Juniorkocklandslaget

Våra samarbeten

Bra mat och sunda vanor som varar i det långa loppet är hjärtefrågor för oss på Di Luca & Di Luca. Därför stödjer vi utvalda organisationer och verksamheter som också har siktet inställt på bättre folkhälsa och hållbar matproduktion.

Lika söker lika. På samma sätt som vi noggrant väljer ut matproducenter från medelhavet, letar vi efter projekt och samarbetspartners där vi känner igen oss i engagemang och drivkraft. Nedan är några av de vi valt att samarbeta med.

Hjärt-Lungfonden

Di Luca & Di Luca samarbetar med Hjärt-Lungfonden för att kunna bidra till ett viktigt forskningsområde och därmed bättre folkhälsa. Läs mer om vårt samarbete här

En Frisk Generation

En Frisk Generation startades av Prins Daniel år 2011. Visionen är att Sverige ska ha världens friskaste barn, och målet är att stärka och inspirera barnfamiljer i utsatta områden till ett mer aktivt och hälsosamt liv. Den visionen delar vi på Di Luca & Di Luca gärna. Hälsa får inte vara en klassfråga, och goda vanor som varar länge grundläggs tidigt. Genom att involvera hela familjen, göra det roligt att röra på sig och se till att maten är lika god som nyttig, tror vi att chansen till ett långt och hälsosamt liv ökar. Sedan 2017 är Di Luca & Di Lucas egen dietist med i En Frisk Generations ”Advisory board för bra matvanor”, i syfte att fler ska få del av medelhavsmatens alla smaker och hälsofördelar.

Mosebacke matstudio 

Vi  samarbetar sedan många år med Mosebacke matstudio och då främst med initiativen ”Kockfritids” och kurserna i italiensk matlagning för barn och ungdomar, ”Ciao i köket”. Mosebacke matstudio drivs av kokboksförfattaren Karolina Sparring och tv-kocken Johanna Westman. 

Grythyttan 

Varje år håller vår matakademi Accademia Di Luca en utbildningsdag för kockstudenterna på temat italiensk gastronomi och medelhavsmat. Utbildningen består av teoretiska pass om bland annat tillverkning och ursprung för typiska medelhavsprodukter, men också provningar och praktisk matlagning. 

Karolinska Institutet och Göteborgs universitet

Accademia Di Luca utbildar även varje år studenter på Kost- och ledarskapsprogrammet på Göteborgs universitet och studenter på Karolinska Institutets Masterprogram i nutritionsvetenskap. Vi fördjupar oss i olika råvaror från medelhavet, exempelvis vinäger, olivolja och italienska ostar samt medelhavsmatens hälsofördelar. Vi genomför också ett praktisk matlagningsevent tillsammans, för att lära känna de fantastiska smakerna från medelhavet. Maten måste smaka gott- annars hamnar det inte i kroppen där den ska göra nytta.

Fernando Di Lucas Hederspris 

Fernando Di Lucas Hederspris är döpt efter vår grundare. Det delas ut varje år sedan 2019 på Dagligvarugalan. Priset går till den butik som bäst lyfter den hälsosamma medelhavsmaten och som bidrar till hållbarare och mer mänskligt samhälle. 

Karma

Karma är en matsvinnsapp som restauranger kan ansluta sig till. När det bli mat över från menyn, säljs dessa till halva priset och hämtas upp på restaurangen. Deli Di Luca, som är familjen Di Lucas egen restaurang på Söder i Stockholm, är ansluten till appen. Ett fantastiskt sätt att reducera matsvinnet. Många anställda på Di Luca & Di Luca använder Karma både privat och vid måltider kopplade till arbetet.

MatRätt i Göteborg

MatRätt i Göteborg är ett antal livsmedelsbutiker som bekämpar matfattigdom och samtidigt tar ett stort ansvar genom att reducera matsvinn. I butikerna kan medlemmar med låga inkomster (under 9290 kr i månaden) köpa livsmedel till en tredjedel av vanligt butikspris. MatRätt drivs av Räddningsmissionen, en idéburen organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Sedan 2020 har till Di Luca & Di Luca bidragit till verksamheten genom livsmedelsdonationer. Det innebär att alla produkter med kort datum, förstörda förpackningar eller produkter som utgår ur sortimentet skänks till MatRätt.

Matmissionen, Stockholms Stadsmissions sociala matbutiker.

Matmissionen är Stockholms Stadsmissions sociala matbutiker som gör gott både för människa och miljö.  Alla får handla i Matmissionen-butikerna men Matmissionen finns framför allt till för sina medlemmar. Det finns två priser på varorna som säljs – ordinarie pris och medlemspris. Personer med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker kan söka om medlemskap. Som medlem går det att köpa varor till en tredjedel eller mindre. Matmissionen levererar även livsmedel till Stadsmissionens caféer och restauranger i deras övriga verksamhet. Matmissionens utbud består uteslutande av varor som riskerar att bli svinn som doneras från dagligvarubranschen. Personalen på Di Luca & Di Luca har möjlighet att volontärarbeta ett par gånger per år i Matmissionen-butikerna. Di Luca & Di Luca donerar varor som av någon anledning inte kan säljas i butik, det kan vara produkter med kort datummärkning, trasiga förpackningar eller ändrad design.

Global Shea Alliance

Vårt fantastiska smörgåsfett BreOliv innehåller fett från sheafruktens kärna. Det fettet är fast vid rumstemperatur och när det vispas ihop med olivolja får hela produkten en fast bredbar konsistens. Sheaträdet växer vilt i Afrika och för att säkerställa en rättvis och hållbar verksamhet kring sheafrukten, har Di Luca & Di Luca gått med i GSA, Global Shea Alliance. Läs mer om deras verksamhet på www.globalshea.com

E-handelsbolaget Matsmart

Ibland skadas emballage, transporterna blir försenade eller produkterna utgår ur sortimentet eller byter utseende. Det är mat utan egentliga fel men som ändå inte kan säljas på traditionellt sätt. För att maten inte ska hamna i soporna inledde Di Luca 2017 ett samarbete med företaget Matsmart Scandinavia AB. På deras hemsida kan alla som vill köpa bra mat till lägre pris, mat som annars skulle ha slängts.

Pastaparty på Stockholm Marathon

Sedan 2011 sponsrar Di Luca & Di Luca Stockholms Marathon. Dagen före loppen bjuds alla löpare in till ett gemensamt pastaparty.  Där serveras en fantastiskt god och näringsrik pastasallad för att alla deltagare ska kunna prestera på topp nästa dag. Mat, hälsa och träning hör ihop och att kolhydratladda inför lopp är en viktig del av prestationen!