Varför blir olivoljan grumlig?

Om olivoljan är grumlig beror det vanligen på att den förvarats för kallt, t.ex. i kylskåp. Då klumpar fruktvaxerna och fetterna i oljan ihop sig. Den är inte förstörd. Ställ den i rumstemperatur så går den till sig igen, eller använd den som den är.

Min olivolja är grumlig och har vita klumpar, vad beror det på?

När en olivolja är grumlig beror det vanligen på att den förvarats vid en för låg temperatur vid t.ex. transport eller i butik.
Olivolja innehåller naturligt fruktvaxer. Fruktvaxer är en naturlig del av olivens yttre skal och skyddar oliven när den växer t.ex. mot uttorkning. När oliven pressas till olivolja följer fruktvaxerna naturligt med i olivoljan. Om olivoljan förvaras kallt kristalliseras fruktvaxerna tillsammans med de korta fettsyrorna som finns i olivoljan och oljan blir trögflytande och grumlig. Vita klumpar kan bildas. Oljan är inte förstörd och blir inte farlig när fruktvaxerna kristalliserats. Du kan lugnt fortsätta att använda olivoljan. Låt olivoljan stå i rumstemperatur ett par timmar så löses klumparna upp och olivoljan ser ut som vanligt igen. Ibland kan det ta upp till ett par timmar innan olivoljan återtagit sin vanliga form.

Är Zetas olivoljor kallpressade?

Ja, alla våra olivoljor är kallpressade, med ett undantag – Zeta Olivolja Mild. Den är en blandning av en raffinerad olivolja och en kallpressad och är tänkt för dig som vill ha en riktigt mild olivolja. Leta efter texten ”Extra Vergine” på etiketten – då vet du att olivoljan är kallpressad.

Vilken olivolja är nyttigast?

Allt flytande fett är att föredra framför fast fett. Olivolja Extra Vergine naturligt polyfenoler. Olivoljans polyfenoler bidrar till att skydda blodfetterna mot oxidativ stress.

Vad är det för skillnad på olivolja och rapsolja?
Olivolja pressas ur oliver. Oliver är oljerika frukter som är rika på antioxidanter, polyfenoler. Rapsolja utvinns ur fröet från rapsblomman. Båda oljorna innehåller enkelomättade fetter.

Går det att steka i olivolja?

Ja, det går bra att steka i olivolja. Olivoljan klarar upphettning och fungerar bra i alla typer av matlagning. Läs mer om att steka i olivolja»

Är det farligt att steka i olivolja?
Nej, det är inte farligt. Olivoljan klarar upphettning bra. Tänk på att oavsett vilket fett du väljer vid matlagning så är det viktigt reglera värmen så att maten inte bränns. Om maten blir bränd påverkar det både på smak och lukt och det är inte hälsosamt att äta bränd mat.

Är det någon skillnad på en billig och dyr olivolja?

Många faktorer påverkar priset på en olivolja, och det finns stora skillnader i kvalitet på olika olivoljor. Oliver som skördas tidigt på säsongen handplockas. Det är resurskrävande och dyrt, men oliverna ger en smakrik olja av hög kvalitet. Senare på säsongen lossar oliverna lättare från grenarna och kan därmed skördas maskinellt. Att skörda oliverna maskinellt är billigare dessutom ger en mogen oliv mer olivolja vid pressning. Dock kan olivolja som tillverkas av mogna, maskinellt oliver får en lägre kvalitet än en olivolja som tillverkas av precis mogna oliver.
Ett tips är att köpa en billigare och mildare olja till matlagning, och en olivolja med mer smak att använda som smaksättare och på sallad, prova dig fram och hitta din favorit. Eller hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Vilken olivolja är finast?

Olivolja som framställs från oliver av hög kvalitet (gröna/fräscha) genom en hantverkmässig produktion är den absolut bästa olivoljan. Priset på en olivolja berättar en del om kvaliteten men fler faktorer visar också att oljan är av god kvalitet. Färg, doft, smak och densitet berättar också om olivoljan är av hög kvalitet.

Min flaska med olivolja har passerat bäst-före-datum. Kan jag använda den?

Hur länge en olja håller beror på vad den utsätts för. Värme, ljus och syre påverkar olivoljan negativt.  En olivolja som passerat bäst-före-datum kan mycket väl fortfarande vara bra, så släng den inte.  Lukta och smaka istället på olivoljan, luktar den fräsch och smakar gott är det bara att fortsätta att använda oljan. Är du osäker på hur en dålig olivolja smakar? En härsken olivolja smakar dovt och ger en fet hinna i munnen. Lukten på en härsken olja påminner mycket om målarfärg.

Hur länge håller en flaska olivoljan när jag öppnat flaskan?

Hur länge en öppnad förpackning håller påverkas av hur olivoljan hanteras och förvaras. Generellt kan man kan räkna med att den håller i ungefär 3-4 månader när flaskan öppnats. När en olja blir gammal härsknar den med en dålig lukt och smak som följd. Man blir inte sjuk av att äta olja som härsknat men vi rekommenderar att inte äta.

Hur förvarar man olivolja?

Olivoljan förvaras bäst med tätt tillslutet lock, mörkt och svalt. Förvaringstemperatur runt 14-16 grader är optimal men få har skåp med det temperaturintervallet hemma. I kylskåpet är det för kallt för olivoljan, olivoljan kristalliseras då. Förvara olivoljan i skafferi/köksskåp, och framför allt – nära till hands – så att den används!

Varifrån kommer Zeta olivolja?

Våra basoljor Zeta Originale, Classico och Fruttato innehåller till större delen italienska oljor, men de kan kompletteras med olivolja från andra EU-länder, läs mer om Zeta olivolja . Zeta har också 100 % italienska olivoljor som till exempel Zeta Casa Di Luca Intenso och Speciale och regionsoljor från tre utvalada italienska regioner, Marche, Toscana och Sicilien.  Zeta har också en grekisk och en spansk olivolja med karaktärer från det land de kommer från.

Hur vet jag att oljan är kallpressad?

Om du vill ha en olivolja som är kallpressad skall du leta efter benämningarna extra vergine/extra virgin/extra jungfruolja på förpackningen. Dessa begrepp betyder bland  många andra saker att olivoljan är kallpressad. Läs mer om olivolja Extra Vergine»

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.