Maränger på kikärtsspad

RÖSTA PÅ RECEPTET (212)

(212)

RÖSTA PÅ RECEPTET (212)

(212)

Vad tycker du?

1tim 15min
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Maränger gjorda på kikärtsspad istället för äggvita blir minst lika goda, och det är fascinerande att se hur kikärtsspadet kan vispas upp till tjockt skum. Perfekta veganska maränger.

Receptet är framtaget i samarbete med Mia Öhrn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Zeta 50 år

Recept, tips och inspiration! Få italienska smaker och medelhavsmat varje vecka.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ingredienser

st
15 - 80
När du ändrar antalet portioner kan tillagningstiden behöva justeras.
1 dl
1 tsk
vaniljsocker
1 1/2 dl
strösocker

Gör så här

Tips!

Innan du gräddar marängerna kan doften från smeten vara lite stickig. Detta försvinner efter att de har gräddats.

Tips!

Om du inte har vitvinsvinäger hemma, går det bra att använda citronjuice.

18 kommentarer

RÖSTA PÅ RECEPTET (212)

(212)
Tack!

Agnetha Ebervall

Hej
Har en ugn som har lägst 150 grader.
Hur gör jag då?

Sophie Berlin

Hej Agnetha,
Maränger ska bakas på låg temperatur (100 grader eller under) för att bli bra. Schweizisk maräng däremot kan bakas på högre temperatur men det beror på att den har varmvispats innan och är då mer tålig. Vi har inte provat att göra detta med kikärtsspad och vågar därför inte säga hur den marängsmeten beter sig och om det kan fungera.
Vänliga hälsningar, vännerna på Zeta

Josefin

Hej! När man låter de stå kvar i ugnen för att stelna, låter man luckan vara stängd då eller öppnar man den på glänt?

Sophie Berlin

Hej Josefin,
Låt luckan vara stängd under tiden marängerna stelnar.
Bästa hälsningar, vännerna på Zeta

Tina

Äntligen lyckades jag med marängerna med kikärtsspad. De blev spröda och luftiga. Hade dem i ugnen ca två timmar i 100 grader!

christina andersson

Fantastiskt goda maränger, har smaksatt med spad av hallonsylt, supergott, låter även plåten stå kvar över natt, riktigt spröda blev de.

Palle

Har du vispat marängen tillräckligt hårt? Den ska vara så hårt vispad att du kan hålla bunken uppochner utan att det rinner ut. Och kontrollera värmen i ugnen så den inte är för hög eller för låg. Billigare ugnar brukar ha dålig temperaturkontroll, så du kan stoppa in en extern ugnstermometer och kolla att den verkligen håller 100 grader.

Lola

Hej vi undrar om man kan vispa förhand och om man måste ha den inne i en hel timme e de så lång tid när man har kikärtor

Emma Olsson

Hej Lola,
Jag skulle inte rekommendera att förhandsvispa marängsmeten. Det finns en risk att smeten skär sig och då blir det inga maränger. För att marängerna ska kunna stela helt måste de vara inne i ugnen i 1 timme.
Hälsingar, Emma från Zeta

Lola

Tack så mycket för svar vi hade ingen elvisp men med mycket vispande klarade vi det😊👍nu ska vi baka dom goda marängerna igen.

Lotta

Gott!
Har redan gjort en sats enligt receptet. Men det smakar så gott att vi vill experimentera mera…
Vi försöker oss på att smaksätta smeten med lite kakao. Och kanske lite pepparmyntsolja och karamellfärg.

Annki

Känns extra bra att ta tillvara allt i förpackningen när man göra dessa maränger av spadet och använder ärtorna till hummus eller annat gott. Marängerna blir dessutom riktigt bra!

Ing-Marie

Hej,
jag har inte varmluftsugn. Värme och tid?

Emma Olsson

Hej Ing-Marie,
Tack för att du tog dig tid att höra av dig till oss! Har du inte varmluftsugn kan du höja temperaturen till 125 grader i en timme 🙂
Hälsningar, Emma Zeta

Jennie

Hej! Ska spadet vara kallt eller rumstempererat? Jag har vispat en evighet men det blir aldrig fluffigt 🙂 (spadet har stått i kylen)

Emma Olsson

Hej Jennie,
Kikärtsspadet ska helst vara rumstempererat. Det låter dock som att spadet tillsammans med vinägern och sockret har skurit sig vilket gör det svårt att vispa spadet fluffigt. Prova att vispa kikärtsspadet och vaniljsockret på en låg nivå med elvisp och sakta häll i vitvinsvinägern. Öka sedan farten på elvispen.
Hälsningar, Emma från Zeta

Italiensk vecka

Måndag
Måndag
Pasta Maccaronetti Bolognese
Pasta Maccaronetti Bolognese
Tisdag
Tisdag
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Ribollita – Toskansk brödsoppa
Onsdag
Onsdag
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Stekt lax med saffransfräst fänkål och kapris
Torsdag
Torsdag
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Piadina med tomat, mozzarella, prosciutto cotto
Fredag
Fredag
Pizza med buffelmozzarella
Pizza med buffelmozzarella
Lördag
Lördag
Risotto på svamp och spenat
Risotto på svamp och spenat
Söndag
Söndag
Ossobuco
Ossobuco