Italiensk chokladtårta med svarta bönor

RÖSTA PÅ RECEPTET (230)

(230)

Vad tycker du?

1tim 9 ingredienser

En saftig och ljuvligt god chokladtårta där få gäster ens kan ana att den innehåller svarta bönor. Dessutom är den glutenfri. Använd en liten form, ca 18 cm om du vill göra en hög tårta som du kan skära i två lager som på bilden.

Receptet är framtaget i samarbete med Mia Öhrn.

Ingredienser

bitar
8 - 10
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Tårtbotten
100 g
mörk choklad
1 1/2 dl
glutenfria havregryn
1 1/2 dl
strösocker
3/4 dl
kakao
1 msk
bakpulver
2 krm
salt
3
ägg
Mascarponechokladfrosting
100 g
mörk choklad
1/2 dl
espresso eller annat starkt kaffe, ljummet
1/2 dl
florsocker

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (230)

(230)

Vad tyckte du om receptet?

31 kommentarer

Maria

Hej!
Funkar det att frysa denna tårta eller blir det bara kladdigt?
Maria

Anna Mellberg

Hej Maria! Kakbotten går att frysa, det finns risk att fyllningen blir kladdig om dy fryser in en fylld kaka dock. Lycka till med baket önskar vännerna på Zeta

Sara göta

För att kunna följa ett recept måste arbetsmomenten ” gör så här” fungera och vara riktiga.
Här hamnar vissa saker utanför. Endast bönor havregryn och socker ska blandas?
100 gr mörk choklad finns med i såväl kakan som frostingen, ska den vara i båda och 100 gr i varje?

Gör om och gör rätt!

Anna Mellberg

Hej Sara! Ja, det ska vara smält choklad både i kakan och i frosting. Du börjar med att mixa havregryn, bönor och socker och sedan adderar du resten av ingredienserna till kakan/tårtbotten. Det står i instruktionen.
Jag har dock nu lagt till förtydligande information längst ner i receptet om att det ska vara smält choklad både i frosting och i tårtbotten, så att ingen tror att det är felskrivet. Lycka till med kakan önskar Anna på Zeta

Kristina D

Förstår inte riktigt när jag läser receptet; det står att chokladen ska smältas vid två tillfällen, dels till kaksmeten och dels till frostingen. Är det felskrivet, ska kakaon till kakan och smälta chokladen till frostingen?

Anna Mellberg

Hej Kristina! Receptet till själva tårtbotten innehåller både choklad och kakao och chokladen ska smältas. När du sedan gör glasyren (fyllningen) så ska du även smälta chokladen till den. Jag tycker att det är tydligt beskrivet i receptet – så mitt förslag är att du läser igenom det igen så tror jag att det klarnar. Önskar dig en härlig och god stund med tårtan när den är klar! Hälsningar Anna på Zeta

Rut

Går det att dubbla receptet för en 24 centimeters form och kunna dela den i två bottnar?

Anna Mellberg

Hej Rut! Det ska gå bra, säger Mia som tagit fram receptet. Tänk på att hålla koll på kakans konsistens med en potatissticka eller en tandpetare under gräddningen. Lycka till önskar Anna på Zeta

Martina Persson

Åh denna var riktigt god! Drog ner på sockret- blev kanon! Finns den på insta?? Skulle gärna dela den🥰🎂

Anna Mellberg

Hej Martina! Vi har inte gjort någon film till Insta där vi lagar den- men vi ska definitivt tänka på saken. Tack för tips. Hälsningar Anna på Zeta

Madeleine Holm

Så otroligt god kaka! Som sammet i munnen! Len och härlig chokladsmak! Kommer verkligen att göra denna igen!

Mery-anne.

Behöver det vara glutenfria havregryn?

Anna Mellberg

Hej! Om du ska servera kakan till en person som har Celiaki/glutenintolerans så måste det vara glutenfria havregryn. Men ska kakan serveras till personer som inte har någon matintolerans så går det bra med vanliga havregryn (de är inte garanterat fria från inblandning av gryn från andra sädesslag). Hälsningar vännerna på Zeta

Lina

Den godaste chokladtårta jag ätit!

Sara

Skulle man kunna söta m banan istället för socker?

Anna Mellberg

Det har vi inte provat, men det låter spännande, prova och återkom gärna med resultatet. Det är så kul när ni gör om och experimenterar med våra recept. Hälsningar vännerna på Zeta

Helena

För bästa och saftigaste resultat, ska man lägga på fyllningen på tårtan strax innan den ska ätas?
Eller blir det lika gott om man gör iordning hela tårtan dagen innan, eller alt 2. bakar endast tårtbotten dagen innan?

Anna Mellberg

Hej! Kul att du vill baka den här fantastiska chokladdrömmen till tårta! Om du vill förbereda tårtan är det bäst att baka botten dagen innan och göra i ordning fyllningen samma dag som den ska ätas. Den kommer vara mycket god dagen efter också- det kan vi lova! Lycka till med baket önskar vännerna på Zeta

Susanna

Om man inte har en mindre form utan att den är ca 24 cm. Ska den gräddas lika länge?

Anna Mellberg

Hej Susanna! Bäst är att kontrollera gräddningen med en provsticka eller en tandpetare efter halva tiden. Då får du en indikation på hur långt gräddningen har gått- sedan kollar du den någon/några gånger till- beroende på hur kladdig den var vid första sticket. Detta är ett smart knep vid varje kakbak eftersom olika ugnar kan vara olika effektiva. Lycka till med baket, hälsar vännerna på Zeta

Robert

En förpackning? Är det 480g som på bilden eller 190g som när man klickar sig vidare?

Sophie Berlin

Hej Robert,
Jag förstår om det kan uppstå förvirring då vi uppdaterat våra förpackningar. Receptet är gjort på Zetas ekologiska svarta bönor som ligger på totalt 380 g, vilket ger en avrunnen vikt av bönor på 230 g. Hittar du inte just de ekologiska så går det bra att använda sig av Zetas 480 g och då väga upp 230 g bönor.
Hoppas det blev tydligare nu.
Vänliga hälsningar,
Sophie på Zeta

Tina

Godaste efterrätten jag ätit på länge. Ska göra den idag igen, för FJÄRDE gången i år 🙂 Stor skillnad om man gör den någon dag innan! Kul när man berättar om ingredienserna för sina gäster. Den är väldigt dryg. På gott och ont har det blivit mycket över när vi haft gäster!

Emelie

Magiskt god! Bjudit på den två gånger detta år.
2020 års bästa överraskning och succé!!!! Ett måste om du inte provat 🙂