Bönor är goda som de är tillsammans med en smakrik olivolja, lite salt och eventuellt nymalen svartpeppar. Prova dig fram till din favoritböna eller ärta; borlottibönor, svarta bönor, cannellinibönor, stora vita bönor, kidneybönor, kikärtor eller kanske linser.

Bönor, linser och ärtor tillhör familjen baljväxter

Bönorna är växtens frö och växer i en balja/skida, därav samlingsnamnet baljväxter. Bönor, linser och ärtor är fantastisk livsmedel, eftersom de är så näringsrika. Bönor, linser och ärtor innehåller mycket protein, en hel del fiber och dessutom lite fett. Vitaminer och mineraler är andra fördelar med baljväxter.

Bönor på italienska – Fagioli

Slå upp en italiensk kokbok eller lusläs menyn på en äkta italiensk restaurang. Överallt detta ord: fagioli. Är du till exempel i Toscana är du inte i ”pastaland” utan snarare i ”det bönälskande folkets land”  där man i italiensk folkmun kallas ”mangiafagoli”, bönätare.

Varför blir min mage uppblåst och bullrig av bönor?

Om man har en lite känslig mage och upplever att den blir bullrig eller uppblåst av bönor och ärtor, beror det på att bönorna är rika på fiber och en typ av kolhydrat som magen inte helt och hållet kan bryta ned. Då bildas det gaser – men var lugn, magen vänjer sig! Börja med små portioner och öka på mängden efterhand du känner att magen klarar det. Det brukar också vara bra att skölja bönorna ordentligt i ett durkslag före servering.

Kan du din favoritböna?

Vi har ett stort utbud av bönor, ärtor och linser och vill gärna uppmuntra dig att prova en ny böna, så att du hittar din favoritböna. Bönor finns i mängder av olika varianter men har alla vissa saker gemensamt: de är näringsrika, mättande och har många olika användningsområden både som tillbehör och i varm och kall matlagning. Kan du de vanligaste sorterna?

Blandade bönor

Cannellini, kikärtor och stora vita bönor. Enbart ljusa bönor och ärtor för att de inte ska färgas av varandra. Smart när du vill ha en färdig blandning i sallad eller gryta.

Linser

Ekologiska ätklara linser med god nötsmak. Dekorativa och passar i alla typer av matlagning. Prova gärna i en sallad med mogen avokado, rödlök, babyspenat och en god vinägrett.

Cannellinibönor

Passar i varm och kall mat. Också goda som de är, kalla tillsammans med olivolja. Utmärkta att mixa med olivolja och kryddor till en slät och krämig bönröra eftersom cannellinibönor har ett tunt skal.

Kidneybönor

Basingrediens i Medelhavsköket. Klassisk i chilirätter och delikata som de är. Prova även ihop med hackad purjolök och en god olivolja eller vinägrett. En allroundböna!

Sojabönor

Passar i sallader och grytor samt att mosas till vegetariska biffar, fritters eller röror. Edamame är unga, gröna sojabönor som kan användas i sallader, soppor och grytor, men också som snacks.

Black eye-bönor

Har fått sitt namn av den svarta fläck den har vid fästet. Black eye-bönor är perfekta till grytor, sallader, soppor och pasta.

Kikärtor

Kokta med fast konsistens och nötig smak. Utmärkta i sallader, röror, pasta, grytor och soppor. En bra ”nybörjar-ärta”.

Borlottibönor

Mild, söt, aromatisk och fyllig smak samt krämig konsistens. En delikatess och klassiker i det italienska köket.

Svarta bönor

Milda med fast konsistens. Perfekta i bönsalsa, tacos, tex-mex, till kladdkaka/brownie. Prova också att steka upp svarta bönor med lök, chilipulver, spiskummin och vitlök. Servera i tortillabröd med avokadoröra, tomatsalsa, sallad, riven ost och färsk koriander.

Stora vita bönor

Utpräglat fast konsistens. Kom till Italien från Spanien på 1500-talet. Därav namnet Bianchi di Spagna som betyder ”vita från Spanien”. Stora vita bönor är underbara i en mustig tomatsås kryddad med basilika, dill eller bladpersilja. Bönorna mosar sig om de får koka för länge, så lägg i dem mot slutet. Stora vita bönor passar också utmärkt i sallad tillsammans med salladslök, machêblad, stekt halloumi och vinägrett med citron.