Knådas för att inte spricka

I steg ett i pastatillverkningen knådas mjöl samman med vatten och salt i en slags mixer på ben. Degen måste bli ordentligt blandad för att få  rätt konsistens så att den i ett senare skede inte spricker.

Formas genom valsar

I nästa steg pressas pastadegen genom valsar, ett slags munstycken. Här får pastan sin slutgiltiga form. Det sägs att det finns lika många pastaformer som antalet dagar på ett år, och några av de vanligaste är snäckor, skruvar och rör. Många av dem har namn som anspelar på former i naturen. Farfalle på italienska betyder exempelvis fjäril.

Det som mer avgör kvaliteten på pastan är dock valsningen. Pasta kan antingen bronsvalsas eller teflonvalsas. En bronsvalsad pasta får en ruggad, lite ojämn yta medan en teflonvalsad pasta blir mer jämn och blank. Bronsvalsad pasta anses finare, då den med sin ruggade yta får en lite hemgjord känsla men framför allt suger upp såser bättre. Smakupplevelsen blir helt enkelt större, och av den anledningen är all Zetas pasta bronsvalsad förutom Zeta spagetti.

Torkas noggrant

Till sist torkas pastan för att därefter paketeras. Om det förr var tradition att låta den torka i solen, sker det numera i väl övervakade torkskåp. Det är en process som tar mellan 4-7 timmar i en temperatur som skriftar mellan 80-90 grader.  Allt är noga reglerat för att garantera bästa kvalitet. Torkas pastan för snabbt finns det risk att den spricker och faller sönder när den kokas. Och det vill vare sig italienare eller svenskar vara med om.

På Zeta.nu använder vi cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli så god som möjligt. Läs mer här.