Focaccia med rosmarin och oliver

RÖSTA PÅ RECEPTET (317)

(317)

RÖSTA PÅ RECEPTET (317)

(317)

Vad tycker du?

2tim 30min
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Focaccia är ett klassiskt italienskt bröd. I den här varianten med vår smaksatta olivolja med smak av provencal. Brödet toppas med oliver, havssalt och färsk rosmarin. Utmärkt att servera som tillbehör på buffen.

Receptet är framtaget av Zeta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ingredienser

bitar i långpanna
12 - 16
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
Deg
25 g
jäst
5 dl
ljummet vatten
1 msk
salt
1 msk
honung
900 g
vetemjöl, ca 15 dl
Topping
1 kruka
färsk rosmarin
flingsalt

Gör så här

Tips!

Väg mjölet till 900g för bästa resultat.

17 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (317)

(317)
Tack!

Brödnoobyn

Riktigt gott bröd! Jag minskade mjölet (Manitoba) till 10dl(!) och tre dagar senare är brödet fortfarande saftigt (eller oljigt för den som tänker på figuren;). Men gott;)

Sav

Sååååå gottttt, asså wow helt perfekt inte för torrt minskade mängden olivolja, och det blev perfekt!!!! Ända är att brödet blir väldigt torrt väldigt fort, annars 10/10🤩

Cecilia

Väldigt bra grund recept. Använder dock inte ”vanligt” mjöl, använder Tipo ”00”- och durumvete. Låter den kall jäsa i kylen ca 8timmar innan vi gräddar den.

Sofie Bjertoft

Känns som om att 1 matsked salt är alldeles för mycket!!
Eller?

Emma Olsson

Hejsan Isak,
Tack för din feedback. Jag har nu ändrat mina rekommendationer till att lite socker kan sätta fart på jäsningen. Salt tillsätts för smakens skull.
Hälsningar, Emma på Zeta

Tina

På tal om jäsning. Är det torrjäst eller färsk och spelar det någon roll vad man använder?

Emma Olsson

Hejsan Tina,
Du kan använda dig av både färsk och torrjäst. Oftast står det på baksidan av förpackningen på torrjästen vilken mängd som motsvarar färsk jäst.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Inger

Kan man baka 1 dag före användandet? Bör man frysa brödet då?

Emma Olsson

Hej Inger,
Det går jättebra att baka brödet dagen innan. Antingen så fryser du in det eller så packar du brödet (ingen luft får finnas i packningen) och låter det stå framme tills servering.
Hälsningar, Emma från Zeta

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco