Maten & miljön

All mat har klimatpåverkan, men det finns nyanser. Med eftertanke kring vad man stoppar i munnen kan alla hjälpa naturen på traven. En bra sak är att maten blir uppäten, inte slängd.

För oss är mat kärlek, och den kärleken omfattar även naturen, alltings ursprung. Runt medelhavet är kärleken till mat och råvaran också stark. Varsamt skördas exempelvis oliverna från träden, pressas, avsmakas, buteljeras och fraktas för att så småningom landa som olivolja på vårt bord. Vi glömmer det ibland, att bakom varje råvara, varje ingrediens i en produkt, finns en människas omsorg.

Överlag är mat resurskrävande när det gäller mark, vatten, arbetskraft och energi. Det är därför det är så viktigt att maten blir uppäten och inte slängd. I dag hamnar var femte matkasse i Sverige i soporna.

Som familjeföretag är det naturligt för oss att tänka långsiktigt och agera ansvarsfullt. Allt det goda ska ju vara generationer framåt! Det gäller även matproduktion. Vår uppfattning är att maten ska produceras med respekt för både djur och natur. Marken får gärna brukas, men inte förbrukas.

För att leva upp till det har vi till exempel mätt hela vår värdekedjas klimatpåverkan. Med siffror på plats är det enklare att vidta relevanta åtgärder. Inom miljöområdet har vi identifierat främst tre områden som vi ska arbeta vidare med för att minska klimatavtrycket ytterligare: transporter, matsvinn samt förpackningar.

Under 2018 pågår till exempel ett arbete med att ta fram en långsiktig förpackningsstrategi som tar hänsyn till både miljö och hälsa. En viktig sak då bra, resurssnåla förpackningar med rätt storlek och lång hållbarhet bidrar till minskat matsvinn, samtidigt som det sparar på miljön.

Men även de små stegen är viktiga för oss. Den biologiska mångfalden minskar och det oroar. Sommaren 2018 fick vi därför nya grannar på kontoret – som surrar! I större städer kan bin och andra insekter ha svårt att hitta mat. Avstånden mellan grönområdena är för stora för att de ska orka flyga dit. Genom att anlägga trädgårdar och bikupor på taken i stadsmiljö gynnas den biologiska mångfalden. Sedan 2018 finns en sådan ekosystemtjänst via företaget Bee Urban på Di Lucas takterass.

Vi väljer också att klimatkompensera för utsläpp som kommer från vår kontorsverksamhet 2017 med hjälp av företaget Zero Mission. Det sker i ett projekt i Kenya där kvinnor genom microlån får möjlighet att köpa effektiva spisar till hemmen. Klimatnyttan består i att efterfrågan på ved minskar och på så sätt hindrar avskogning. Dessutom förbättrar de nya spisarna inomhusmiljön för många familjer.

Förpackningar

Lång livslängd viktigt

Förpackningens viktigaste funktion är att den är säker och skyddar maten på bästa tänkbara sätt. Utöver det bör förpackningen vara enkel att hantera både under transport, i butik och hemma. En bra förpackning skall även ge längsta möjliga hållbarhet åt livsmedlet så att risken för att maten förlorar i kvalitet, blir dålig och därför slängs minskar.

Olika förpackningsstorlekar

Sverige är ett av de länder i världen som har högst andel ensamhushåll. Det återspeglas inte alltid på butikshyllan. I olivoljesortimentet, och många andra kategorier, erbjuder vi en mängd olika varianter och förpackningsstorlekar, men vi kan bli ännu bättre. Våren 2018 tog vi exempelvis fram en fetaost i 2-pack. Fetaost är en produkt med lång hållbarhet, men väl öppnad håller osten bara i ett par dagar i kylskåp. Två mindre bitar fetaost i samma förpackning ger större flexibilitet vid alla måltidstillfällen, oavsett om man är en eller flera i hushållet. Vår ambition är att över tiden lansera fler smarta förpackningar som bidrar till ett minskat matsvinn.

Stödjer plastinitiativet

I januari 2018 initierade EU en plaststrategi för att stödja en cirkulär hantering av plast, minska användningen av fossila bränslen samt för att hejda nedskräpningen av plast i naturen. En viktig sak. Di Luca stödjer därför grossisternas branschorganisation DLFs plastinitiativ. Dagens förpackningar är idag till stor del sammansatta av flera material vilket försvårar återvinning. Initiativets mål är att plasten i medlemmarnas förpackningar ska vara helt återvinningsbar senast 2022.

Svensk Glasåtervinning

Cirkulära kretslopp, där material som redan finns på marknaden återvinns och återanvänds, bidrar till ett mer hållbart samhälle. Svensk Glasåtervinning är världsledande på sitt område. Över 90 procent av alla glasförpackningar som sätts på marknaden i Sverige återvinns. Det vill vi på Di Luca & Di Luca gärna stödja, då flera av våra produkter kommer i glasförpackning.

Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI

På uppdrag av de företag som sprider förpackningar och tidningar av vårt land, ser FTI till att återvinna dem på bästa sätt. Verksamheten finansieras av dessa företag och är helt utan vinstsyfte.

Utan bisfenol

Bisfenol A är en kemisk förening som kan förekomma i olika typer av plaster. Det finns forskning som indikerar att den kan vara hormonstörande. Bisfenol A har till exempel använts i innerlacken till konservburkar och lock till glasburkar. Sedan 2015 tillverkas konservburkarna och locken till våra glasförpackningar utan användning av bisfenol A.

Ingen palmolja

Succesivt har vi tagit bort palmoljan ur Zetas sortiment. I nuläget finns det kvar i en produkt men recepturen kommer att ändras. I februari 2019 kommer ingen av Zetas produkter att innehålla palmolja.

Transporter

Smarta transporter

Vårt mål är att alla Zetas produkter ska transporteras så klimatsmart som möjligt och då är tåg oftast att föredra. I nuläget har vi två olika transportflöden, ett för kolonialvaror (torra varor) och ett för färskvaror. Med följande transportmedel kommer Zetas kolonialvaror till Sverige:

 • 77 % transporteras med tåg
 • 20 % transporteras med båt
 • 3 % transporteras med bil

På tåg från Italien till Skåne

77 procent av alla våra kolonialvaror kommer direkt in på lagret i Klippan i Skåne med tåg. Det är en bra plats för oss att vara på. Skåne är något av en knytpunkt för distribution inom dagligvaruhandeln, och därifrån kör vissa kunder egna tåg till sina centrallager. Tåg är för oss det främsta transportmedlet. För att kunna minska klimatavtrycket från transporterna ytterligare söker vi ständigt, tillsammans med våra samarbetspartners, efter nya sätt att styra om från väg- till tågtransport.

Samlastar färskvarorna

Färskvaror har ofta kort hållbarhet och matsvinnet vid lagerhållning kan bli stort. Ur en miljöaspekt är det svårt att försvara, och därför arbetar vi i huvudsak med mindre flöden som direktlevereras till kund. I vår distributionskedja samlastas majoriteten av våra färskvaror i staden Verona i Italien en gång i veckan. Därifrån körs de med bil i obruten kylkedja till Sverige. För större kunder transporteras de oftast direkt till respektive kunds centrallager. Halloumi från Cypern transporteras via båt, liksom kolonialvarorna bönor, oliver och tomater.

Nytt cirkulärt pallsystem

På Di Luca & Di Luca strävar vi alltid efter att följa ECRs (en gemensam plattform för handeln) rekommendationer för att effektivisera varuflödeskedjan och göra den miljöeffektiv. Vilka pallar som används vid transporterna spelar till exempel större roll än man tror.  2017 bytte vi palltyp från vanliga europallar till CHEP, ett europeiskt kretslopp för pallåtervinning som innebär att man hyr pallarna i stället för att äga dem själv. I Sverige har i stort sett alla aktörer inom dagligvaruhandeln anslutit sig till systemet och det ger flera positiva miljöaspekter. Om man ser till hela varuflödeskedjan blir det:

 • fyra gånger mindre avfall att ta hand om
 • tre gånger mindre trä som används
 • två gånger mindre koldioxidutsläpp som genereras
 • odlingen av trä till CHEP-pallarna är reglerad. I det tidigare systemet fanns det frågetecken kring hur lastpallarna tillverkades och varifrån träet hämtades.

Matsvinn

Sparsamhet i blodet

Där Fernando Di Luca växte upp, i den lilla fiskebyn Fano på Italiens östkust, var det självklart att ta vara på det man hade, tänka långsiktigt och inte slänga mat i onödan. I dag tror vi att det många gånger är okunskap som gör att maten hamnar i soporna. Därför arbetar vi aktivt med att kommunicera hållbarhetstips och hur man kan ta hand om rester på förpackningarna, hemsidan och i alla andra relevanta sammanhang.

Tydliga datummärkningar

Även om det alltid ska vara lätt att hitta hur länge maten håller på våra förpackningar, uppmanar vi alla att lita mer på sina sinnen. Genom att dofta och försiktigt smaka på maten avgör man enkelt om maten fortfarande är fräsch. Bäst-före-märkningen ska dock inte förväxlas med sista förbrukningsdag som används på färskt kött, fågel och fisk. Det är särskilt känsliga livsmedel som inte ska ätas efter det att slutdatum passerats.

Matsmart räddar maten

Ibland utgår varor ur sortimentet, blir skadade under transporten eller byter utseende. De varorna är det inget fel på men kan ändå inte säljas i ordinarie kanaler. Produkterna förmedlas därför via e-handelssajten Matsmart där de i stället för att slängas, förmedlas vidare till konsument till förmånligt pris. Under 2017 räddades 2022 ton mat genom Matsmart, och det är vi på Di Luca stolta över att vara en del av.

Fiffig matsvinnsapp

Matsvinn förekommer i alla led. Hushållen svarar för den största andelen, men även tillverkare, storhushåll och restauranger kan bli bättre. Vår egen italienska restaurang på Södermalm i Stockholm, Deli Di Luca, är numera ansluten till matsvinnsappen Karma. De maträtter som inte går åt under dagen säljs vidare till halverat pris via appen. Ett bra sätt att minska matsvinnet i restaurangled och samtidigt erbjuda bra mat till liten peng.

Kretslopp hos bönderna

I Italien finns vissa kretslopp som funnits sedan urminnes tider. Inom olivoljetillverkning förvandlas till exempel olivmassan som blir över vid pressningen av färska oliver, ofta till energi som driver olivpressarna. Och vattnet som används vid olivoljeproduktionen innehåller näringsämnen från oliverna och återanvänds därför som gödsel i odlingarna. Vid osttillverkning är vassle en vanlig biprodukt, som blir rena delikatessmaten för grisarna på gården bredvid. Dessutom ger vasslen finstämd smak åt den så klassiska, italienska prosciutton.

Så slipper du slänga

De allra flesta vill undvika att slänga mat, men ibland vet man inte hur den sista lilla matresten kan komma till användning. Här hittar du flera matnyttiga tips.

 • Mozzarella går utmärkt att frysa, och blir en perfekt kylklamp i picknickväskan.
 • Är prosciutton torr i kanten? Torka hela skivorna i ugnen och smula ner dem i soppan eller över salladen.
 • Stor bit parmesan? Riv osten och lägg i frysen – både praktiskt och klimatsmart.
 • Förvara olivoljan mörkt och svalt så håller den ännu längre.
 • Pesto över? Jättegott på en pizza eller varm smörgås.
 • En halv burk pesto eller tapenade i kylen? Täck med lite olja så håller peston längre.
 • Upptäck vår fetaost i duo-pack. Fetaost håller jättelänge i oöppnad förpackning, men när den väl öppnas behöver den ätas inom 2 dagar. Med två mindre bitar minskar risken för att osten hamnar i soporna.

 

 

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.