Focaccia med rosmarin och oliver

RÖSTA PÅ RECEPTET (441)

(441)
Sätt betyg!

Vad tycker du?

2tim 30min 7 ingredienser

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd. I den här varianten med vår smaksatta olivolja med smak av provencal. Brödet toppas med oliver och färsk rosmarin. Utmärkt att servera som tillbehör på buffen.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

bitar i långpanna
12 - 16
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Deg
25 g
jäst
5 dl
ljummet vatten
1/2-1 msk
salt
1 msk
honung
12 dl
vetemjöl
Topping
1 knippe
färsk rosmarin
flingsalt

Gör så här

Tips!

Väg mjölet till 900g för bästa resultat.

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (441)

(441)

Vad tycker du?

29 kommentarer

Maria Åström

Är det vanlig storlek på långpannan som gäller eller en mindre form.?
Tack,
Maria

Anna Mellberg

Hej Maria! Gör du den i en vanlig så blir den lite tunnare förstås- vill du ha en tjockare variant så väljer du en lite mindre form. Lycka till hälsar Anna på Zeta

Elin

Blev väldigt bra, lät jäsa lite längre och hade bara i ca 11-12 dl mjöl och en halv msk salt, ca 25 min i ugn – blev väldigt fluffigt och saftig och ytan blev lite knaprig.

Lena Sjöholm

Obs! När du minskar ner antalet portioner så hänger ”,15 dl” inte med på mjölmängden. Vid bakning var jag ovarsam på detta och även om jag halverade all annan mängd så stod det 15 dl mjöl.

Peri

Wow, jag följde alla steg. Det var SÅ lyckat och gott!! Jag hade i tomater, oliver och färsk rosmarin. Tack för recepten 😋

Johanna

Hur mår brödet av att bakas i förväg och bli infryst? Eller är det bättre att baka samma dag det ska användas?

Anna Mellberg

Hej Johanna! Det går bra att frysa in brödet- men naturligtvis smakar det allra bäst nybakat. Lycka till önskar vännerna på Zeta

Michelle

Jag hade gammal torrjäst hemma, så jag använde ett helt paket. Det funkade toppen.

Toppade med oliver, soltorkade tomater och parmesan i bitar…mumsigt!

Brödnoobyn

Riktigt gott bröd! Jag minskade mjölet (Manitoba) till 10dl(!) och tre dagar senare är brödet fortfarande saftigt (eller oljigt för den som tänker på figuren;). Men gott;)

Sav

Sååååå gottttt, asså wow helt perfekt inte för torrt minskade mängden olivolja, och det blev perfekt!!!! Ända är att brödet blir väldigt torrt väldigt fort, annars 10/10🤩

Cecilia

Väldigt bra grund recept. Använder dock inte ”vanligt” mjöl, använder Tipo ”00”- och durumvete. Låter den kall jäsa i kylen ca 8timmar innan vi gräddar den.

Sofie Bjertoft

Känns som om att 1 matsked salt är alldeles för mycket!!
Eller?

Tina

På tal om jäsning. Är det torrjäst eller färsk och spelar det någon roll vad man använder?

Emma Olsson

Hejsan Tina,
Du kan använda dig av både färsk och torrjäst. Oftast står det på baksidan av förpackningen på torrjästen vilken mängd som motsvarar färsk jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Inger

Kan man baka 1 dag före användandet? Bör man frysa brödet då?

Emma Olsson

Hej Inger,
Det går jättebra att baka brödet dagen innan. Antingen så fryser du in det eller så packar du brödet (ingen luft får finnas i packningen) och låter det stå framme tills servering.
Hälsningar, Emma från Zeta

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco