Pesto

RÖSTA PÅ RECEPTET (791)

(791)

Vad tycker du?

15min 8 ingredienser

Klassisk italiensk pesto med basilika, pinjekärnor, parmesan, vitlök och olivolja. Hemlagad pesto är underbart gott och enkelt att göra. Tänk på att inte mixa olivoljan, det framkallar beska smaker. Om du rör ner oljan får peston en härligt frisk smak.

Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
50 g
pinjekärnor, rostade
2 krukor
färsk basilika
2
vitlöksklyftor
salt
svartpeppar nymalen

Gör så här

Tips!

Variera peston:
– Tillsätt rivet citronskal eller Zeta Citronolja eller Zeta Olivolja Chili & Vitlök
– Byt ut pinjekärnorna mot rostad mandel eller hasselnöt, valnötter eller cashewnötter.
– Ersätt hälften av basilikan med färsk timjan
– Byt ut basilikan mot ½ påse rucola

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (791)

(791)

Vad tyckte du om receptet?

28 kommentarer

André Jonsson

Jätte gott 😋
Mitt tips är att inte mixa vitlöken tillsammans med basilikan och pinjenötterna när du gör pesto.
Det kan lätt bli en besk smak av vitlöken då. Finhacka hellre vitlöken och portionera ner den i samband du häller i vitlöken och den finrivna parmesanosten 👌🏻

Noah

Bra, den tog närmare 20-25 fem minuter att göra (Det står 15)
Annars jättegott, rekomenderar!

Gunilla

Kan Preston frysas

Anna Mellberg

Hej Gunilla! Det fungerar att frysa pesto, men smaken blir inte lika intensiv som när den är nygjord. Färsk basilika ger en fantastisk smak och den går till viss del förlorad då den konserveras på olika sätt. Men jag tycker definitivt att man ska ta till vara på sådant som inte går åt- då fungerar frysning bra! Hälsningar Anna på Zeta

Kerstin

Hur länge kan man förvara peston?
Mvh Kerstin.Olsson

Anna Mellberg

Hej Kerstin! Ungefär 4-5 dagar i kall kyl. Titta, lukta och smaka- ibland håller den ännu längre. Hälsningar vännerna på Zeta

Magdalena Lemon

Ska testa detta recept nu i helgen 16/3! Ska prova med rostade solroskärnor!

Anna Mellberg

Låter som en bra idé Magdalena! Hoppas att du tyckte det blev riktigt gott, hälsar Anna på Zeta

Jonas

Jag brukar rosta pinjenötter med lite flingsalt. Blir toppen!

Ingela

Kan man bytta ut pinjenöterna mot salta jordnötter

Anna Mellberg

Hej Ingela! Vi har testat att göra pesto med mandel eller hasselnötter. Det blev jättegott. Jordnötter har vi inte provat- berätta gärna hur det smakar om du testar. Glad Påsk önskar vännerna på Zeta

Malin Backner

Hej,

Vi kommer bjuda släkt och vänner på pasta med pest och hittar bara pesto med pinjenötter (allergier)
Vad kan man ersätta pinjenötterna med? ide? Vill så gärna göra egen och att den skall vara magisk.

Tack på förhand!

Niklas

Vi har använt både pumpa- och solroskärnor med gott resultat istf pinjenötter

Tina Ekman

Hej! Mandel om man tolererar det eller solrosfrön så gott,kanske pumpafrön har ej testat .Mvh Tina

Emma Olsson

Hejsan Malin,
Du kan ersätta pinjenötter med mandel, valnötter eller solroskärnor. Lycka till!
Hälsningar, Emma

Carin

En annan variant är massor av gräslök o persilja, lite basilika, olja och lite vitlök.

Julia

Jag läste tipset att inte mixa oljan. Tack!! Peston blev bästa någonsin och smaken fantastisk.

stig lindh

Istället för dyra pinjenötter går det utmärkt bra att använda salta jordnötter .

Nils

Jag gjorde denna pesto, jag använde exakt de ingredienser som stod i receptet förutom att jag hade riven ost (Parmigiano Reggiano) som var lagrad 14 månader istället för de 16-22 som står i receptet.
Min pesto blev besk, har ni någon idé vad det kan bero på?

Mvh, Nils

Annika Strand

Har läst att det kan var att om man mixar vitlök för länge kan den bli besk. Pressar i den på slutet nu förtiden.

Filippa

Hej! Detta beror på att du förmodligen mixade med olivoljan från början. Olivolja eller olja överlag ska inte mixas för då framhävs en tydlig beska i smaken. Hoppas jag lärt dig något nytt och att du kan avnjuta en godare pesto nästa gång med lite ny kunskap! 🙂

Trevlig helg

Emma Olsson

Hej Nils,
En pesto ska vara milt besk. Vi rekommenderar att använda en mildare olivolja, exempelvis vår Extra jungfruolivolja Classico. Men som jag förstår det använde du denna. Ibland kan det vara så att basilikan i sig är mycket besk och peston får då en bitter smak. Eller så kan det vara så att du råkat få med en liten stjälk i tillredningen som ger den beska smaken.
Hälsningar,
Emma från Zeta

Carina

Hej! Undrar hur länge egengjord pesto håller?

Med vänlig hälsning,
Carina

Zeta

Hej Carina! Om du lägger den hemlagade peston i en ren burk , fyller på lite olivolja på toppen och försluter med lock så håller den i minst 4 till 5 dagar. Du kan även frysa peston i portionsbitar om du vill, du förlorar kanske lite av smaken och fräschören. Självklart är den ju alltid godast nygjord.

Louise

Vad innebär två krukor? Jag odlar alltid min basilika själv, skulle vara bra om mängden basilika angavs i gram eller deciliter.