer att få många tips på nya rätter att laga.
  • Fyll pesto eller krämburken med olja innan den ställs i kylen. Det skyddar mot mögelangrepp och förlänger användningstiden. Fungerar även med öppnade oliv-burkar, täck då ytan med ett lager olja. 
  • Frys in fetaosten eller biten som blev över av fetaosten. Den kan förstås ätas som vanligt då du tinat den, men den kan också användas fryst! Det är nämligen jättegott att riva fryst fetaost över pastasåsen eller över skivade tomater på en hård macka! 
  • Mozzarella går utmärkt att frysa för längre hållbarhet. 
  • Frys in charkuterier senast på, sista förbrukningsdag för att kunna använda den senare. Eller torka salami/skinkskivorna helt torra och krispiga i ugnen och använd som topping till sallader eller bara som snacks. 
  • Släng inte den hårda kanten på parmesanosten. Det är ost ända ut i kanterna! Lägg biten i grytan eller tomatsåsen. Den fungerar som en umami-smaksättare och ger såsen en extra fyllighet.  
  • Överbliven pasta värms smidigt genom att sänkas ned i kokande vatten någon sekund. Här är två goda recept för att ta tillvara gårdagens pasta som blev över.
    Frittata på grönkål och spaghetti
    Pastagratäng med tomat, broccoli och pancetta

Pastagratäng

Snabba tips  

  • Planera dina inköp 
  • Tänk på att inte köpa mer färskvaror än vad du planerar att äta. 
  • Var inte rädd för korta datum i butik om du ska äta produkten snart. 
  • Rätt förvaring, rätt temperatur i kyl och frys 
  • Titta, lukta och smaka! 
  • Använd hela grönsaker och använd dina rester