Zeta Mozzarella och buffelmozzarella

Mozzarella – En av Italiens mest kända ostar

Mozzarellan är en av Italiens mest kända ostar. Med sin mjuka, milda smak, unika konsistens och fantastiska smältegenskaper är det lätt att förstå varför mozzarellan är så populär i Italien och resten av världen!

De mest kända mozzarellaostarna är buffelmozzarella och mozzarella gjord på komjölk. Dessutom finns burrata, en riktig delikatessmozzarella och scamorza, som är en rökt mozzarella. I Zetas sortiment finns också ekologisk mozzarella, laktosfri mozzarella, minimozzarella och buffelmozzarella mini. Mozzarella har en fetthalt mellan 20-25 procent beroende på sort.

Mozzarella och buffelmozzarella

Det finns två typer av mozzarella; en enklare variant som tillverkas av komjölk och buffelmozzarella som tillverkas av mjölk från vattenbuffel. Mozzarella gjord på komjölk är inte ursprungsskyddad och kan därför tillverkas i flera länder världen över. Mozzarella tillverkad av komjölk har en mild, mjölkig smak med en jämn konsistens som påminner om ”mjukgummi”. Osten har en något grynig yta. I Italien kallas mozzarella gjord på komjölk, inte för mozzarella utan för för fior di latte.

Buffelmozzarella däremot, eller ”Mozzarella di Bufala Campana D.O.P.” som den egentligen heter har en högre kvalitet och är ursprungsskyddad. Buffelmozzarella får endast tillverkas av mjölk från vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Det innebär att råvarans väg från vattenbuffel till färdig buffelmozzarella blir väldigt kort. Tillverkningen sker hos ca 95 olika mejerier i de godkända områdena och bevakas av ett konsortium, ”Mozzarella di Bufala Campana DOP Consorzio di Tutela”.
Buffelmozzarella har en tätare, mer gräddig smak med en viss syrlighet. Konsistensen är krämigare, porösare och har en tydligare struktur jämfört med mozzarella gjord på komjölk. Ytan på en buffelmozzarella är slät och mer fast.

I dagligvaruhandeln kan man även hitta mozzarella di latte di bufala, som är likställd med en vanlig mozzarella i kvalitet, även om den tillverkas av mjölk från vattenbuffel. För den här typen av mozzarella finns inget ursprungsskydd och inget konsortium som reglerar att tillverkningen är hantverksmässig eller sker inom regionen Campana. Dessutom kan mozzarella di latte di bufala tillverkas på delvis fryst mjölk, vilket påverkar priset.

Vilken mozzarella ska man välja?

Buffelmozzarella, Mozzarella di Bufala Campana D.O.P, kostar några kronor mer än mozzarella gjord på komjölk. Konsistensen skiljer sig åt, där buffelmozzarellan är krämigare, gräddigare och har en karakteristisk yta. Smakmässigt är buffelmozzarellan mild, men har fler nyanser än mozzarella gjord på komjölk. Somliga tycker att buffelmozzarellan är den enda riktiga mozzarellan, medan andra använder båda typerna av ost beroende på tillfälle och vad de ska laga.
Upptäck skillnaden och prova buffelmozzarella, Mozzarella di Bufala Campana D.O.P., med enbart en riktigt god olivolja och en bit gott bröd. Kanske hittar du en ny favorit…

Laktosfri och ekologisk mozzarella

Laktosfri mozzarella är mild med lätt syrlighet och används på samma sätt som vanlig mozzarella. Den är god till sallad, i pasta, på pizza och på smörgås. Laktosfri mozzarella tillverkas på samma sätt och smakar som mozzarella tillverkad på komjölk. Laktasenzymet tillsätts vid produktionen av laktosfri mozzarella.
Ekologisk mozzarella har mild smak med viss syrlighetm den är god till sallader, pastarätter och smörgåsar. Tillverkningen av ekologisk mozzarella sker enligt samma princip som mozzarella på komjölk. Den pastöriserade komjölken som används till ekologisk mozzarella kommer från ekologiskt jordbruk.

Minimozzarella och buffelmozzarella mini

Minimozzarella är små mozzarellabollar som är utmärkta att servera som antipasti, endera på egen hand eller friterade med en het tomatsås eller på spett tillsammans med körsbärstomater och basilika eller smakrika Kalamataoliver. Det enda som skiljer friterade minimozzarella från friterade mozzarellasticks är formen.
En lyxigare variant av minimozzarella är buffelmozzarella mini, Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. – minimozzarella, underbara små bollar av mozzarella att servera tillsammans med solmogna körsbärstomater och en riktigt god olivolja.