Maränger på kikärtsspad
Maränger gjorda på kikärtsspad istället för äggvita blir minst lika goda, och det är fascinerande att se hur kikärtsspadet kan vispas upp till tjockt skum. Perfekta veganska maränger.
Receptet är framtaget i samarbete med Mia Öhrn.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Innan du gräddar marängerna kan doften från smeten vara lite stickig. Detta försvinner efter att de har gräddats.
Tips!
Om du inte har vitvinsvinäger hemma, går det bra att använda citronjuice.
Nettan
Jag har provat 2 ggr .. ena gången med söt strö andra gången utan socker med vanlig essens .. flyter bara ut i ugnen o blir vatten 💦
Vad gör jag för fel?
Madde
Du har inget socker i… Det är felet!
Emma Olsson
Hej Nettan,
Det är viktigt att skålen man vispar i är ren, annars finns det risk för att marängen skär sig. Sen ska kikärtsspadet vispas ganska hårt. Husmorsknepet är att man ska kunna vända bunken upp och ner men att smeten fortfarande sitter kvar.
Hälsningar, Emma från Zeta
Ann
Du måste ha socker i. Funkar inte att göra ens med vanliga äggvitor utan socker vad jag vet. Har gjort ett antal försök på sockerfria maränger själv, men har än så länge inte hittat något som funkar. Kokossocker funkar inte heller.
Lola
Hej vi undrar om man kan vispa förhand och om man måste ha den inne i en hel timme e de så lång tid när man har kikärtor
Emma Olsson
Hej Lola,
Jag skulle inte rekommendera att förhandsvispa marängsmeten. Det finns en risk att smeten skär sig och då blir det inga maränger. För att marängerna ska kunna stela helt måste de vara inne i ugnen i 1 timme.
Hälsingar, Emma från Zeta
Lola
Tack så mycket för svar vi hade ingen elvisp men med mycket vispande klarade vi det😊👍nu ska vi baka dom goda marängerna igen.
Pia
Fantastisk konsistens Tack
Lotta
Gott!
Har redan gjort en sats enligt receptet. Men det smakar så gott att vi vill experimentera mera…
Vi försöker oss på att smaksätta smeten med lite kakao. Och kanske lite pepparmyntsolja och karamellfärg.
Annki
Känns extra bra att ta tillvara allt i förpackningen när man göra dessa maränger av spadet och använder ärtorna till hummus eller annat gott. Marängerna blir dessutom riktigt bra!
Ing-Marie
Hej,
jag har inte varmluftsugn. Värme och tid?
Emma Olsson
Hej Ing-Marie,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss! Har du inte varmluftsugn kan du höja temperaturen till 125 grader i en timme 🙂
Hälsningar, Emma Zeta
Jennie
Hej! Ska spadet vara kallt eller rumstempererat? Jag har vispat en evighet men det blir aldrig fluffigt 🙂 (spadet har stått i kylen)
Emma Olsson
Hej Jennie,
Kikärtsspadet ska helst vara rumstempererat. Det låter dock som att spadet tillsammans med vinägern och sockret har skurit sig vilket gör det svårt att vispa spadet fluffigt. Prova att vispa kikärtsspadet och vaniljsockret på en låg nivå med elvisp och sakta häll i vitvinsvinägern. Öka sedan farten på elvispen.
Hälsningar, Emma från Zeta