Två pinsa

Mozzarella – Ost för all typ av matlagning

Mozzarellans bästa vänner är solmogna röda tomater, färsk basilika och en god olivolja. Denna mozzarella och tomatkombination kallas ”Insalata Caprese” men det finns många andra sätt att använda mozzarella i matlagningen. Mozzarella när man är gravid? Inga problem. Inspiration och tips på matlagning med mozzarella hittar du här.

Tips på hur du serverar mozzarella!

Servera alltid mozzarella rumstempererad, då kommer alla smaker och aromer fram på bästa sätt. Ett enkelt tips är att lägga kylskåpskall mozzarella, i sin förpackning, i vattenbad med ljummet vatten från kranen, cirka 20 minuter före servering.

I Italien är det vanligt att bryta isär mozzarellaosten, det visar på ostens fina textur. Andra väljer att skiva mozzarellan, vilket ger en slät yta. Sättet att dela en mozzarella är givetvis en smaksak, prova hur du föredrar att servera och använda mozzarella i din matlagning.

Mozzarella på pizza och pasta

Mozzarellans milda smak och perfekta sätt att smälta och bli trådig gör den till en favorit i pasta, på pizzan och på den grillade ciabattasmörgåsen. När man använder mozzarella i varm matlagning, som pizza, pasta och grillad smörgås, är det vanligt att använda mozzarella gjord på komjölk, den smälter bra och konsistensen gör den lätt att riva isär i bitar.

Mozzarella sticks – friterad mozzarella

Minimozzarella är perfekta att panera och fritera till så kallade mozzarellasticks. Den friterade mozzarellan är god att dippa i en het tomatsås, arrabiata. Låt gästerna vara med vid matlagningen och servera friterad mozzarella direkt, gärna som en antipasto före maten.

Mozzarella i förrätten – en italiensk Caprese med tomat

Mozzarella är ett perfekt inslag i sallader med tomat och som förrätt. Mozzarella tar lätt åt sig av smaker men också av färg. Vill du behålla mozzarellans vackra vita färg vänder du ner osten i salladen precis före servering. Den italienska klassikern Insalata Caprese går att göra med vanlig mozzarella eller buffelmozzarella, solmogna tomater, färsk basilika och en fin olivolja. Buffelmozzarella kommer dock till sin rätt redan med bara en god olivolja. Buffelmozzarellan är krämigare och har en gräddigare smak, som bidrar med konsistens och fyllighet i t ex sallader.

Marinera mozzarella till buffén

Mozzarella kan också marineras och passar utmärkt på en buffé! Gör en god vinägrett med t.ex olivolja, citronskal och färska örter. Ringla vinägretten över skivad mozzarella och låt den stå en stund innan servering. Vid en buffé är det uppskattat att vara extra tydlig och visa gästerna vad som finns i de olika rätterna. Till exempel är laktosfri mozzarella utmärkt att marinera och servera på en buffé.

Burrata krämig delikatessmozzarella

Burrata är extra krämig och passar utmärkt att servera med din finaste olivolja och ett gott ljust surdegsbröd. Burrata är också god till laxcarpaccio, räkor, tagliolini med citron eller rimmad torskrygg. Fler tips på goda recept med burrata.

Scamorza rökt mozzarella till grillat

Scamorza har en mild och fyllig rökighet och en konsistens som passar bra att steka eller grilla på hög värme. Scamorza är god att riva över grillade grönsaker, kött eller lax. Skiva ner Scamorza i en omelett med grönsaker tillsammans med en tomatsallad. Scamorza är utmärkt på och i alla sorters gratänger. Fler tips på goda recept med scamorza.

Mozzarella och graviditet

Visst går det att äta mozzarella vid graviditet! All mozzarella som exporteras till Sverige tillverkas av pastöriserad mjölk. Det gör det fritt fram att äta mozzarella vid graviditet. På Livsmedelsverkets webbplats slv.se finns mer information om rekommendationer kring livsmedel och graviditet.