Recept från Zeta: Kokt kalvkött med grön sås

Kokt kalvkött med salsa verde

Bollito di vitello con salsa verde heter den klassiska rätten på italienska. Såsen mixas av bladpersilja, mynta och basilika, sardeller, vitlök och kapris.

När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 8 vitpepparkorn
  • 2 stjälkar blekselleri i grova bitar
  • 2 morötter i grova bitar
  • 1-2 gula lökar i grova bitar
  • 1 liten purjolök i grova bitar
Öppna inköpslista
Klar
Tillvägagångssätt

Sätt en köttermometer i kalvstekens mitt.

Koka upp vatten, salt, buljongtärning i en stor kastrull.

Lägg i köttet, skumma väl.

Tillsätt lagerblad, timjan och vitpepparkorn.

Låt sjuda under lock i 45 minuter.

Lägg i grönsakerna och låt sjuda tills termometern visar 68°C, i ca 15 minuter.

Blanda alla ingredienserna till såsen utom olivoljan till en jämn smet i en matberedare.

Tillsätt olivoljan i en tunn stråle.

Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor.

Servera den med såsen och de kokta grönsakerna.

Stäng

Inköpslista

Stäng

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.