Vad är skillnaden mellan kallpressad och kallextraherad olivolja?

Vid kallpressning av olivolja används en gammaldags traditionell stenkvarn. Medan man vid kallextrahering tar hjälp av moderna maskiner som i en kontinuerlig process såväl krossar, blandar som centrifugerar olivmassa för att separera oljan från fruktköttet. Båda metoderna sker under noggrant kontrollerade former och under 27 grader för att inte smak och arom ska försämras.

Vad är egentligen Extra jungfruolivolja?

Uttrycket Extra jungfruolivolja är en benämning för olivolja som innebär att olivoljan framställts på mekanisk väg genom mekanisk pressning och utan hjälp av kemikalier. Det innebär att olivoljan har en nivå av fria fettsyror, oljesyra, som är mindre än 0,8 gram per 100 gram.

Vilka andra benämningar finns på olivolja?

Olio di Oliva är en raffinerad olivolja som blandats och smaksatts med Extra jungfruolivolja. Den är mildare i smaken och passar därför utmärkt till t.ex. stekning.
Andra benämningar som finns för olivolja är bland annat jungfruolja, pomaceolja eller Olio di Sansa di Oliva. Dessa benämningar används för olivoljor som inte uppfyller kraven för olivolja Extra ju. Läs mer om dessa benämningar på www.internationaloliveoil.org

Extra jungfruolivolja

Begreppen Extra Jungfruolja, Extra Vergine oil, Extra Virgin oil, olivolja Extra Vergine betyder samma sak – att olivoljan är kallpressad dvs. framställts på mekanisk väg genom kallpressning / kallextrahering och utan hjälp av kemikalier.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.