Bönor innehåller både protein och kolhydrater och flertalet av dem är rika på fiber, som gör att du kan använda bönor, linser och kikärtor på olika sätt i matlagningen. Ibland får de spela huvudrollen på tallriken och ibland blir de ett gott tillbehör.

Tips när du serverar bönor!

Kokta, konserverade bönor går bra att äta som de är direkt ur burken. Servera gärna naturella bönor tillsammans med en god olivolja, salt och peppar. Det förhöjer bönornas egna smaker och ger bönorna karaktär.

I Italien serverar man bönor med lite smuligare konsistens i salladen och fastare bönor i grytan, vilket påminner om hur vi serverar potatis; en mjöligare sort till moset och en fastare att råsteka.

Bönor i sallad

Bönornas milda smak, fylliga konsistens och ofta vackra färg och form gör bönorna till ett omtyckt inslag i sallader. Välj en bönsort eller blanda olika typer av bönor i din sallad för ett vacker färgspel. Att använda bönor i sallad är ett klokt sätt att göra salladen mer matig och mättande. Prova gärna att snabbt marinera bönorna i lika delar god olivolja och vitvinsvinäger riserva och smaka av med salt och peppar innan du lägger ner dem i salladen.

En matig medelhavssallad med bönor får gärna bestå av dessa element; gröna, luftiga salladsblad, marinerade bönor, soltorkad eller ugnsrostad tomat och/eller marinerad kronärtskocka, goda oliver för sältan, något krämigt som fetaost, mozzarella, getost, gorgonzola eller bönröra i små utspridda klickar, så att man får lite krämighet i varje tugga, samt rostade frön eller nötter på toppen. Glöm inte att dressa salladsbladen med någon av våra vinägretter.

Bönor i potatissallad

Potatissallad med bönor är gott att servera till både grillat och på en buffé. Tänk på att blanda i bönorna varligt på slutet, så att de inte blir mosiga. Bönor som är utmärkta i potatissallad är exempelvis stora vita bönor, kidneybönor och borlottibönor, som är fasta i konsistensen. När du blandar bönor i potatissalladen får du även protein i salladen.

Bönor i pastasallad

Pastasallad med bönor är utmärkt att ta med på picknick, som strandlunch, till det grillade eller på en buffé. Pastasalladen blir matigare med bönor i och är ett vackert inslag i salladen. Blanda i bönorna i pastasalladen försiktigt mot slutet, så att de inte blir mosiga. Bönor som är utmärkta i pastasallad är exempelvis kikärtor, stora vita bönor, kidneybönor och borlottibönor, som är fasta i konsistensen.

Pastasallad med bönor är något extra. När man talar om protein finns det olika kvaliteter och för att vara en vegetabilisk proteinkälla, har bönor mycket bra proteinkvalitet. Dessutom är det så att tillsammans med vetets protein, som durumvete i pasta, blir proteinet fullvärdigt.

Krämig bönröra, bönsalsa och hummus

Bönor är mångsidiga och utmärkta att göra olika krämiga bönröror med. Välj gärna en bönsort som är smuligare i konsistensen som cannellini, borlotti eller kikärtor. Använd en matberedare eller mixerstav för att mosa de sköljda bönorna med. Blanda med exempelvis urkärnade oliver, grillad paprika eller soltorkade tomater och god olivolja. Krydda med vitlök, citron, vinäger, sardellcrème eller kapris. Smaka av med salt och peppar.

En klassisk libanesisk hummus, kikärtsröra, gör man med kikärtor, tahini, pressad citron, salt och spiskummin. Man kan lätt förstå att det finns många varianter på hummus, då kikärtans nötighet är så tacksam att smaksätta med. Prova gäran kikärtsröra smaksatt med pesto. En bönröra är perfekt som det krämiga elementet i en matig medelhavssallad.

Bönsalsa kan man göra med en chilihet, kall tomatsalsa som bas. Blanda i svarta, sköljda bönor i en tomatsalsa med chili, lime och koriander. En syrlig och frisk bönsalsa är gott till grillat kött, fisk eller kyckling eller till en chiligryta med salisiccia, där man använder bönorna i salsan istället.

Bönburgare och fritters

Bönburgare kan man göra på enbart bönor eller på hälften bönor och hälften nöt- eller kycklingfärs, sk mezzo mezzo. Vill man servera vegetarisk är den rena bönburgaren, fritters, det självklara alternativet, men är man ute efter att börja äta mer bönor och kanske lite mindre kött, så är en mezzo mezzo-burgare ett smart, enkelt och gott sätt.

Bönor och linser i soppor och grytor

Toscansk bönsoppa är en matig soppa med mycket smak. Att använda bönor, linser och ärtor i grytor och soppor är gott och smart eftersom det ger en fyllighet till rätten. Endera gör man en helt vegetarisk soppa eller gryta med bönor, linser eller ärtor som bas, eller så låter man bönorna vara ett dekorativt och gott inslag i grytan.

Baka bröd och mjuka kakor med bönor

Det går alldeles utmärkt att baka med bönor. Kikärtor gör exempelvis brödet extra mättande och saftigt. Använd sköljda, mixade kikärtor med lite vatten, istället för vätskemängden till degspadet, när du sätter en matbrödsdeg. Kladdkakor och brownies är goda att baka med svarta bönor.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.