Aioli
Vad tycker du?
Aioli är en suverän vitlökssmakande sås med majonnäsbas som passar till många maträtter. Prova till grillat kött, grillad fisk eller en klick i fiskgrytan. Om du vill kan du vända ner någon matsked olivolja som smaksättning när såsen är klar. Vispas eller mixas olivolja för hårt blir den bitter i smaken, därför väljer vi i Zetas receptgrupp att vända eller röra ner den i slutet.
Receptet är framtaget av Zeta.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (1015)
(1015)Vad tyckte du om receptet?
30 kommentarer
Elin
Gör alltid efter detta recept. Funkar varje gång. Och ibland tvistar jag till den. Nu ska vi äta den till laxknyten gjorda på lax som min man fiskat själv . Små goda Estell-potatisar, purjolök, paprika, gul lök små i knippen samt smör och citron till.
Beatrice
Jag älskar det här receptet, har återkommit till det under många år. Även om min variation är citron istället för vitvinsvinäger (det är alldeles för lätt att överdosera) samt att det ofta blir närmre 2,5 dl olja.
Det är så pass gott att min dotter, nu 2 år, har under det senaste året lärt sig säga aioli..
Ewa
Blev supergott till våra fredagsräkor.
Äggen rumstempererade och vitlöken pressades.
Anna Mellberg
Hej Ewa! Du anar inte hur glada vi är att höra det! Hoppas att ni får en härlig fredagsaioli nu på fredag också. Hälsningar vännerna på Zeta
Joakim
Mycket god, vi gör den till våra alrökta räkor, lite chili och vitlök i. Mums.
Fredrik
Dum fråga. Vispar man för hand eller elvisp?
Anna Mellberg
Hej Joakim! Det fungerar med både och. Jag föredrar elvisp, men det finns flera här i ”provköket” som gärna slår den för hand. Hälsningar Anna på Zeta
Lennart
Det är ingen äkta aioli. Aioli görs på vitlök och olivolja lite vanlig olja, lite citronsaft men ingen senap och vinäger!
Anna Mellberg
Hej Lennart! Det låter som om du gillar att laga mat! Härligt! Vi lagar gärna rätter på flera olika sätt och den här varianten på aioli är mycket uppskattad, vi tror säkert att din variant är minst lika god. Fortsätt att laga mat och inspirera andra. Vi önskar dig en riktig trevlig och god helg, hälsar vännerna på Zeta
Jessica
Superenkel att göra.
Alla ingredienser rumsvarma.
Gjorde för 6-7 pers men kunde inte trycka i sista decilitern olja. Fick ha i lite vatten på slutet, och några droppar citron för fräschör.
Björn Andersson
Gillar receptet, och har gjort det flera gånger. Men idag fungerade det inte. Fick inte upp tjockleken på aiolin, blev som oljan ungefär. Provade två gånger, samma resultat. Vad kan vara fel?
Matilda
Jag tror du måste se till att ägg och olja har samma temperatur!
Emma Olsson
Hejsan Björn,
Med störst sannolikhet har äggen varit för kalla och därför har aiolin skurit sig.
Hälsningar, vännerna på Zeta
Laurent
jättebra grundrecept 🙂 jag brukar ta hälften olivolja och hälften neutral olja, blir också jättegott och man kan anpassa med olika mängd av olivolja beroende på hur mycket sting av olivoljan man vill ha.
Tack för en bra hemsida med mycket fina recept och inspiration! 😉
Inga Andersson Enkelt och gott
Enkelt och gott. Tog lite chiliflakes som extra smaksättning. Blev bra. Kommer att göra detta fler ggr.
Mathiad
Kan man bara trippla ingredienserna rakt av i detta recept? Denna sats räcker ju knappt till 1 pers. Så är nyfiken om det går
Micke
Vi kör 3 äggulor, 3 dl olja, en klick senap och en jävla massa vitlök! Det blir toppen! Så en dl olja till varje ägg!
Emma Olsson
Hej Mathias,
Det går absolut att dubbla eller tredubbla receptet 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta
Julia
Hur länge kan man ha de i kylen?
Emma Olsson
Hej Julia,
Aioli och majonnäs kan förvaras i kylskåpet mellan en till två veckor i kylskåpet.
Hälsningar, Emma från Zeta
Badmästarn
Perfekt till lax eller räkor! Sist hade jag i Sriracha för lite hetta. Helt gudomligt gott! 🤙🏻🌶️
Hade kylskåpskalla ägg och ljummen rapsolja men den gick ihop ändå. 😀
Magda
Jättebra, enkelt recept, blir gott varje gång !
kjell@kelin.se
Kan man byta ut rapsolja mot olivolja
Emma Olsson
Hej Kjell,
Det går jättebra men aiolin kommer att smaka mer oliv och inte få samma neutrala smak. Men alla gillar olika så det är bara att testa 🙂
Hälsningar Emma från Zeta
Lena
Enkel
Andreas Lejbro
Det gick bra fast inte alla ingredienser hade samma temperatur
Yvonne
Jättegod och lätt att göra 👍
Acka
Mycket god och lättgjord, samma temp. På äggulan och oljan så är det inga problem 👍😎
Bengt Jonsson
Den är jättegod!!!
stefan Tyrbäck
Jättegod Mmm