Steka i olivolja – tänk på att:

 • Om du är ovan att steka med olivolja är det enklast att börja med en kall stekpanna. Häll i oljan och sätt pannan på plattan. Lägg ner något litet av det du ska steka, till exempel en bit lök, i pannan. Alternativt lägg i en liten klick smör, då kan du dra fördel av att smöret fräser och bubblar.
 • När det bubblar runt den lökbiten är det rätt temperatur för att börja steka. Bubblorna runt lökbiten beror på av vattnet i löken förångas.
 • Lägg i av livsmedlet så att max 3/4 av stekpannan täcks, annars sänks värmen i stekpannan och livsmedlet riskerar att bli kokt istället för stekt.
 • Stek sedan som vanligt, tänk på att hålla en jämn och bra värme och stek tills du fått det resultat du önskar.
  Tips!
 • Använd inte olivolja som börjat ryka innan du steker. Allt matfett, även olivolja, som ryker har blivit för varm och risken finns att både smaken och kvalitet försämrats. Om oljan blivit för varm, låt då stekpannan svalna något, torka ur med hushållspapper, diska och börja om. Vill du veta mer om hur varmt det ska vara i stekpannan när du lagar mat?
 • Om det skvätter när du steker i olja så beror det egentligen inte på oljan utan att råvaran släpper vatten som förångas i den varma oljan. Detta händer när du till exempel steker kött, grönsaker eller djupfrysta livsmedel.
 • Blev resultatet inte riktigt som du tänkt dig? Blev kycklingfilén blek, torr och smaklös? Prova att höja värmen i stekpannan något och låt kycklingen få färg, sänk sedan temperaturen och låt kycklingen steka färdigt. Läs mer om varför är det bättre att steka i olivolja än i annat fett!

Steka i olivolja – stekning som matlagningsmetod

Att steka är ett av de vanligaste sätten att laga sin mat. Olivolja har använts som grund i matlagningen i flera tusen år, särskilt i länderna kring Medelhavet där olivoljan är det absolut mest använda fettet att steka i. Olivolja är också en fantastisk smakförhöjare som både förstärker matens egen smak och tillför goda toner av oliv. För den som vill ha en neutral smak, är en mild olivolja att rekommendera.

Hur fungerar olivoljan vid stekning?

 • Olivolja, och alla andra oljor, består av 100 % fett. Fettblandningar som smör och margarin innehåller upp till 80 % fett (inte bara fett), och resterande mängd är (utan även) vatten och proteiner.
 • Vattnet och proteinet i smör och margarin hjälper till att visa hur varm pannan är och när det är dags att börja steka. Vattnet förångas, det skummar och fräser. Vi kan med ögat se när det är dags att börja steka. Då temperaturen stiger i pannan färgas proteinerna och om temperaturen blir för hög i stekpannan mörknar fettblandningen för att till sist bli bränd, smaka och lukta illa.
 • När man steker med olivolja skummar och fräser det inte när man tillsätter olivoljan i den varma pannan. Olivoljan blir först lättflytande och det doftar milt av oliv, det är då man ska börja steka! När olivoljan blir för varm ryker oljan och doften förändras och får en skarpare karaktär.
 • Det är inte farligt att steka i olivolja

Det är inte farligt att steka i olivolja.  Vid matlagning i stekpanna, fritös eller ugn är det viktigt att maten inte blir bränd både ur smak- och hälsoperspektiv.

Den som studerar rykpunkten hos olika oljor kan felaktigt uppfatta det som att olivoljan skulle vara mindre lämpad än andra oljor vid matlagning vid höga temperaturer som stekning och fritering. Rykpunkten för olivolja ligger över normal matlagningstemperatur, vilket innebär att det egentligen handlar om stekmetoden. Det vill säga om du steker på för hög värme och bränner livsmedlet hårt försämras både kvalitet och smak. Jämför en aptitligt gyllenbrun stekyta med en svartbränd.

Det är alltid rätt att, oavsett vilket stekfett du använder, diska ur stekpannan när du, efter stekning ska göra en sky eller sås. Det använda stekfettet ska inte upphettas ytterligare och användas som bas i sky eller sås.

Rapport_Effekten_af_stegetid_og_temperatur_paa_kvaliteten_af_spiseolier

Zeta faktablad stekning & olivolja

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.