Min bästa pasta är gjord på italienskt durumvete med högt proteininnehåll.

Nog kan priset vara vägledande när det gäller kvaliteten på pasta, men det är ingen garanti. Den viktigaste ingrediensen av alla i torkad pasta är durumvete. Den är den som garanterar det rätta tuggmotståndet måltiden igenom. Här listar Bo Hagström de vanligaste pastasorterna i Sverige i kvalitetsordning* i sin bok ”Viva la Pasta”.

*Boken ”Viva la pasta” publicerades 2011 så marknaden kan ha förändrats sedan dess.

  1. Casa Di Luca

Den nya pastan från Italien kan jämföras med de bästa hantverksmässiga märkena i Italien. Den är gjord på durumvetet Kronos som har högt proteininnehåll och en tydlig doft av solmoget vete. Pastan är formad i bronsmunnstycken som ger den sträva ytan.

  1. Rustichella dÁbruzzo

Rustichellas profilmärke Primograno görs på de lokala durumvetesorterna San Carlo, Mongibello och Varano. Företaget har en fabrik i Moscufo, Abruzzerna och en i Campofilone, Marche. Pastan tillverkas efter hantverksmässiga principer.

  1. De Cecco

Cecco-gruppen är en jätte på livsmedelsmarknaden. Företaget producerar 500 ton pasta om dagen i 180 olika former.

  1. Buitoni

Buitoni, som startades i Toscana redan 1827, ägs sedan 1988 av Nestlé. Företaget producerar numera mest färsk pasta, och har nästan helt försvunnit från hyllorna i Sverige.

  1. Pasta Divella

Apuliens största pastaföretag producerar 150 olika former av pasta i tre olika fabriker. De står för åtta procent av Itlaiens samlade pastaproduktion.

  1. Garofalo

Garofalo är en modern pastaindustri i den gamla pastastaden Gragnano utanför Neapel. De säljer sin pasta till 60 länder, företrädesvis till de största livsmedelskedjorna.

  1. Barilla

Barilla är världsledande på pasta och producerar 900 000 ton om året. Företaget har fyrtio procent av den italienska pastamarknaden. Barilla introducerades på den svenska marknaden på 70-talet.

  1. Combino

Lids lågprispasta tillverkas av Italiens näst största pastaföretag Pasta Zara i Friuli. Produktionen uppgår till 900 ton om dagen.

Broschyren Min Bästa Pasta av Bo Hagström – klicka på länken (öppnas i pdf)