Hemlagad pesto

RÖSTA PÅ RECEPTET (698)

(698)

RÖSTA PÅ RECEPTET (698)

(698)

Vad tycker du?

15min
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klassisk italiensk pesto med basilika, pinjekärnor, parmesan, vitlök och olivolja. Hemlagad pesto är underbart gott och enkelt att göra.

Receptet är framtaget i samarbete med Tove Nilsson.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ingredienser

portioner
4
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
50 g
pinjekärnor rostade
2 krukor
färsk basilika
2
vitlöksklyftor
salt
svartpeppar nymalen

Gör så här

Tips!

Variera peston:
– Tillsätt rivet citronskal eller Zeta Citronolja eller Zeta Olivolja Chili & Vitlök
– Byt ut pinjekärnorna mot rostad mandel eller hasselnöt, valnötter eller cashewnötter.
– Ersätt hälften av basilikan med färsk timjan
– Byt ut basilikan mot ½ påse rucola

19 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (698)

(698)
Tack!

Malin Backner

Hej,

vi kommer bjuda släkt och vänner på pasta med pest och hittar bara pest med pinjenötter (allergier)
Vad kan man ersätta pinjenötterna med? ide? Vill så gärna göra egen och att den skall vara magisk.

tack på förhand

Nils

Jag gjorde denna pesto, jag använde exakt de ingredienser som stod i receptet förutom att jag hade riven ost (Parmigiano Reggiano) som var lagrad 14 månader istället för de 16-22 som står i receptet.
Min pesto blev besk, har ni någon idé vad det kan bero på?

Mvh, Nils

Annika Strand

Har läst att det kan var att om man mixar vitlök för länge kan den bli besk. Pressar i den på slutet nu förtiden.

Filippa

Hej! Detta beror på att du förmodligen mixade med olivoljan från början. Olivolja eller olja överlag ska inte mixas för då framhävs en tydlig beska i smaken. Hoppas jag lärt dig något nytt och att du kan avnjuta en godare pesto nästa gång med lite ny kunskap! 🙂

Trevlig helg

Emma Olsson

Hej Nils,
En pesto ska vara milt besk. Vi rekommenderar att använda en mildare olivolja, exempelvis vår Extra jungfruolivolja Classico. Men som jag förstår det använde du denna. Ibland kan det vara så att basilikan i sig är mycket besk och peston får då en bitter smak. Eller så kan det vara så att du råkat få med en liten stjälk i tillredningen som ger den beska smaken.
Hälsningar,
Emma från Zeta

Carina

Hej! Undrar hur länge egengjord pesto håller?

Med vänlig hälsning,
Carina

Zeta

Hej Carina! Om du lägger den hemlagade peston i en ren burk , fyller på lite olivolja på toppen och försluter med lock så håller den i minst 4 till 5 dagar. Du kan även frysa peston i portionsbitar om du vill, du förlorar kanske lite av smaken och fräschören. Självklart är den ju alltid godast nygjord.

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco