Vårt ansvar

Bra mat för oss är både god och hälsosam, och livsmedelkedjan präglas av ansvar och långsiktighet. Som vi ser det får marken brukas, men inte förbrukas, oavsett mat på tallriken.

Smaken framför allt brukar vi säga. Men det är inte hela sanningen. Bra mat för oss är både god och nyttig. Kanske är det kärnan i medelhavsmatens storhet – att den både smakar fantastiskt gott och är hälsosam. Dessutom är den klimatsmart. Grönsakerna spelar som alltid huvudrollen på tallriken och kött är mer ett tillbehör. En bra sak för miljön.

Mat för oss är så mycket mer än mättnad. Som familjeföretag med rötterna i Italien är måltiden fortfarande en helig stund. Vid bordet får både kropp och själ sitt, och nästa generations smaklökar fostras tillsammans med värderingarna. En viktig sak för morgondagen. Det gör att vi vill dela med oss av den italienska livsstilen på alla sätt vi kan, en livsstil där själv njutningen, glädjen och samvaron kring maten är så tongivande.

För oss är mat kärlek på flera sätt. Den mest sinnliga matupplevelsen av alla kan exempelvis vara råvarans egen höga kvalitet. Och hemligheten finns i jorden, alltings ursprung. Som vi ser det får marken brukas, men inte förbrukas. Bara så kan vi rakryggade stå bakom det vi säljer och se nästa generation i ögonen.

Därför väljer vi noga vilka vi samarbetar med. Vi värdesätter matproducenter med samma affärsfilosofi som vi, där verksamheten kännetecknas av transparens, vilja, mod och ärlighet. Många av dem är familjeföretag och samarbetena långa. Vårt äldsta avtal signerades 1972!

Det är också viktigt att leverantörer och samarbetspartners, precis om alla medarbetare, skriver på vår uppförandekod ”Code of conduct”. Där framgår tydligt vilka förväntningar och krav vi ställer och när det gäller ansvar för människor och miljö.

Vår uppförandekod bygger på internationellt erkända konventioner (bl a FN och ILO) och följer de 10 principerna i FN:s Global Compact och knyter an till FN:s 17 globala hållbarhetsmål (Agenda 2030).

Vi ställer grundläggande krav inom bland annat följande områden:

  • Efterföljande av lagar och regler.
  • Mänskliga rättigheter samt rättvis och jämlik behandling.
  • Schyssta arbetsförhållanden; Regelbunden & frivillig anställning, föreningsfrihet, skälig ersättning, rimliga arbetstider samt säkra arbetsplatser.
  • Miljöhänsyn, energianvändning och klimatutsläpp.
  • Djurvälfärd.
  • Nolltolerans mot mutor och korruption.

Vi tror nämligen att grunden till varje positiv måltidsupplevelse är trygg mat. Var maten kommer ifrån, hur den framställs samt påverkar miljö och hälsa är stora frågor som förtjänar ett både omsorgsfullt och allvarsamt omhändertagande. Särskilt i vår tid när de allra flesta fått lämna över ansvaret för hur maten produceras till andra, som oss. Ett förtroende vi tar på största allvar. Vårt hållbarhetsarbete är definitivt påbörjat, men långt ifrån klart. Läs mer om hur vi tänker på sidorna som följer.

https://www.unglobalcompact.org/sdgs/about

 

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.