Maränger på kikärtsspad

RÖSTA PÅ RECEPTET (89)

(89)
1tim 15min

Maränger gjorda på kikärtsspad istället för äggvita blir minst lika goda, och det är fascinerande att se hur kikärtsspadet kan vispas upp till tjockt skum. Perfekta veganska maränger.

Receptet är framtaget i samarbete med Mia Öhrn.

Ingredienser

st
15 - 80
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1 dl
1 tsk
vaniljsocker
1 1/2 dl
strösocker

Gör så här

Tips!

Innan du gräddar marängerna kan doften från smeten vara lite stickig. Detta försvinner efter att de har gräddats.

Tips!

Om du inte har vitvinsvinäger hemma, går det bra att använda citronjuice.

Kommentera

Lola

Hej vi undrar om man kan vispa förhand och om man måste ha den inne i en hel timme e de så lång tid när man har kikärtor

Emma Olsson

Hej Lola,
Jag skulle inte rekommendera att förhandsvispa marängsmeten. Det finns en risk att smeten skär sig och då blir det inga maränger. För att marängerna ska kunna stela helt måste de vara inne i ugnen i 1 timme.
Hälsingar, Emma från Zeta

Lotta

Gott!
Har redan gjort en sats enligt receptet. Men det smakar så gott att vi vill experimentera mera…
Vi försöker oss på att smaksätta smeten med lite kakao. Och kanske lite pepparmyntsolja och karamellfärg.

Annki

Känns extra bra att ta tillvara allt i förpackningen när man göra dessa maränger av spadet och använder ärtorna till hummus eller annat gott. Marängerna blir dessutom riktigt bra!

Ing-Marie

Hej,
jag har inte varmluftsugn. Värme och tid?

Emma Olsson

Hej Ing-Marie,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss! Har du inte varmluftsugn kan du höja temperaturen till 125 grader i en timme 🙂
Hälsningar, Emma Zeta

Jennie

Hej! Ska spadet vara kallt eller rumstempererat? Jag har vispat en evighet men det blir aldrig fluffigt 🙂 (spadet har stått i kylen)

Emma Olsson

Hej Jennie,
Kikärtsspadet ska helst vara rumstempererat. Det låter dock som att spadet tillsammans med vinägern och sockret har skurit sig vilket gör det svårt att vispa spadet fluffigt. Prova att vispa kikärtsspadet och vaniljsockret på en låg nivå med elvisp och sakta häll i vitvinsvinägern. Öka sedan farten på elvispen.
Hälsningar, Emma från Zeta

Bli inspirerad av Zeta

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.