Burrata med ugnsbakade tomater och surdegsbröd

Burrata och Scamorza – delikatessmozzarella

Burrata är en handgjord delikatessmozzarella som är extra krämig. Burratans krämiga innehåll flyter ut när du skär i den. Scamorzan är en rökt mozzarella, underbart god som smaksättare till grönsaker och grillat kött.

Burrata – Delikatessmozzarella

Burrata är en handgjord delikatessmozzarella från den syditalienska regionen Apulien. Burrata, som kommer av italienskans burro smörig, är en extra krämig mozzarella, som är gjord på en blandning av mozzarella och grädde. Det yttersta tunna skiktet på Burratan är gjord på pasta filata, dvs mozzarella av buffel och/eller komjölk och insidan är fylld av en mjuk, krämig blandning av stimlor av mozzarella och grädde, alltsammans knyts ihop för hand av en ostmästare.

Intresset för Burrata har vuxit under de senaste åren och nu exporteras denna italienska delikatessmozzarella ut över hela världen. Tidigare har man endast kunnat hitta Burrata på särskilda restauranger och delikatessdiskar, under våren 2015 lanserar Zeta Burrata till utvalda dagligvarubutiker.

I Italien säljs opastöriserad Burrata traditionellt inlindad i gröna afodillblad, asphodelus, ett sätt att visa att osten är färsk. Så länge bladen är friska och gröna är osten färsk, cirka 3-4 dagar.

Tips på hur du använder Zeta Burrata, delikatessmozzarella

Burrata är en extra krämig mozzarella som flyter ut när man skär i den. Burrata är underbart lyxig som antipasto, i förrätt eller i varmrätt.

7 x antipasti med burrata
1. Burrata tillsammans med din finaste olivolja, lite flingsalt och en bit ljust surdegsbröd
2. Burrata med persika, rucola och en vinägrett med mangobalsamico
3. Tomatcarpaccio – tunt skivade solmogna tomater, fin olivolja, färska hallon, burrata, basilikablad och hallonbalsamico
4. Burrata med rostade pistagenötter och ungsbakade tomater
5. Burrata med citronmeliss och rostade pistagenötter eller valnötter
6. Laxcarpaccio – tunt skivad rökt lax med burrata, en fin olivolja, salt, peppar och citronskal
7. Räkcoctail med burrata

3 x förrätter – primi piatti med burrata
1. Tagliolini med lax, citron och burrata
2. Linssoppa med krutonger, burrata och tryffelolja
3. Matvetesallad med selleri, färska örter, salladslök och burrata

3 x varmrätter – Secondi piatti med burrata
1. Fläsk- eller lamkotlett med färska örter och burrata
2. Ugnsbakad lax med burrata
3. Rimmad torskrygg med burrata

Scamorza rökt mozzarella

Scamorza, rökt mozzarella, kommer ursprungligen från de södra regionerna i Italien. Osten tillverkas av komjölk och på ungefär samma sätt som traditionell mozzarella, men är fastare i konsistensen och har en lätt sälta. Osten röks med spån från bok, vilket ger den dess karakteristiska smak.

Scamorza har på senare år blivit så populär att den numera används i hela Italien. Vid upphettning smälter Scamorza jämnt och långsamt, vilket gör den utmärkt till gratinering. Osten är perfekt att använda som smaksättare till gratänger eller ugnsbakade grönsaker. Prova också att smälta Scamorza över grillat kött eller kyckling. Scamorza fungerar dessutom som ett bra alternativ till bacon och pancetta för de som äter lakto-vegetariskt. Riv Scamorza över pastarätter som carbonara eller amatriciana eller på pizza för att få den lätt rökta smaken som pancettan annars bidrar med.

Scamorza är nära besläktad med ostarna caciocavallo och provola/provolone som alla tre är exempel på pasta filata, att ostmassan värms i ca 75 gradigt vatten. Ostmassan knådas och sträcks tills den blir slät, blank och elastisk. Därefter formas ostmassan i olika former till bollar, päron eller cylindrar.