Maränger på kikärtsspad
Vad tycker du?
Maränger gjorda på kikärtsspad istället för äggvita blir minst lika goda, och det är fascinerande att se hur kikärtsspadet kan vispas upp till tjockt skum. Perfekta veganska maränger.
Receptet är framtaget i samarbete med Mia Öhrn.
Ingredienser
Gör så här
Tips!
Innan du gräddar marängerna kan doften från smeten vara lite stickig. Detta försvinner efter att de har gräddats.
Tips!
Om du inte har vitvinsvinäger hemma, går det bra att använda citronjuice.
Vad tyckte du om receptet?
RÖSTA PÅ RECEPTET (270)
(270)Vad tyckte du om receptet?
30 kommentarer
Lottie
Kollade tempen då mina maränger alltid blir mkt färg på, 100 gr var ju 175 gr i en äldre Cylinda. Mätte med Biltemas lasertempmätare. Sänkte till 70 gr, tror det blev ok. Tack för råden. Man får vispa mkt länge! Superbra recept! Tack.
Mia Öhrn
Vad kul att du mätte! Intressant det där att ugnar kan skilja sig så mycket i temperatur. Härligt att höra att du gillar receptet!
Anna
Hur länge håller de sig om man förvarar dem i glasburk i rumstemperatur?
Anna Mellberg
Hej Anna! 2-3 veckor skulle vi tro, men säkert längre än så. Hälsningar vännerna på Zeta
Ann
Ska det vara 1 tsk vitvinsvinäger?
I maränger med ägg brukar det vara 1-2 krm.
Anna Mellberg
Hej Ann! Receptet är väl beprövat, men det går också bra att halvera mängden vinäger om man föredrar det. Hälsningar Anna på Zeta
Theres
Hade ingen aning om saltet. Läste kommentarerna efteråt. Marängerna blev toppen trots att det var salt i.
Anne
Saltet gör att det inte går att vispa till maräng eller majonnäs längre, finns inga kikärter hos Zeta utan salt, fick svaret från Zeta att köpa ekologiska utan salt men det finns ju inte…👎
Anna Mellberg
Hej Anne! Jodå, det finns ekologiska kikärtor från oss på Zeta, de är nyckelhålsmärkta och innehåller endast en liten mängd salt- det kommer inte påverka marängerna. Om din butik inte har dem på hyllan får du be dem ta hem det. Lycka till med matlagningen och trevlig helg önskar Anna på Zeta
Caroline
Perfekt!!!
Anne
Nu har Zeta tillsatt salt i kikärter, går inte att vispa till maräng eller majonnäs.
Det är lättare att tillsätta salt i maten än att ta bort det. -Frågor på det?
Ta tillbaka kikärter utan salt, tack
Mvh, Anne
Anna Mellberg
Hej Anne! Oroa dig inte. Om du önskar kikärtor med liten mängd salt väljer du våra ekologiska kikärter. Den mängden påverkar inte smaken på marängerna. Vi önskar dig många lyckliga stunder i köket och långa härliga middagar. Hälsningar Anna på Zeta
Agnetha Ebervall
Hej
Har en ugn som har lägst 150 grader.
Hur gör jag då?
Sophie Berlin
Hej Agnetha,
Maränger ska bakas på låg temperatur (100 grader eller under) för att bli bra. Schweizisk maräng däremot kan bakas på högre temperatur men det beror på att den har varmvispats innan och är då mer tålig. Vi har inte provat att göra detta med kikärtsspad och vågar därför inte säga hur den marängsmeten beter sig och om det kan fungera.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta
Josefin
Hej! När man låter de stå kvar i ugnen för att stelna, låter man luckan vara stängd då eller öppnar man den på glänt?
Sophie Berlin
Hej Josefin,
Låt luckan vara stängd under tiden marängerna stelnar.
Bästa hälsningar, vännerna på Zeta
Tina
Äntligen lyckades jag med marängerna med kikärtsspad. De blev spröda och luftiga. Hade dem i ugnen ca två timmar i 100 grader!
christina andersson
Fantastiskt goda maränger, har smaksatt med spad av hallonsylt, supergott, låter även plåten stå kvar över natt, riktigt spröda blev de.
Lili-Ann
Perfekta, absolut bättre än med ägg
Palle
Har du vispat marängen tillräckligt hårt? Den ska vara så hårt vispad att du kan hålla bunken uppochner utan att det rinner ut. Och kontrollera värmen i ugnen så den inte är för hög eller för låg. Billigare ugnar brukar ha dålig temperaturkontroll, så du kan stoppa in en extern ugnstermometer och kolla att den verkligen håller 100 grader.
Lola
Hej vi undrar om man kan vispa förhand och om man måste ha den inne i en hel timme e de så lång tid när man har kikärtor
Emma Olsson
Hej Lola,
Jag skulle inte rekommendera att förhandsvispa marängsmeten. Det finns en risk att smeten skär sig och då blir det inga maränger. För att marängerna ska kunna stela helt måste de vara inne i ugnen i 1 timme.
Hälsingar, Emma från Zeta
Lola
Tack så mycket för svar vi hade ingen elvisp men med mycket vispande klarade vi det😊👍nu ska vi baka dom goda marängerna igen.
Pia
Fantastisk konsistens Tack
Lotta
Gott!
Har redan gjort en sats enligt receptet. Men det smakar så gott att vi vill experimentera mera…
Vi försöker oss på att smaksätta smeten med lite kakao. Och kanske lite pepparmyntsolja och karamellfärg.
Annki
Känns extra bra att ta tillvara allt i förpackningen när man göra dessa maränger av spadet och använder ärtorna till hummus eller annat gott. Marängerna blir dessutom riktigt bra!
Ing-Marie
Hej,
jag har inte varmluftsugn. Värme och tid?
Emma Olsson
Hej Ing-Marie,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss! Har du inte varmluftsugn kan du höja temperaturen till 125 grader i en timme 🙂
Hälsningar, Emma Zeta
Jennie
Hej! Ska spadet vara kallt eller rumstempererat? Jag har vispat en evighet men det blir aldrig fluffigt 🙂 (spadet har stått i kylen)
Emma Olsson
Hej Jennie,
Kikärtsspadet ska helst vara rumstempererat. Det låter dock som att spadet tillsammans med vinägern och sockret har skurit sig vilket gör det svårt att vispa spadet fluffigt. Prova att vispa kikärtsspadet och vaniljsockret på en låg nivå med elvisp och sakta häll i vitvinsvinägern. Öka sedan farten på elvispen.
Hälsningar, Emma från Zeta