Vegetarisk pastagratäng med zucchini

RÖSTA PÅ RECEPTET (262)

(262)

Vad tycker du?

45min 12 ingredienser

En härligt krämig gratäng som gärna tillagas på gårdagens överblivna pasta och grönsaker som fortfarande smakar bra men inte ser så vackra ut. Den här rätten får sin krämighet från mascarpone, men kan bytas ut mot en mejeriprodukt med liknande smak som du har över i kylskåpet. Pinjenötterna kan bytas ut mot krossade överblivna crostini eller det goda och krispiga italienska tillbehöret; pangrattato som är stekta brödsmulor med vitlök och örter. Att minska matsvinnet och samtidigt få en rätt med fantastiska smaker är dubbel njutning.

Receptet är framtaget i samarbete med Johanna Westman och Karolina Sparring.

Ingredienser

portioner
4 - 6
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1
bananschalottenlök
1
zucchini
2
vitlöksklyftor
1/2 kruka
basilika
100 g
pinjenötter
salt
nymalen svartpeppar
1
dl pastavatten

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (262)

(262)

Vad tyckte du om receptet?

7 kommentarer

Joachim

Det här är sjukt gott, beroendeframkallande. Följ dock tipsen i tidigare kommentarer. Koka 7 minuter och använd hela burken mascarpone + pastavatten. Har flera gånger missat att köpa hem pinjenötter och använt vad som fanns. Cashew – nja, lite väl salta och specifik smak. Valnötter – ok. Solroskärnor – ok. Men definitivt bäst med pinjenötter. Har man inte pecorino hemma funkar det med parmigiano reggiano istället.

Anna Mellberg

Hej Joachim! Vi har nu provlagat receptet och tycker precis som du att det blir väldigt bra med mer mascarpone och pastavatten. Tack för att du delar med dig av dina tips. Trevlig helg önskar vännerna på Zeta

Birgitta

God, men hela burken mascarpone går åt och jag skulle föreslå en rejäl slurk av pastavattnet också, för den blir ganska torr. Tog i pistagenötter i själva smeten och det blev gott!

Katarina

Dubblerade mängden zuchinikräm samt kokade pastan i 7 minuter efter att ha läst kommentarerna här – då blev den perfekt! Tog även bara 40 gr pinjenötter (så stor som en normal påse är) och det räckte gott och väl.

Birgitta

Fin smak, men blev för knaprig eftersom pastan sög upp all zucchinikräm lite väl effektivt. Om jag gör den igen blir det med mer kräm, alternativt kokar jag pastan ett par minuter till så kanske den suger mindre.

Agneta

Hej,
hur mycket zucchini är 1 zucchini? de kan variera ganska mycket i storlek.

Sophie Berlin

Hej Agneta,
Vi rekommenderar en normalstor zucchini, 300-400 g.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta