Italiensk chokladtårta med svarta bönor

RÖSTA PÅ RECEPTET (228)

(228)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

1tim 9 ingredienser

En saftig och ljuvligt god chokladtårta där få gäster ens kan ana att den innehåller svarta bönor. Dessutom är den glutenfri. Använd en liten form, ca 18 cm om du vill göra en hög tårta som du kan skära i två lager som på bilden.

Receptet är framtaget i samarbete med Mia Öhrn.

Ingredienser

bitar
8 - 10
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Tårtbotten
100 g
mörk choklad
1 1/2 dl
glutenfria havregryn
1 1/2 dl
strösocker
3/4 dl
kakao
1 msk
bakpulver
2 krm
salt
3
ägg
Mascarponechokladfrosting
100 g
mörk choklad
1/2 dl
espresso eller annat starkt kaffe, ljummet
1/2 dl
florsocker

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (228)

(228)

Vad tycker du?

25 kommentarer

Rut

Går det att dubbla receptet för en 24 centimeters form och kunna dela den i två bottnar?

Anna Mellberg

Hej Rut! Det ska gå bra, säger Mia som tagit fram receptet. Tänk på att hålla koll på kakans konsistens med en potatissticka eller en tandpetare under gräddningen. Lycka till önskar Anna på Zeta

Martina Persson

Åh denna var riktigt god! Drog ner på sockret- blev kanon! Finns den på insta?? Skulle gärna dela den🥰🎂

Anna Mellberg

Hej Martina! Vi har inte gjort någon film till Insta där vi lagar den- men vi ska definitivt tänka på saken. Tack för tips. Hälsningar Anna på Zeta

Madeleine Holm

Så otroligt god kaka! Som sammet i munnen! Len och härlig chokladsmak! Kommer verkligen att göra denna igen!

Mery-anne.

Behöver det vara glutenfria havregryn?

Anna Mellberg

Hej! Om du ska servera kakan till en person som har Celiaki/glutenintolerans så måste det vara glutenfria havregryn. Men ska kakan serveras till personer som inte har någon matintolerans så går det bra med vanliga havregryn (de är inte garanterat fria från inblandning av gryn från andra sädesslag). Hälsningar vännerna på Zeta

Helena

För bästa och saftigaste resultat, ska man lägga på fyllningen på tårtan strax innan den ska ätas?
Eller blir det lika gott om man gör iordning hela tårtan dagen innan, eller alt 2. bakar endast tårtbotten dagen innan?

Anna Mellberg

Hej! Kul att du vill baka den här fantastiska chokladdrömmen till tårta! Om du vill förbereda tårtan är det bäst att baka botten dagen innan och göra i ordning fyllningen samma dag som den ska ätas. Den kommer vara mycket god dagen efter också- det kan vi lova! Lycka till med baket önskar vännerna på Zeta

Susanna

Om man inte har en mindre form utan att den är ca 24 cm. Ska den gräddas lika länge?

Anna Mellberg

Hej Susanna! Bäst är att kontrollera gräddningen med en provsticka eller en tandpetare efter halva tiden. Då får du en indikation på hur långt gräddningen har gått- sedan kollar du den någon/några gånger till- beroende på hur kladdig den var vid första sticket. Detta är ett smart knep vid varje kakbak eftersom olika ugnar kan vara olika effektiva. Lycka till med baket, hälsar vännerna på Zeta

Robert

En förpackning? Är det 480g som på bilden eller 190g som när man klickar sig vidare?

Sophie Berlin

Hej Robert,
Jag förstår om det kan uppstå förvirring då vi uppdaterat våra förpackningar. Receptet är gjort på Zetas ekologiska svarta bönor som ligger på totalt 380 g, vilket ger en avrunnen vikt av bönor på 230 g. Hittar du inte just de ekologiska så går det bra att använda sig av Zetas 480 g och då väga upp 230 g bönor.
Hoppas det blev tydligare nu.
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Tina

Godaste efterrätten jag ätit på länge. Ska göra den idag igen, för FJÄRDE gången i år 🙂 Stor skillnad om man gör den någon dag innan! Kul när man berättar om ingredienserna för sina gäster. Den är väldigt dryg. På gott och ont har det blivit mycket över när vi haft gäster!

Emelie

Magiskt god! Bjudit på den två gånger detta år.
2020 års bästa överraskning och succé!!!! Ett måste om du inte provat 🙂

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco