Experimentera gärna, och växla mellan rivjärnets fina och grova sida. Den finrivna osten smälter lättare men lite större bitar ger en härlig konsistens på exempelvis sallad. Med osthyveln går det att göra vackra flagor över nykokt sparris, carpaccio eller caesarsallad. Och sist men inte minst, det allra enklaste och kanske godaste – bryt en bit, och ät till ett glas Amarone. Fredagsmys i lyxförpackning!
Ta fram osten ur kylen någon halvtimme innan du ska använda den, så kommer smaken fram bättre!
Parmesanostens smaker
Parmigiano Reggiano och Grana Padano får extra karaktär genom att de görs på opastöriserad mjölk och får mogna mycket långsamt. Då bildas ”den hemliga femte grundsmaken” – umami.
Parmesanostens smak är rik utan att vara skarp. Osten har hög sälta, stor koncentration och lång eftersmak. Parmesanost är en ovärdelig smaksättare i köket och en framvbärare av den Italienska smaken.