Aioli

RÖSTA PÅ RECEPTET (1014)

(1014)

Vad tycker du?

20min 8 ingredienser

Aioli är en suverän vitlökssmakande sås med majonnäsbas som passar till många maträtter. Prova till grillat kött, grillad fisk eller en klick i fiskgrytan. Om du vill kan du vända ner någon matsked olivolja som smaksättning när såsen är klar. Vispas eller mixas olivolja för hårt blir den bitter i smaken, därför väljer vi i Zetas receptgrupp att vända eller röra ner den i slutet.

Receptet är framtaget av Zeta.

Ingredienser

dl
2 - 3
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1
äggula
1 tsk
dijonsenap
2 dl
salt
svartpeppar
1 st
vitlöksklyfta, finhackad

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

RÖSTA PÅ RECEPTET (1014)

(1014)

Vad tyckte du om receptet?

30 kommentarer

Elin

Gör alltid efter detta recept. Funkar varje gång. Och ibland tvistar jag till den. Nu ska vi äta den till laxknyten gjorda på lax som min man fiskat själv . Små goda Estell-potatisar, purjolök, paprika, gul lök små i knippen samt smör och citron till.

Beatrice

Jag älskar det här receptet, har återkommit till det under många år. Även om min variation är citron istället för vitvinsvinäger (det är alldeles för lätt att överdosera) samt att det ofta blir närmre 2,5 dl olja.
Det är så pass gott att min dotter, nu 2 år, har under det senaste året lärt sig säga aioli..

Ewa

Blev supergott till våra fredagsräkor.
Äggen rumstempererade och vitlöken pressades.

Anna Mellberg

Hej Ewa! Du anar inte hur glada vi är att höra det! Hoppas att ni får en härlig fredagsaioli nu på fredag också. Hälsningar vännerna på Zeta

Joakim

Mycket god, vi gör den till våra alrökta räkor, lite chili och vitlök i. Mums.

Fredrik

Dum fråga. Vispar man för hand eller elvisp?

Anna Mellberg

Hej Joakim! Det fungerar med både och. Jag föredrar elvisp, men det finns flera här i ”provköket” som gärna slår den för hand. Hälsningar Anna på Zeta

Lennart

Det är ingen äkta aioli. Aioli görs på vitlök och olivolja lite vanlig olja, lite citronsaft men ingen senap och vinäger!

Anna Mellberg

Hej Lennart! Det låter som om du gillar att laga mat! Härligt! Vi lagar gärna rätter på flera olika sätt och den här varianten på aioli är mycket uppskattad, vi tror säkert att din variant är minst lika god. Fortsätt att laga mat och inspirera andra. Vi önskar dig en riktig trevlig och god helg, hälsar vännerna på Zeta

Jessica

Superenkel att göra.
Alla ingredienser rumsvarma.
Gjorde för 6-7 pers men kunde inte trycka i sista decilitern olja. Fick ha i lite vatten på slutet, och några droppar citron för fräschör.

Björn Andersson

Gillar receptet, och har gjort det flera gånger. Men idag fungerade det inte. Fick inte upp tjockleken på aiolin, blev som oljan ungefär. Provade två gånger, samma resultat. Vad kan vara fel?

Matilda

Jag tror du måste se till att ägg och olja har samma temperatur!

Emma Olsson

Hejsan Björn,
Med störst sannolikhet har äggen varit för kalla och därför har aiolin skurit sig.
Hälsningar, vännerna på Zeta

Laurent

jättebra grundrecept 🙂 jag brukar ta hälften olivolja och hälften neutral olja, blir också jättegott och man kan anpassa med olika mängd av olivolja beroende på hur mycket sting av olivoljan man vill ha.

Tack för en bra hemsida med mycket fina recept och inspiration! 😉

Inga Andersson Enkelt och gott

Enkelt och gott. Tog lite chiliflakes som extra smaksättning. Blev bra. Kommer att göra detta fler ggr.

Mathiad

Kan man bara trippla ingredienserna rakt av i detta recept? Denna sats räcker ju knappt till 1 pers. Så är nyfiken om det går

Micke

Vi kör 3 äggulor, 3 dl olja, en klick senap och en jävla massa vitlök! Det blir toppen! Så en dl olja till varje ägg!

Emma Olsson

Hej Mathias,
Det går absolut att dubbla eller tredubbla receptet 🙂
Hälsningar, Emma från Zeta

Julia

Hur länge kan man ha de i kylen?

Emma Olsson

Hej Julia,
Aioli och majonnäs kan förvaras i kylskåpet mellan en till två veckor i kylskåpet.
Hälsningar, Emma från Zeta

Badmästarn

Perfekt till lax eller räkor! Sist hade jag i Sriracha för lite hetta. Helt gudomligt gott! 🤙🏻🌶️
Hade kylskåpskalla ägg och ljummen rapsolja men den gick ihop ändå. 😀

kjell@kelin.se

Kan man byta ut rapsolja mot olivolja

Emma Olsson

Hej Kjell,
Det går jättebra men aiolin kommer att smaka mer oliv och inte få samma neutrala smak. Men alla gillar olika så det är bara att testa 🙂
Hälsningar Emma från Zeta

Andreas Lejbro

Det gick bra fast inte alla ingredienser hade samma temperatur

Acka

Mycket god och lättgjord, samma temp. På äggulan och oljan så är det inga problem 👍😎